Fontos hírek láttak napvilágot az Európában kapható paprikákról

Fontos hírek láttak napvilágot az Európában kapható paprikákról

agrarszektor.hu
Hollandiában a belföldi szezon vége miatt magasak az árak, míg az Egyesült Királyságban jó a kereslet a spanyol paprika iránt. A francia piacon túlkínálat tapasztalható, mivel a hazai szezon vége egybeesik a spanyol áruk érkezésével. Olaszországban a szokatlan meleg időjárás miatt meghosszabbodott a szezon, ez a magas hőmérséklet zavarokat okozott a spanyol piacon is. Dél-afrikai Köztársaságban a paprika ára a helyi termelés piacra kerülésével csökkent. Eközben Kína exportálta első paprikáit Oroszországba, míg Észak-Amerikában a paprika kínálata és ára is emelkedik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hollandia

A holland paprikaszezon véget ért. Egy holland árusító szerint a szezon elejétől a végéig kielégítő volt az árak tekintetében, csak a nyár folyamán volt egy kis visszaesés. A szezon a szokásosnál sokkal lassabban indult. Spanyolországban a paprika az év elején szintén nehéz növekedési fázisban volt, ami azt jelentette, hogy a holland paprika iránti kereslet elég korai volt. Az európai kiskereskedők holland paprika iránti korai nagyobb kereslete és a kisebb kínálat együttesen jó árszintet biztosított a szezon elején - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Egyesült Királyság

Megkezdődött a spanyol paprikaimport szezonja az Egyesült Királyságban, az első piros, zöld és sárga paprikák november elején érkeztek meg. Egy importőr, akinek a dél-spanyolországi El Ejidóban vannak termelői, elmondta, hogy néhány hete már kapnak paprikát jó mennyiségben. Az összes paprikát fólia alatt termesztik, így a csapadékos időjárás nem volt befolyásoló tényező. Nyáron volt egy nagyon meleg időszak, de a minőség kiváló. A holland és a hazai szezon most ért véget, így az Egyesült Királyság piacán jó a kereslet. Az áraknak egy hétig tartott amíg felzárkóztak, mivel a holland szezon alacsony árakkal ért véget.

Franciaország

A francia termelési szezon a végéhez közeledik az egyik üzemeltető szerint. Még mindig nagy mennyiségek vannak, mert a paprikák a szezon végén a növényeken maradtak. Az időjárás miatt túltermelés van. Még mindig sok francia paprika van raktáron, ugyanakkor a hazai piacra érkezik a spanyol termés, és a forgalmazók (különösen a szupermarketek) már átálltak a spanyol termékekre. A francia paprikaárak nem megfelelőek és mindenekelőtt nem állnak összhangban a normál termelési költségekkel.

Olaszország

A paprikát különböző régiókban termesztik (különösen délen és a szigeteken), valamint nem elhanyagolható, hogy az olasz háztartások 62%-a vásárolja ezt a zöldséget. Szicíliában október közepe-vége óta folyik a betakarítás, a növények kiváló állapotban vannak az októberi melegebb hőmérsékletnek köszönhetően, ami nagyobb termést eredményez. A szezon elejével ellentétben a paprika ára csökken, 1,00 €/kg körül mozog a sárga és zöld fajták esetében. A fő termesztett fajta a Lamuyo, amelyet kizárólag Olaszországban forgalmaznak. Az ország nem önellátó paprikából, ezért Spanyolországból és részben Hollandiából kell importálnia. Senise-ben (Basilicata) a szeptemberi és októberi rekordhőmérsékleteknek köszönhetően néhány termelő számára véget ért a paprikaszedés. Ezen rekordhőmérsékletek meghosszabbították a szezont, amely a májusi/júniusi heves esőzéseket követő késedelmes ültetés miatt körülbelül egy hónapos késéssel kezdődött. Észak-Olaszországban az egyik legfontosabb terület Veneto. Az egyik nagy termelő azt mondta, hogy a betakarítás az ő gazdaságában általában június végétől szeptember végéig tart. Idén azonban a magas őszi hőmérséklet miatt november közepéig tartott. A novemberi árak nem voltak kielégítőek, mivel 1,50 €/kg körül mozogtak. Néhány héttel korábban azonban a legjobb minőségű termés ára elérte a 2,50 €/kg-ot. Általánosságban elmondható, hogy 2023-ban az árak alacsonyabbak voltak, mint 2022-ben. Az olasz termés mellett jelenleg a spanyol sárga és piros kaliforniai (80/100 vagy 90/100-as méretben) kartondobozban vagy ömlesztve vannak jelen a főbb nagybani piacokon, az uralkodó ár 1,5-2,40 €/kg.

