Rengeteg ilyen fokhagymát árulnak az EU-ban: ezt sokan nem gondolták volna

Rengeteg ilyen fokhagymát árulnak az EU-ban: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Spanyolország az Európai Unió legnagyobb fokhagymatermelője és -exportőre, amely az unió valamennyi tagállamába szállít. Az egyes uniós országok fokhagymaigénye között azonban jelentős eltérések lehetnek, ugyanis amíg a tavalyi év során Izland és Magyarország alig, Németország és Olaszország szinte felfoghatatlan mennyiségeket vásárol a spanyol terményből. A következő szezonban ugyanakkor lehetnek meglepetések, mivel a spanyol termőterületek a korábbi, majdnem egy évtizedig tartó növekedést követően az elmúlt években csökkenni kezdtek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2022-es évben közel 287 ezer tonna fokhagyma termett Spanyolországban. Ez azonban majdnem 30%-kal volt kevesebb a 2021-es termésnél. További problémát jelent, hogy amíg a 2012-2021 közötti időszakban folyamatosan növekedett a fokhagyma termőterülete, 2022-ben már csökkenést regisztráltak a spanyol hatóságok. A 2021-es, megközelítőleg 29,7 ezer hektár helyett tavaly már csak 28,5 ezer hektáron termesztettek fokhagymát a spanyolok. Az idei szezonban ráadásul a várakozások szerint további, 20% körüli területcsökkenés várható, amelynek a fő oka a vízhiány.

Az EU valamennyi tagállamába jutott a spanyol fokhagymából

Bár a termőterület csökkenése már tavaly elindult a spanyoloknál, az ország továbbra is az Európai Unió legnagyobb termelője és exportőre. A Statista oldalán nemrég megjelent adatok szerint a 2022-es évben a spanyolok mintegy 25,521 ezer tonnát exportáltak Németországba, ezen felül 16,583 ezer tonna került Olaszországba, 14,556 ezer tonna pedig Franciaországba. A három nagy dobogós helyezett után következnek a portugálok (7,274 ezer tonna), a lengyelek (6,967 ezer tonna) és a hollandok (5,222 ezer tonna) A spanyol fokhagymából minden uniós tagállamba jutott, még Izlandra is, igaz oda mindösszesen 1 tonnát exportáltak a Statista adatai szerint. Magyarország a középmezőnyben található: hozzánk 2,15 ezer tonna fokhagymát exportáltak a spanyolok.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyre nagyobb problémát jelent a kínai import

Egyre komolyabb gondot jelent a spanyol fokhagymatermesztőknek és importőröknek kínai fagyasztott fokhagyma uniós, nyilvánvalóan csalárd importja is. A csalás lényege, hogy az állítólagos fagyasztott áru valójában -4 Celsius-fokon szállított hűtött fokhagyma, miközben a fagyasztott fokhagymát -20 Celsius-fokon kellene szállítani, és magasabb vámot kellene fizetni érte. Ez a helyzet azt eredményezi, hogy a kínai fokhagyma tartósan nyomott áron érkezik az EU-ba, ami korlátozza a spanyol fokhagymatermelők értékesítési lehetőségeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?