Durva, ami a fokhagymával történik Európában: ehhez jobb lesz hozzászokni?

Durva, ami a fokhagymával történik Európában: ehhez jobb lesz hozzászokni?

agrarszektor.hu
A FreshPlaza kéthetente jelentet meg egyes zöldségekről és gyümölcsökről világpiaci áttekintést, melyben a legfontosabb uralkodó trendeket mutatja be. A legutóbbi összeállítás fókuszában a fokhagyma volt. Az európai nagy fokhagymatermelő országokban visszaesés tapasztalható a termelés terén, míg a világ más tájain a logisztika és a munkaerőhiány okozhat problémákat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az európai piacokon a száraz és meleg tenyészidőszak miatt sok helyen csökkent a nagyobb méretű fokhagyma kínálata, és a legjelentősebb országok, Spanyolország, Olaszország és Franciaország termelése is visszaesést mutat. Spanyolországból érkeztek olyan jelentések, hogy az időjárási körülmények miatt javult a minőség, de az egyre növekvő termelési és szállítási költségek szinte minden országot érintettek, főként a nagyobb exportőröket - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Az egekbe robbanó energiaárak jelentősen megdrágítják majd a hűtőtárolást, amit csak súlyosbít az a tény, hogy a meleg miatt sok termőtájon hamarabb kezdődött meg a betakarítás. A nagy szállítási távolságok miatt Észak-Amerikában egyre inkább attól tartanak, hogy logisztikai problémák fogják befolyásolni a szezon alakulását.

Hollandiában több lila fokhagyma van a piacon, mint fehér

A június végétől már fokozatosan érkező új termés keresi az utat az európai piacokra, de a hűtőházakban még sok az ótermés, amiből tavaly a járvány miatt sokkal kevesebb került kiszállításra a szokásosnál – így az újonnan betakarított fokhagymának kevesebb hely jut a speciális létesítményekben. A következő pár hónapban a fokhagyma árának emelkednie kell, ha az ellátási lánc minden szereplője nyereséggel akar kikeveredni ebből a helyzetből. Egy holland importőr szerint egyes kínai városokban még mindig zárlat van érvényben, így ezeken a régiókban a raktárkészletek nem mozdulnak. Spanyolországban és Kínában is több lila fokhagyma áll rendelkezésre, mint fehér. Az idei termésű kínai fokhagyma minősége sokkal jobb, mint az elmúlt három szezonban volt, köszönhetően a betakarítás során tapasztalt jobb időjárásnak. Az ukrajnai háború és az új fokhagymakvótarendszer miatt 2021 utolsó negyedévében sok fokhagyma érkezett Kínából az EU-ba, így a piacokon még mindig sok olyan ótermésű fokhagyma kapható, amelyek már nem igazán felelnek meg a nyugati minőségi előírásoknak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Németországban hiánycikk a nagy átmérőjű fokhagyma

A német piacot leginkább az importtermékek kínálata, rendelkezésre állása határozza meg. Mivel Spanyolországban a tenyészidőszak eleje csapadékos, a vége pedig extrém meleg volt, probléma van a mérettel: az 50-60-as fokhagyma érkezik, de a 60-90 mm-es szegmensben hiány alakult ki a nagybani piacokon - ennek a terméknek nincs igazi alternatívája. Zajlik a francia fokhagyma importja is: a fehér helyett egyre inkább a tavaszi fajták kerülnek előtérbe ellenállóságuk és nagyobb hozamok miatt. Kínából folyamatos az ellátás, és az innen származó áru akadálytalanul jut a piacokra - itt a problémát az ár jelenti, mivel a szállítási költségek a tavalyiakhoz képest 4-5-szörösükre emelkedtek.

Franciaországban lerövidült a fokhagymaszezon

Bár az idei betakarítás a megszokottnál átlagosan 8-10 nappal korábban indult, de az extrém meleg miatt sok helyen következett be üvegesedés. A lila fokhagyma esetében a nagyon száraz tavasz és az elégtelen öntözés miatt a mérettel is problémák vannak, ami a hozamokat is befolyásolja, másrészt a színeződéssel is akadnak gondok. A fehér fokhagymánál a betakarítás a szárítás is nagyon kedvező időjárási körülmények között kezdődött meg, ráadásul valamelyest bővült a termőterület is. A legsúlyosabban a rózsaszín fokhagymát viselte meg az aszály, általános az 50%-os terméskiesés, de az öntözetlen régiókban akár 80%-kal kisebb termés is lehet. A piacon már megjelent az új termés, a termékeket keresik, könnyen eladatók, de hosszabb távon arra lehet számítani, hogy hiány alakulhat ki. Örvendetesen nőtt az utóbbi két évben a biofokhagyma termőterülete.

