Áramlik ki ez a zöldség Magyarországról: elképesztő, hova megy a java

Áramlik ki ez a zöldség Magyarországról: elképesztő, hova megy a java

agrarszektor.hu
2024 első három hónapjában a fagyasztott zöldborsó kivitele Magyarországról 17 százalékkal 3,04 ezer tonnára növekedett 2023 azonos időszakához viszonyítva. Emellett az idei év első negyedévében 24 százalékkal nőtt az exportpiacokon eladott zöldborsókonzerv mennyisége, a legnagyobb felvevőpiacunk Oroszország, Olaszország és Németország voltak. 2023-ban hazánk az Európai Unió harmadik legnagyobb zöldborsótermelője volt. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Európai Unió

Az Európai Unió első három legnagyobb zöldborsótermelőjének Franciaország, Spanyolország és Magyarország számított 2023-ban - írja legfrissebb jelentésében az AKI. Az Eurostat adatai szerint az EU27 belső piacán a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőr Magyarország (30,5 ezer tonna), a legnagyobb zöldborsókonzerv-importőr Franciaország (24,5 ezer tonna) volt ugyanekkor. Az unió zöldborsókonzerv kivitele lényegesen meghaladta a behozatalt, ugyanis a 45,2 ezer tonna konzervkivitellel szemben 4,3 ezer tonna import állt 2023-ban. A harmadik országok irányába Olaszország (18,9 ezer tonna) volt az unió vezető exportőre, majd Magyarország (12,1 ezer tonna) következett a sorban. Az EU legnagyobb célpiaca, Oroszország felé 45 százalékkal 9,9 ezer tonnára esett vissza, Elefántcsontpart felé 4 százalékkal 8,0 ezer tonnára, az Egyesült Királyság felé 7 százalékkal 5,9 ezer tonnára csökkent a közösség exportja a megfigyelt időszakban. Az unió belső piacára a harmadik országok közül elsősorban Törökországból (1,09 ezer tonna), a Moldovai Köztársaságából (1,07 ezer tonna) és Kínából (0,6 ezer tonna) került zöldborsókonzerv.

Az Eurostat adatai szerint az unió belső piacán a legnagyobb fagyasztottzöldborsó-exportőr Belgium (65,4 ezer tonna) volt 2023-ban, majd Franciaország (33,6 ezer tonna) és Spanyolország (26,5 ezer tonna) következett a sorban. Németország (28,1 ezer tonna) és Olaszország (24,5 ezer tonna) vásárolta a legtöbb fagyasztott zöldborsót a közösség piacán. Az EU fagyasztottzöldborsó-külkereskedelmi egyenlege pozitív, a 118,2 ezer tonnás exporttal szemben 37,2 ezer tonna beszállított mennyiség állt 2023-ban. Az EU legnagyobb piaca, az Egyesült Államok felé 9 százalékkal 19,6 ezer tonnára mérséklődött, míg Algéria felé 89 százalékkal 17 ezer tonnára nőtt, az Egyesült Királyság felé 17 százalékkal 15,2 ezer tonnára csökkent a közösség exportja a megfigyelt időszakban. Az unió belső piacára a harmadik országok közül elsősorban az Egyesült Királyságból (30,2 ezer tonna) került fagyasztott zöldborsó.

Magyarország

A KSH adatai szerint Magyarországon a friss és feldolgozott (fagyasztott és konzerv) zöldborsó külkereskedelmi egyenlege pozitív. A zöldborsókonzerv kivitele 27 százalékkal lett kevesebb (41,7 ezer tonna) 2023-ban az egy évvel korábbihoz képest. Oroszország volt a legjelentősebb felvevőpiac, emellett Németországba, Olaszországba, Litvániába és Romániába is szállítottak zöldborsókonzervet. Az idei év első negyedévében 24 százalékkal 10,8 ezer tonnára nőtt az exportpiacokon eladott zöldborsókonzerv mennyisége az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb felvevőpiac Oroszország (2,18 ezer tonna), Olaszország (1,22 ezer tonna) és Németország (1,19 ezer tonna) volt.

A fagyasztott zöldborsóból tavaly 20 százalékkal 10,2 ezer tonnára nőtt a kivitel, a legnagyobb felvásárlónak Románia és Németország bizonyult. Az idei év első három hónapjában a fagyasztott zöldborsó kivitele 17 százalékkal 3,04 ezer tonnára növekedett, a behozatala 64 százalékkal 555 tonnára esett 2023 azonos időszakához viszonyítva. A magyar piacra elsősorban Belgiumból és Lengyelországból érkezett fagyasztott zöldborsó.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?