Súlyos gondok vannak a spanyol fokhagymával: ezt egész Európa megérezheti

agrarszektor.hu
Nehéz idény elé néznek a spanyol fokhagymatermesztők, ugyanis körülbelül 20%-kal csökkent az európai forgalom jelentős részét kitevő spanyol fokhagymatermés. A problémás szezon döntően a kedvezőtlen időjárásnak, illetve a megugró termelési költségeknek köszönhető, de tovább rontja a kilátásokat a logisztikai költségek emelkedése is, aminek következményeként a spanyol fokhagymaexport volumene az elmúlt hónapokban máris csökkenni kezdett, különösen az unión kívüli harmadik országok felé. Mindezek figyelembe vételével biztos nem lesz könnyű dolguk idén a spanyol termelőknek, ráadásul a nemzetközi és a spanyol piacon uralkodó nagy fokú bizonytalanság is okozhat majd gondokat.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az előttük álló nehéz szezonról számolt be a Las Pedroñeras International Garlic Fair nemzetközi rendezvényen a legnagyobb európai fokhagymatermesztő szervezet, a spanyol ANPCA. Az 1800 termelőt és 67 vállalatot tömörítő ANPCA az idei évben a tavalyival megegyező területen, 15397 hektáron gazdálkodott, termelése meghaladta a 256 ezer tonnát, ami a spanyol piaci mennyiség 80%-a, a teljes európai forgalomnak pedig 65%-át teszi ki - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Kedvezőtlen időjárás

A szervezet tájékoztatása szerint márciusban és áprilisban a szokatlan hidegbetörések korlátozták a növények fejlődését, különösen úgy, hogy áprilisban még hótakaró fedte a földeket Spanyolország két legnagyobb termesztőkörzetében, Castilla-La Mancha és Andalúzia tartományokban. Aztán májusban és júniusban a hőmérséklet hirtelen növekedése gyorsított érést és a betakarítás szokásosnál korábbi végét jelentette, így a növények nem tudták elérni maximális méretüket, és a termés volumene 20%-kal csökkent a tavalyihoz képest, ráadásul minőségi problémákkal is számolni kellett.

Megugró termelési költségek

A termelési költségek a nemzetközi helyzet miatt amúgy is átlagosan 21%-kal emelkedtek (energia, inputananyagok, munkabérek stb.), ám a kisebb termés még tovább növelte a fajlagos költségeket. Az ANPCA számításai szerint 1 kg fokhagyma előállítási költsége így 37%-kal emelkedett az egy évvel korábbi viszonyokhoz képest. A következő aggályos pont a tárolás lesz, mivel a fokhagymát akár 11 hónapig is tárolni kell(ene), csakhogy a hűtőtárolók energiaköltségeit még megbecsülni sem lehet a jelenlegi áralakulások közepette.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?