Olaszországban északon az aszály, délen az idény eleji csapadék okozott problémákat

Az észak-olasz régiókban idén az aszály miatt csökkentek a hozamok, viszont az áru kiváló minőségű lett. Augusztus végén az árak sem alakultak kedvezően, de szeptemberben átlagosan 15%-kal emelkedtek: jelenleg a csomagolt fokhagymáért 4-6 euró/kg árat fizetnek a feldolgozóüzemekben, és Németországhoz hasonlóan itt is hiány van nagyobb átmérőjű termékekből. A termelőknek most a megemelkedő energiaköltségek miatt a tárolás drágulására kell felkészülniük. Szicíliában minden bizonnyal katasztrofális évet zárnak a termelők: a tavaszi esőzések miatt nem tudták megfelelően előkészíteni a talajt, február óta jelentősen megnőttek a termelési költségek, és a kis mérettel párosuló 30-40%-os hozamkiesés is keseríti helyzetüket. A legfrissebb értékesítési adatok szerint a 2022. júliusával zárult 12 hónapban közel 13,5 millió háztartás (52%) vásárolt fokhagymát, ami némileg elmarad az elmúlt időszakokhoz képest.

Spanyolországban a drága szállítás okoz gondot az exportőröknek

Korábban már híre ment, hogy a spanyol termesztők jelentős nehézségekkel néznek szembe az idei szezonban. A májusig tartó extrém aszály és hőség miatt egyes területeken minőségi problémák jelentkeztek, de a július végi betakarítást követően a termény könnyen száradt. A lila fokhagymánál sok helyen kalciumhiány jelentkezett, és a csapadékhiány minden típusnál kisebb méreteket eredményezett. A belföldi piacon a kereslet kiegyensúlyozott, a termés volumene elmaradt a várakozásoktól, és a külpiacokon a spanyol exportőrök nem tudják versenyképes áron kínálni terméküket, mivel a szállítási költségek annyira megugrottak, hogy szinte megfizethetetlenek a különböző célországok szereplői számára. Ezért Spanyolország, amely a fő európai fokhagymatermelő ország, nemzetközi szinten veszít versenyképességéből, figyelembe véve, hogy a spanyol termelés több mint 70%-át 57 különböző országba exportálják. A mostani helyzet nyertesei Marokkó és Egyiptom, akik kihasználhatják ezt a helyzetet azokon a piacokon, ahol a spanyoloknál alacsonyabb áron tudják kínálni a fokhagymát, mivel termelési költségeik sokkal alacsonyabbak (bérköltségek például nyolcad- vagy kilencedrészét teszik ki az ibériai fizetéseknek). Ugyanakkor Kína idén hatalmas mennyiséget küld az európai piacokra, és míg a Kínából Európába irányuló szállítmányok árai csökkenésnek indultak, addig a Spanyolországból az Egyesült Államokba irányuló szállítmányok árai, amelyek az idei második negyedévben Spanyolország második fő exportpiacának számítottak, folyamatosan emelkednek. Például míg a Csingtao (Quingdao) és Valencia közötti szállítási költség jelenleg körülbelül 5000 euró, addig a Valenciából az Egyesült Államok keleti partvidékére történő szállítás ára körülbelül 11 ezer euró (ez tavaly még szintén 5000 euró volt).

A Dél-afrikai Köztársaságban most kezdődik a hazai fokhagyma szezonja

A Limpopo tartományból származó terméssel most kezdődik a dél-afrikai fokhagymaszezon (júniustól-augusztusig nincs hazai termelésű áru), majd a betakarítást követően a termesztés súlypontja a Karoo vidékére kerül át. A fokhagyma átlagára a piacokon jelenleg 51,77 rand/kg (2,95 euró/kg, 1230 Ft/kg). Az ilyenkor kapható fokhagymát főként Kínából importálják, de a korábbi években hoztak be árut Spanyolországból, Indiából, Argentínából és Malajziából is, az utóbbi években az Egyiptomból vásárolt mennyiség fokozatosan csökkent.

