Ömlik az import borsó Kínába: ki nem találnád, honnan érkezik a java

Ömlik az import borsó Kínába: ki nem találnád, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
Oroszország lett a Kínába irányuló zöldborsó első számú exportőre, amely az ország teljes importjának csaknem felét teszi ki. Ezzel az oroszok kevesebb mint két év alatt megelőzték Kanadát, miután hozzáférést kaptak az 1 milliárd dolláros piachoz - közölte az orosz Gabonaexportőrök Szövetsége.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A szövetség adatai szerint Oroszország 1,13 millió tonna borsót exportált Kínába a 2023/24-es mezőgazdasági szezonban, ezzel 49,1%-os piaci részesedést szerzett. Kanada részesedése 44,6%-ra csökkent, a korábbi évek domináns, mintegy 95%-os kínai borsóimportból - írta meg a Reuters. A legfrissebb borsóexport-adatok jól mutatják, hogy Oroszország milyen gyorsan nyer nagyobb részesedést a kínai mezőgazdasági termékek importpiacán, különösen a Kína és a nyugati országok között lappangó kereskedelmi feszültségek közepette.

Kína a borsóból borsófehérjét állít elő, amelyet más növényi eredetű fehérjékhez hasonlóan számos, egyre népszerűbb diétás élelmiszeripari termék összetevőjeként használnak. Az ország a borsófehérje nagy részét a világpiacokra exportálja. Korábban az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma bűnösnek találta Kínát abban, hogy mesterségesen alacsony áron értékesíti a borsófehérjét az amerikai piacon, és június 27-én 127% és 626% közötti dömpingellenes vámokat jelentett be a Kínából importált borsófehérjére.

Felpörgött az orosz borsótermelés

Oroszország borsótermelése 2021 óta minden évben rekordokat döntöget, de az országnak nincsenek saját borsófehérje-előállító létesítményei. Kína, a borsófehérje egyik legnagyobb termelője 2022 októberében biztosított hozzáférést az oroszoknak a piacához. Az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett nyugati szankciókkal szemben Oroszország igyekszik diverzifikálni kereskedelmét, és a kereskedelmi forgalmat Ázsia, a Közel-Kelet, Afrika és Latin-Amerika országai felé orientálni.

Így Oroszország 2024 eleje óta már több mint 2 millió tonna gabonát exportált Kínába, az árpaexport az ötszörösére, 371 500 tonnára nőtt az orosz mezőgazdasági felügyelőség adatai szerint. Az oroszok a kínai sertéshúsimport 10%-os részesedésével is szemeznek, és az orosz sertéstenyésztők szövetségének számítása szerint három-négy éven belül azt is megszerezhetik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?