Sok helyen gondok vannak a fokhagymával: meglepő hírek érkeztek

Sok helyen gondok vannak a fokhagymával: meglepő hírek érkeztek

agrarszektor.hu
A globális fokhagymapiac számos országban meglehetősen kényes helyzetben van. Hollandiában a fokhagyma ára történelmi csúcsra emelkedett, ami a spanyol minőségi problémáknak és a drágább kínai importra való támaszkodásnak köszönhető. Franciaországban magas árak és alacsony minőség jellemző, valamint a kínai fokhagymával kapcsolatos logisztikai kihívások. Olaszország a korlátozott spanyol kínálat miatt küzd elfogadható minőségű fokhagymát találni, ezért a Dél-Amerikából érkező szállítmányokra összpontosít. Spanyolországban az aszály miatt jelentősen csökkent a termelés, ami hatással van a hozamra és a minőségre. Dél-afrikai Köztársaságban a helyi termelők a növekvő importtal küzdenek, ami sokakat arra késztet, hogy alternatív terményekre térjenek át. Észak-Amerikában a spanyol és kínai változó ellátási feltételek hozzájárulnak az árak emelkedéséhez - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hollandiában rekordot döntött a fokhagyma ára

A fokhagyma és a gyömbér ára minden idők legmagasabb mértékét érte el. Egy holland importőr szerint Spanyolországban sok minőségi probléma van ebben a szezonban, így kevesebb fokhagyma kapható. Emiatt az európai vásárlók Kínára támaszkodnak, de a kínai fokhagyma is nagyon drága. A hálós kínai fokhagyma ára még 3 euró fölött van kilónként, a lédig ára alig 3 euró alatt van - tette hozzá az importőr. Újabb tényező, amely befolyásolhatja az Ázsiából érkező importot, hogy a CMA CGM, az MSC, a Hapag-Lloyd és a Maersk hajózási társaságok úgy döntöttek, hogy a jemeni húszi lázadók támadásaitól tartva nem hajóznak tovább a Vörös-tengeren keresztül.

Nem lett olyan jó a francia termés, mint amire számítottak

Már véget ért a fokhagymaszezon Franciaországban. A szezon szeptember elején ígéretesnek indult, de a betakarítás során tárolási és időjárási problémák befolyásolták a termést. A spanyol szezon is a végéhez közeledik, egy francia piaci szereplő 30%-os termeléscsökkenésről számolt be, szintén a minőségi problémák miatt. A kínai fokhagyma szintén hiányzik a francia piacról, a termelés nagymértékű visszaesése és a vörös-tengeri elkerülő út okozta logisztikai problémák miatt. A francia piac türelmetlenül várja az argentin fokhagymát, amely január 15-e körül érkezik.

Az ország saját szükségleteit se tudják kielégíteni a lengyel fokhagymatermesztők

Egyes országok, mint például Lengyelország, saját fokhagymaterméssel rendelkeznek, de nem tudják saját szükségleteiket kielégíteni, nemhogy exportálni. Emiatt Kína és Dél-Amerika felé fordulnak. A fokhagyma Kínából történő behozatala meglehetősen megfizethető megoldás, de elsősorban ipari méretekben, tehát az élelmiszer-előállítás és a vendéglátás számára. A háztartásokra ez kisebb mértékben érvényes, mert egyes európai országokban az a tévhit él, hogy minden, ami kínai, beleértve a fokhagymát is, rossz minőségű. Tekintettel arra, hogy a fokhagymát meg kell tisztítani és fel kell készíteni a szállításra, az importőrök december közepén számíthattak az első fokhagyma rakományokra Dél-Amerikából. Ez azt jelenti, hogy január közepére szállítanak Európába. Egy ilyen késői szállítási lehetőség, a karácsonyi termelési csúcs után, nem eredményez kisebb keresletet. Az európai országok felhalmozzák a készleteiket, majd türelmetlenül várják a spanyol időjárási előrejelzéseket és a májusi- júniusi spanyol betakarítást.