Kínában munkaerőhiánnyal küzdenek a fő termesztőkörzetek

Kínában a fokhagymaexport volumene augusztusban a 2016 óta látott legalacsonyabb szintre süllyedt. Szeptemberben az exportot nehezítette a fő termesztő régiókban zajló betakarítás, ahol nagy gondot okoz a munkaerőhiány. Éppen ezért várható, hogy bizonyos körzetek csökkentik a kivitel mennyiségét, pláne, hogy novemberben a kereslet felfutása várható. Kínában több a lila fokhagyma, mint a fehér. A betakarítás során az átlagosnál kedvezőbb volt az időjárás, így a fokhagyma általános minősége sokkal jobb, mint az elmúlt három szezonban.

Az Amerikai Egyesült Államokban logisztikai gondok befolyásolhatják a szezont

Bár az Egyesült Államok igen jelentős fokhagymatermesztő, általában importra szorul, és mivel a belföldi termelés nagy része Kaliforniában koncentrálódik, az a helyzet állhat elő, hogy az északkeleti államokba jobban megéri Spanyolországból importálni (ez a tengeri szállítási költségek további alakulásától függ), mivel olcsóbb a spanyol árut hajón beúsztatni, mint Kaliforniából kamionnal szállítani. (Vasút helyett azért számolnak sokan kamionnal, mert a közelmúltban még küszöbön állt egy vasutassztrájk). Ezen kívül az USA Mexikóból, Argentínából és Kínából is vásárol árut, de különösen a spanyol és a kínai szállítások az utóbbi időben jelentős zavarokat szenvedtek (a kínai áru a még mindig folyton változó COVID-karanténintézkedések, a spanyol pedig a konténerhiány miatt érkezik hektikusan). Problémát okozhat, hogy Long Beach kikötőjében sztrájkot fontolgatnak a biztonsági őrök, illetve, hogy július végén 22 ezer amerikai dokkmunkás kollektív szerződése járt le, amit még nem sikerült újrakötni. A 10-14 nappal később megkezdett kaliforniai betakarításból származó belföldi termés hozamai jók, bár a déli régiókban az extrém meleg miatt jelentkeztek minőségi problémák. Összességében a termelők az idei szezonban a tavalyinál magasabb árszintre számítanak.

Mexikóban idén még inkább az USA felé irányul majd az export

Mexikó a világ hetedik legnagyobb fokhagyma-termesztője, 2020-ban 15,8 ezer tonnát értékesített külföldön. Körülbelül 7-8 ezer hektár közötti területen termesztik a növényt az egész ország területén, de a területek fele (3,5-4 ezer hektár) Zacatecas államban terül el (jelentős termelő még Guanajuato, Baja California, Sonora és Aguascalientes). Legfőbb külkereskedelmi partnerei az USA és Brazília. Idén a szamba országában kiváló termést takarítottak be, így a mexikói import iránt némileg csökkent a kereslet, pláne, hogy nőtt az Egyiptomból származó import volumene is (ez a kontingens alacsonyabb ára miatt a spanyol fokhagymát kezdi kiszorítani a brazil piacról, de a mexikói áraknak is alámennek). Körülbelül 15 éve Mexikó egyik vezető exportpiaca még az Európai Unió volt, csakhogy Spanyolország az akkor 5 ezer helyett már 30 ezer hektáron termeszt fokhagymát. Az idei szezonban Mexikóban is forró tavasz és nyár jellemezte a szezont, így a fokhagymát korábban takarították be, és több európai országhoz hasonlóan méretproblémákkal is küszködnek.

Ausztráliában fellendülőben van a belföldi termelés

A világpiacon Ausztrália nem számít jelentős termelőnek, de a fokhagyma termelése évről-évre növekedést mutat, 2021-ben például 16%-kal, 3,4 ezer tonnára nőtt a betakarított mennyiség. Az ország azonban még így is 10 ezer tonnát meghaladó importra szorul. Az ágazat számára nagy lehetőség a fogyasztás növelése, mivel az ausztrál háztartásoknak csak 39%-a vásárol friss fokhagymát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13