Elképesztő árak a lengyel piacokon: ennyibe kerül most egy kiló hagyma

Elképesztő árak a lengyel piacokon: ennyibe kerül most egy kiló hagyma

agrarszektor.hu
Május elején is lefelé mozdult a hagyma ára a nagybani piacokon Lengyelországban. A közép-ázsiai import nyomása továbbra is erős, és a következő hetekben az olcsó holland tételek beáramlása tovább csökkentheti az árakat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Május elején kis mértékben csökkent a vöröshagyma nagybani ára a lengyel piacokon, és jelenleg az 1,6-2,10 PLN/kg (145-190 Ft/kg) közötti sávban mozog. Ez az előző öt év átlaga alatti szint, viszont csak azért alacsonyabb, mint a 2018/2019-es és a 2022/2023-as idényben, mert ezekben az években extrém drágulás következett be - írja a FruitVeB.

Lengyelországban a vöröshagyma ára a január-februári időszakban érte el a csúcspontját, onnantól kezdve viszont a döntően Közép-Ázsiából származó olcsó importnak köszönhetően egyre lejjebb csúszik. A következő hetekben is hasonló trend várható, elsősorban Hollandia miatt, ahol az afrikai exportszezon végét követően összeomlott a hagyma piaca, és hihetetlen mértékű áresés vette kezdetét. A januári 50 euró/100 kg-os árszint május elejére 30 euró/100 kg-ra csökkent, de ez is a legjobb minőségű árura vonatkozik. A gyengébb minőségű, de elfogadható tételek ára 20-33 euró/100 kg között alakul, és nagy tételben EXW már 14 euró/100 kg körül is kaphatók, ami 0,6 PLN/kg (55 Ft/kg) árat jelent - azaz egy szinten van a nem túl jó minőségű ömlesztett lengyel áruval. Ennek következtében a holland hagyma ismét versenyképessé vált az európai exportpiacokon, így várható, hogy a következő időszakban nem Közép-Ázsiából, hanem Hollandiából érkezik majd az árnyomás. Ausztriában is hasonló a helyzet: körülbelül egy hónapja még 42,5 euró/100 kg, május elején viszont 35,5 euró/100 kg körül alakult az átlagár.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 24. 12:38