Olaszországban harcolni kell az elfogadható minőségű fokhagymáért

Az olasz kereskedők még mindig küzdenek azért, hogy legalább elfogadható minőségű fokhagymát találjanak. Az első argentin szállítmányok januárban érkeznek Európába. Egy olasz impotőrt szerint sok spanyol termelő és kereskedő kifogyott a készletekből, a piaci kereslet kielégítésére korlátozott mennyiség áll rendelkezésre. Jelenleg minden figyelem Dél-Amerikára, különösen Chilére és Argentínára irányul. Dél-Amerikában jelenleg kedvező az időjárás, így nagyon jó minőségű fokhagyma érkezésére számítunk, bár meglehetősen magas áron - tette hozzá a kereskedő. Érdemes megjegyezni, hogy az olyan országok, mint Egyiptom és Törökország egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a fokhagyma értékesítése iránt, mivel ezekben az országokban a fokhagymatermesztés költségei sokkal alacsonyabbak, mint Olaszországban, Spanyolországban vagy Franciaországban.

Spanyolországban jelentős visszaesés volt megfigyelhető a fokhagyma termelésében

A 2023/24-es értékesítési szezonra szánt fokhagymatermelés jelentős csökkenésen ment keresztül, a legtöbb termesztőrégióban szárazság volt jellemző, amely nagymértékben érintette Andalúziát. Az ottani csökkenést hivatalosan 45,5%-ra becsülik az előző szezonhoz képest, és 50,9%-ra az elmúlt 5 szezon átlagához képest. Egy ágazati szereplő elmondása alapján a fokhagyma betakarítási szezonja májusban kezdődött és augusztusban ért véget, de általánosságban elmondható, hogy nagyon nehéz volt, nagyon rossz fejlődéssel és nagyon alacsony kihasználtsággal. A szakember hozzátette, hogy az elmúlt 34 év legrosszabb termése lehetett a 2023-as, ami nagy kárt fog okozni a gazdáknak, akik a most elért hozamok miatt fontolóra vehetik, hogy más években más fajtákat használjanak, több tavaszi fokhagymát, mint lila fokhagymát. Az ANPCA (Asociación de Productores y Comercializadores de Ajos) szerint a terméshozam csökkenése általánosságban 30-40%-ra becsülhető egy normál szezonhoz képest. A szervezet által a szezon végén elvégzett elemzésből kiderült, hogy a 2023-as szezonban körülbelül 15%-kal kisebb területen folyt a termelés, mint az előző szezonban, valamint a végső termésmennyiség is tovább csökkent az elszenvedett kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. Ez a helyzet pedig elkerülhetetlenül kihatott a termés minőségére: a korai fajtáknál a fejek gyenge minőségűek, a lila fokhagyma pedig annak ellenére, hogy az előző szezonhoz hasonló minőségű volt, a kaliber hiánya miatt csökkent a hozam, ami miatt a piaci szereplőknek néhány esetben még a polcokon lévő szabványformátumot is meg kellett változtatniuk. Ahhoz, hogy a hagyományos 4 fej lila fokhagymából álló hálóval megegyező súly legyen, kénytelenek voltunk akár 6-ot is használni - tette hozzá az importőr.

A Dél-afrikai Köztársaságban is egyre inkább az impot fokhagyma uralja a piacot

A fokhagyma ára közel 46 dél-afrikai rand/kg-ra (2,27 euró) emelkedett. A piacot egyre inkább az import uralja, ami kiszorítja a helyi termelőket - állítja egy korábbi fokhagymatermesztő, aki sok más ismerőséhez hasonlóan felhagyott a termesztéssel. Általában olyan zöldségekkel helyettesítik, mint a káposzta vagy a paprika. Az import Kínából érkezik (amellyel szemben évek óta dömpingellenes vámot vetettek ki) jelenleg 1,30 USD/kg, valamint Spanyolországból, ahonnan a dél-afrikai kiskereskedőknél értékesített fokhagyma nagy része származik.

Észak-Amerikában kevesebb volt a termés és rosszabb a minőség

Az északi féltekéről változó volt a kínálat: Spanyolországban és Kínában a szokásos évekhez képest kevesebb a termés és rosszabb a minőség, továbbá Kaliforniában is csökkent a kínálat. A déli féltekéről azonban jó hozamú és minőségű fokhagyma érkezik, többek között Argentínából és Peruból. Összességében 2022-höz képest kevesebb a kínálat, mivel a két fő fokhagymaexportőr ország - Spanyolország és Kína - termelése egyaránt alacsonyabb volt. Jelenleg Kaliforniából és Kínából érkezik raktározott fokhagyma, Argentínából pedig új termés, amely most kerül a piacra. A déli félteke legutóbbi betakarításainak időzítése a terveknek megfelelőnek és átlagosnak mondható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?