Ömlik az import fokhagyma az EU-ba: ki nem találnád, honnan érkezik a java

Ömlik az import fokhagyma az EU-ba: ki nem találnád, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
Egyiptom 2023-ban rekordmennyiségű fokhagymát fog exportálni az EU-ba. Az év első nyolc hónapjának exportvolumene már most meghaladja a tavalyi év egészére vonatkozó mennyiséget.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az egyiptomi fokhagymaexport az elmúlt években folyamatosan növekedett. A szállítmányok idén különböző okok miatt már csak kis mértékben haladják meg a 2022-es mennyiséget. Úgy tűnik, hogy Egyiptom egyelőre elérte képességeinek határait az uniós piacon, ennek átlépése komoly kihívást jelent majd az egyiptomi exportőrök számára a jövő évtől

- figyelmeztetett Yevhen Kuzin, az EastFruit gyümölcs- és zöldségpiaci elemzője. Idén januártól augusztusig az egyiptomi fokhagymabeszállítók közel 9000 tonna fokhagymát küldtek az EU-ba. Ez valamivel több mint 100 tonnával haladja meg a 2022-es naptári évre vonatkozó mennyiséget. Tekintettel arra, hogy szeptember-december időszakban Egyiptomból alig szállítanak fokhagymát az EU-ba, az év végére a végeredmény csak kis mértékben változhat. A kivitel januártól fokozatosan növekszik, amikor az első kisebb tétel friss fokhagyma megjelenik a piacon, szállításának csúcspontja március-áprilisra esik. Tavasz közepétől a kitárolt fokhagyma is megjelenik a piacon, egészen az év végéig exportálják. A legnagyobb mennyiségű kitárolt fokhagymát azonban április végén-június elején exportálják az országból - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az exportszezon meghosszabbítása és a fokhagyma közvetlen fogyasztóinak elérése - jelenleg ezek a legfontosabb feladatok az egyiptomi fokhagymaágazat szereplői számára. Kína és Spanyolország, mint a világ legnagyobb fokhagymaexportőrei, egész évben jelen vannak az exportpiacokon, míg Egyiptomot inkább szezonális szereplőként tartják számon. Ráadásul Egyiptom nem közvetlenül, hanem főként reexportáló országokon keresztül szállítja a fokhagymát az uniós piac fogyasztóinak

- hangsúlyozta Yevhen Kuzin. Idén január-augusztus között az EU-ba irányuló egyiptomi fokhagymaexport csaknem kétharmadát Szlovénia adta. Eközben az évente mintegy 1000 tonna fokhagymát termesztő Szlovénia elsősorban a fokhagyma reexportjával foglalkozik. Ami figyelemre méltó, hogy 2018-2019-ben a Szlovéniába irányuló egyiptomi fokhagymaexport mennyisége nem haladta meg az 1000 tonnát, az EU-ban a főfogyasztó Lengyelország volt. 2023 január-augusztus időszakban Lengyelország kevesebb mint 300 tonna egyiptomi fokhagymát importált közvetlenül Egyiptomból, és több mint 4500 tonna fokhagymát szállítottak Lengyelországba Szlovénián keresztül, megfosztva ezzel az egyiptomi exportőröket bevételeik nagy részétől. Szlovénia és Lengyelország mellett az EU országai közül az egyiptomi fokhagyma főimportőrei Olaszország, Hollandia, Görögország, Franciaország, Románia és Spanyolország. Ezen országok közül sokan szerepelnek a legnagyobb globális fokhagymaexportőrök listáján is, például Spanyolország, Olaszország, Franciaország, míg Hollandia a legnagyobb reexportőr az összes zöldség és gyümölcs tekintetében.

Az EU-ba irányuló fokhagymaimport viszonylag stabil, elsősorban a kínai betakarítás és termelés szintjétől függ. Ilyen körülmények között az Egyiptomból az EU-ba irányuló szállítások további növekedése nem támaszkodhat az import általános növekedésére. Éppen ellenkezőleg, ez csak a meglévő mennyiségeken belül, a versenytársak részesedésének kiváltásával lesz lehetséges. Ehhez pedig nem lesznek elegendőek a szokásos megközelítések árverseny formájában, az egyiptomi exportőröknek technológiai és marketing szempontból kell versenyezniük.

Az ilyen új megközelítések közé tartozhat mind a már említett jelenlét kiterjesztése az EU piacán, mind a szállított termékek körének bővítése. Egyiptomban a gazdák a Balady nevű egyedi helyi fajtát termesztik. Egyedi ízű és nagyszámú, akár 50 darabot is elérő apró gerezd található a hagymafejben. Ez a fajta széleskörben népszerű a helyi piacon, de azon kívül gyakorlatilag ismeretlen.

A technológiai és marketinginnovációk lehetővé tehetik az egyiptomi exportőrök számára, hogy a piac egy teljesen új szegmensébe lépjenek. Mindenesetre az egész éves vagy legalábbis az év nagy részében a piaci jelenlétét, az egyedi fokhagymafajták kínálatát, a feldolgozott termékek (például a csomagolt hámozott fokhagymagerezdek) kínálatát a nagy importőrök pozitívan fogják értékelni, mind a szupermarketekkel, mind a HoReCa szegmenssel együttműködve. Ez új lendületet adhat az egyiptomi fokhagymaexport fejlődésének is, nemcsak az uniós országokba, hanem más kulcsfontosságú irányokba is

- állította Yevhen Kuzin.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?