Nem alakult jól a szamócaszezon a spanyoloknál: aggódhatnak a termelők

Nem alakult jól a szamócaszezon a spanyoloknál: aggódhatnak a termelők

agrarszektor.hu
10 százalékkal maradt el a tavalyitól a szamócatermés a spanyolországi Huelvában. A termésmennyiség visszaesését az export drágulása ellensúlyozta ugyan, de a belföldi értékesítés jövedelmezősége erősen romlott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Freshuelva közlése szerint a 2022/23-as szezonban 243,3 ezer tonna szamócát takarítottak be, ami 10%-os csökkenést jelent az előző évi volumenhez képest. A termőévet jelentős hullámvölgyek jellemeztek, komoly időjárási problémákkal: a kiültetés időszakában uralkodó rekkenő hőség miatt a növények közel 30%-át újra kellett ültetni. Emellett az év eleji extrém hideg is súlyosan befolyásolta a termést, és az áprilisi szokatlanul magas hőmérséklet is negatívan hatott a szamóca minőségére. Mindez a termelés 10%-os visszaesését és az előző kampányhoz képest csak kismértékű áremelkedést eredményezett, ami a termelők által viselt költségek növekedésével együtt a termés jövedelmezőségének jelentős csökkenését eredményezte. A gond elsősorban a belföldi piacon jelentkezett, mivel a betakarított mennyiség visszaesése ellenére az exporttételek áremelkedése miatt a kivitelből származó árbevétel a tavalyihoz képest 0,22%-kal emelkedett (571 millió euróra) - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A Freshuelva szerint a málnaszezon 47,8 ezer tonna terméssel zárult, ami 4,5%-kal kevesebb, mint az előző szezonban. Az idény első részét az alacsony piaci árak és a harmadik országokból, például Marokkóból érkező erős verseny jellemezte. A Freshuelva évről évre panaszkodik emiatt az EU-nak, és a szövetség úgy véli, hogy ilyen esetekben Európának importvámot kellene bevezetnie a harmadik országokkal szemben az uniós termelők védelme érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?