Súlyos gondok vannak a spanyol fokhagymával: ezt egész Európa megérezheti

Súlyos gondok vannak a spanyol fokhagymával: ezt egész Európa megérezheti

agrarszektor.hu
Nehéz idény elé néznek a spanyol fokhagymatermesztők, ugyanis körülbelül 20%-kal csökkent az európai forgalom jelentős részét kitevő spanyol fokhagymatermés. A problémás szezon döntően a kedvezőtlen időjárásnak, illetve a megugró termelési költségeknek köszönhető, de tovább rontja a kilátásokat a logisztikai költségek emelkedése is, aminek következményeként a spanyol fokhagymaexport volumene az elmúlt hónapokban máris csökkenni kezdett, különösen az unión kívüli harmadik országok felé. Mindezek figyelembe vételével biztos nem lesz könnyű dolguk idén a spanyol termelőknek, ráadásul a nemzetközi és a spanyol piacon uralkodó nagy fokú bizonytalanság is okozhat majd gondokat.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az előttük álló nehéz szezonról számolt be a Las Pedroñeras International Garlic Fair nemzetközi rendezvényen a legnagyobb európai fokhagymatermesztő szervezet, a spanyol ANPCA. Az 1800 termelőt és 67 vállalatot tömörítő ANPCA az idei évben a tavalyival megegyező területen, 15397 hektáron gazdálkodott, termelése meghaladta a 256 ezer tonnát, ami a spanyol piaci mennyiség 80%-a, a teljes európai forgalomnak pedig 65%-át teszi ki - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Kedvezőtlen időjárás

A szervezet tájékoztatása szerint márciusban és áprilisban a szokatlan hidegbetörések korlátozták a növények fejlődését, különösen úgy, hogy áprilisban még hótakaró fedte a földeket Spanyolország két legnagyobb termesztőkörzetében, Castilla-La Mancha és Andalúzia tartományokban. Aztán májusban és júniusban a hőmérséklet hirtelen növekedése gyorsított érést és a betakarítás szokásosnál korábbi végét jelentette, így a növények nem tudták elérni maximális méretüket, és a termés volumene 20%-kal csökkent a tavalyihoz képest, ráadásul minőségi problémákkal is számolni kellett.

Megugró termelési költségek

A termelési költségek a nemzetközi helyzet miatt amúgy is átlagosan 21%-kal emelkedtek (energia, inputananyagok, munkabérek stb.), ám a kisebb termés még tovább növelte a fajlagos költségeket. Az ANPCA számításai szerint 1 kg fokhagyma előállítási költsége így 37%-kal emelkedett az egy évvel korábbi viszonyokhoz képest. A következő aggályos pont a tárolás lesz, mivel a fokhagymát akár 11 hónapig is tárolni kell(ene), csakhogy a hűtőtárolók energiaköltségeit még megbecsülni sem lehet a jelenlegi áralakulások közepette.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 22. 15:32