Zetor

A Zetor cseh traktorgyártó, amely a szlovák HTC Holding Inc. Tulajdonát képzi. A szó Magyarországon a traktor szinonimája lett. A Zetor traktorai egységesen vörös színűek.

A Zetor csehszlovák, majd cseh traktormárka, amelyet kezdetben, 1946-tól a Zbrojovka Brno traktorgyártó divíziója gyártott. Az első Zetor-modellt, a Zetor 25-öt 1946 márciusában mutatták be. A traktorgyártás az 1950-es évek elejétől fokozatosan a Zbrojovka líšeňi golyóscsapágygyárába (ZKL) települt át, amely 1976-ban felvette a Zetor cégnevet. 1993 júliusában privatizálták az állami vállalatot, a részvénytársasággá alakított Zetor a.s. többségi tulajdonosa a prágai Konslidační banka volt. A céget 2002. június 29-étől a szlovák HTC Holding Inc. vásárolta meg. A Zetor a traktorokon kívül a svéd Ålö AB-vel együttműködésben a járművekre felszerelhető homlokrakodókat, valamint a gépekhez eredeti pótalkatrészeket is gyárt és forgalmaz.

A Zetor volt az első traktormárka, amelyen a járművek vezetőfülkéjéhez biztonsági védőkeretet használtak. A 70-80-as években a termelőszövetkezetek és állami gazdaságok első számú kiszolgálótraktora volt, hétköznapi beszédben gyakran köznévként használták a „zetor” szót a „traktor” szinonimájaként.

A gyártó traktorai 15-171 lóerő közötti teljesítményre képesek. A homlokrakodók 720-2100 kg közötti hasznos tömeget képesek megemelni.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.