Sok spanyol gazda mond le erről a zöldségről: ezért adják fel a termesztést

Sok spanyol gazda mond le erről a zöldségről: ezért adják fel a termesztést

agrarszektor.hu
Megkezdődött a fokhagyma gépi felszedése Spanyolországban, de az előrejelzések jóval kisebb termést valószínűsítenek a tavalyinál. Córdoba környékén 20%-kal kisebb fokhagymatermést várnak idén. Ráadásul Andalúziát súlyos aszály fenyegeti, ami hozzájön még a kínai fokhagyma csalárd importja, ami elsősorban Belgium kikötőin keresztül érkezik az Európai Unióba.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A spanyol Asaja termelői szövetség fokhagymaágazatának elnöke, Miguel del Pino közölte, hogy Córdoba környékén, Andalúzia tartományban megkezdődött a fokhagyma gépi felszedése, ám a régióban a hosszan tartó aszály miatt a tavalyinál 15-20%-kal kisebb termés várható - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az előző évihez képest lényegesen csökkent a termőterület is, mivel a termelők már ekkor sem látták biztosítottnak a vízellátást. Córdoba 5000 hektár körüli termőterületével Spanyolország második legnagyobb fokhagymatermesztő körzete Kasztília-La Mancha (20 ezer hektár felett) után, viszont mivel délebbre helyezkedik el, az itt termett fokhagyma kerül először piacra az év során. Mivel a fokhagyma az egyik leginkább munkaintenzív kultúra, a termőterület csökkenése aggasztó hatással van a vidéki lakosság foglalkoztatására: Spanyolországban a fokhagyma igazi “szociális”, tömegfoglalkoztató kultúrának számít, több mint egymillió szedési műszakban takarítják be a termést, ahol jellemzően teljesítménybérben fizetik a munkásokat. Általában egy 20 kg-os teleszedett láda árát kötik ki a munkára szerződőkkel, amin bizonyos években igen jól lehet keresni: 2019-ben például átlagosan 68 euró/nap (25 ezer Ft/nap) bért vihettek haza a dolgozók, viszont az utóbbi években jelentősen, egyes helyeken akár 50%-kal is csökkentették a béreket a termelési költségek pedig átlagosan 30%-kal emelkedtek.

A tavalyi, 2022-es évben 286 ezer tonna fokhagyma termett Spanyolországban, viszont már ekkor elkezdődött a 2012 óta folyamatosan, töretlenül növekedést mutató termőterület zsugorodása. A 2021-es 29.670 hektár helyett 2022-re már csak 28.520 hektáron termesztették a növényt, és már ekkor is a vízhiány volt a legfőbb probléma. Az idei évre készített prognózist még nem módosították pontosabb számokkal, de további, 20% körüli területcsökkenés várható, ráadásul a legnagyobb termesztőkörzetet, Andalúziát is súlyos aszály fenyegeti. Ehhez jön még hozzá a kínai fokhagyma csalárd importja, ami elsősorban Belgium kikötőin keresztül érkezik az Európai Unióba. A spanyol termelői egyesületek számtalanszor felszólították az Európai Bizottságot, hogy tegyenek lépéseket az európai termelők védelme érdekében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?