Súlyos gondok vannak a spanyol fokhagymával: ezt egész Európa megérezheti

agrarszektor.hu
Nehéz idény elé néznek a spanyol fokhagymatermesztők, ugyanis körülbelül 20%-kal csökkent az európai forgalom jelentős részét kitevő spanyol fokhagymatermés. A problémás szezon döntően a kedvezőtlen időjárásnak, illetve a megugró termelési költségeknek köszönhető, de tovább rontja a kilátásokat a logisztikai költségek emelkedése is, aminek következményeként a spanyol fokhagymaexport volumene az elmúlt hónapokban máris csökkenni kezdett, különösen az unión kívüli harmadik országok felé. Mindezek figyelembe vételével biztos nem lesz könnyű dolguk idén a spanyol termelőknek, ráadásul a nemzetközi és a spanyol piacon uralkodó nagy fokú bizonytalanság is okozhat majd gondokat.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az előttük álló nehéz szezonról számolt be a Las Pedroñeras International Garlic Fair nemzetközi rendezvényen a legnagyobb európai fokhagymatermesztő szervezet, a spanyol ANPCA. Az 1800 termelőt és 67 vállalatot tömörítő ANPCA az idei évben a tavalyival megegyező területen, 15397 hektáron gazdálkodott, termelése meghaladta a 256 ezer tonnát, ami a spanyol piaci mennyiség 80%-a, a teljes európai forgalomnak pedig 65%-át teszi ki - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Kedvezőtlen időjárás

A szervezet tájékoztatása szerint márciusban és áprilisban a szokatlan hidegbetörések korlátozták a növények fejlődését, különösen úgy, hogy áprilisban még hótakaró fedte a földeket Spanyolország két legnagyobb termesztőkörzetében, Castilla-La Mancha és Andalúzia tartományokban. Aztán májusban és júniusban a hőmérséklet hirtelen növekedése gyorsított érést és a betakarítás szokásosnál korábbi végét jelentette, így a növények nem tudták elérni maximális méretüket, és a termés volumene 20%-kal csökkent a tavalyihoz képest, ráadásul minőségi problémákkal is számolni kellett.

Megugró termelési költségek

A termelési költségek a nemzetközi helyzet miatt amúgy is átlagosan 21%-kal emelkedtek (energia, inputananyagok, munkabérek stb.), ám a kisebb termés még tovább növelte a fajlagos költségeket. Az ANPCA számításai szerint 1 kg fokhagyma előállítási költsége így 37%-kal emelkedett az egy évvel korábbi viszonyokhoz képest. A következő aggályos pont a tárolás lesz, mivel a fokhagymát akár 11 hónapig is tárolni kell(ene), csakhogy a hűtőtárolók energiaköltségeit még megbecsülni sem lehet a jelenlegi áralakulások közepette.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?