Spanyolország

Az üvegházi zöldségek árai magasak Almeriában. A paprika, mint mindig, viszonylag stabil, jó árakkal van jelen a piacon. Az idei szezon kissé viharos időszakon megy keresztül. A júliusi és augusztusi nagy hőség (amikor a paprikát az üvegházakba ültették) befolyásolta a virágzást (a virágzás nagy része elmaradt), ami azt jelenti, hogy a mennyiségek ebben az időszakban alacsonyak voltak, valamint az első paprikák minősége nem volt jó. A hőmérséklet javulásával azonban már sikerült túljutni ezen a helyzeten, az árak jelenleg jó szinten vannak. A kaliforniai paprika ára minden szín esetében 1€ feletti: a zöld paprika kilója 1,10 és 1,21 euró között, a sárga 1,07 és 1,15 euró között, a piros színű pedig 1,48 és 1,57 euró között mozog. A piros Lamuyo (főleg a hazai piacon fogyasztják) 1,79 €/kg áron kelt el árverésen, az olasz paprika (hosszú zöld) 1,00 és 1,17 euró között mozog, a palermó paprika pedig jóval e felett, 2,58 eurónál jár kilónként.

Ezek nem rossz árak, de figyelembe kell venni, hogy a szezon eleji hőség miatt a gazdáknak mennyiségihiányuk volt. Reméljük, hogy mostantól április-májusig, amikor Almeriában véget ér a szezon, és átadják a helyet Murcia és a Levante térség termelésének, akkor a paprika mennyiség tekintetében pozitív lesz a szezon mérlege

- emlékeztetett egy almeriai termelő és exportőr.

Dél-afrikai Köztársaság

Az elmúlt hónapokban tapasztalt rendkívül magas paprikaárak végül 40%-kal csökkentek, mivel az ország középső részén emelkedik a nyári hőmérséklet és nő a kínálat. A paprika ára nem olyan régen 15,23 R/km/h-ra (0,74 €) esett vissza, főként a nagyobb mennyiség és az alacsonyabb kereslet miatt egy mezőgazdasági közgazdász szerint, aki megjegyezte, hogy különösen a sárga és a piros paprika ára csökkent. A termelés általában az év vége felé növekszik. A zöld paprikát jelenleg 12,36 dél-afrikai rand (0,6 €), a piros paprikát 18,75 dél-afrikai rand (0,9€), a sárga paprikát pedig 21,38 dél-afrikai rand (1,05 €) áron adják.

Kína

Kína északkeleti Haidong városa november 18-án exportálta első színes paprikaszállítmányát Oroszországba. Mostantól kezdve több mint 80 tonna színes paprikát szállítanak tételesen Oroszországba és közép-európai országokba. Ez az első szállítmány 20 tonna paprikát tartalmazott. A jelentések szerint a Ledu körzetben termesztett színes paprika terméshozama eléri a 4000 kilogrammot, nagy méretekkel és kiváló minőséggel, amely megfelel az exportnormáknak. A helyi gyümölcsök és zöldségek értékesítési piacának további nemzetközi bővítése érdekében a Ledu körzet része Kína "Belt and Road" hálózatának, megnyitva Oroszország és más európai zöldségpiacokat. Más források szerint, a jelenlegi piaci visszajelzésekből ítélve, a tavalyi alacsony árak hatása miatt az ültetési terület és a paprika kínálata idén viszonylag kicsi. A fő kínálat áprilistól májusig áll rendelkezésre. A termés nagy részét így helyben vagy regionálisan értékesítik.

Észak-Amerika

A kínálat az évnek ebben az időszakában normális, sőt, kissé emelkedett. Jelenleg a kaliforniai Coachellában folyik a termelés, keleten pedig Floridában növekszik a termelés, míg Georgiában az Idalia hurrikán volt negatív hatással a termelésre. Mexikóban az ültetési idő miatt valamivel korábban kezdődött a termelés, az összmennyiség várhatóan az előző évi szinten marad a mexikói pesóval szembeni gyengébb amerikai dollár miatt. Eközben a kanadai üvegházi termesztés november vége-december eleje körül befejeződik, de a kínálat Mexikóból és Spanyolországból is érkezik. Ami a keresletet illeti, a paprika iránti kereslet átlagos, bár a fogyasztás a következő hetekben - különösen a karácsonyi/újévi ünnepek alatt - növekedni fog, míg az árak a jelenlegi szinten maradnak, de várhatóan emelkedni fognak az ünnepek alatt. Valószínűleg, a paprika kínálata csökkenni fog, amikor a kanadai paprikaszezon véget ér, és jellemzően hiány lép fel, amíg a mexikói Culiacan régió meg nem kezdi a termelést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?