Káosz a Vörös-tengeren: ez az egész világ gabonaszállítására hatással lehet

Káosz a Vörös-tengeren: ez az egész világ gabonaszállítására hatással lehet

agrarszektor.hu
A Vörös-tenger térségében a hajók elleni támadások miatt az elmúlt napokban jelentősen megnőtt azoknak a gabonaszállítmányok száma, amelyeket a Szuezi-csatorna helyett a Jóreménység-fok körül irányítanak át - közölték gabonakereskedők és elemzők.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jelentős mértékben lecsökkent azoknak a gabonaszállító hajóknak a száma, amelyek a Szuezi-csatornán és a Vörös-tengeren át közlekedtek Európa és Ázsia között - írta meg a Reuters. Január közepén a portál hajózási forrásai még azt mondták, hogy számítani lehet arra, hogy néhány gabonaszállítmányt átirányítanak, de a legtöbb teherhajó továbbra is a Szuezi-csatornán át történő áthaladást fogja megkockáztatni, mivel a legrövidebb szállítási útvonal a két kontinens között.

Elemzők és gabonakereskedők szerint azonban az Irán által támogatott Houthi milícia által a héten a hajók ellen elkövetett folyamatos támadások az Egyesült Államok által vezetett jemeni Houthi állások elleni légicsapások ellenére azt jelentik, hogy több gabonaszállító hajó is el fogja kerülni a Vörös-tengert. Ishan Bhanu, a Kpler adatszolgáltató és elemző cég vezető mezőgazdasági áruforgalmi elemzője szerint

az általában Szuezen keresztül közlekedő havi 7 millió tonnából mintegy 3 millió tonnát átirányítottak. Tehát ezen a héten a Vörös-tengeren át történő elterelés 20%-ról 45%-ra ugrott.

A szakember beszélt arról is, hogy 2024. január 19-én a Kpler további 18, összesen mintegy 1 millió tonna gabonát szállító hajó útvonalát követte nyomon. Mint fogalmazott,

az egyik hajó, amely szójababot szállított az Egyesült Államokból Kínába, egészen Egyiptomig utazott, majd úgy döntött, hogy visszafordul, mielőtt belépne a Szuezi-csatornába.

A Szuezi-csatornán keresztül történő búzaszállítások közel 40%-kal, 0,5 millió tonnára csökkentek január első felében a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben történt támadások miatt - közölte csütörtökön a Kereskedelmi Világszervezet. Egy német gabonakereskedő szerint is komolyabbá vált eltérítések száma az elmúlt napokban. A szakember - mint a cége gabonájának szállítására szolgáló hajók aktív bérlője - hozzátette, hogy még mindig nagyszámú szállítóhajó közlekedik a Vörös-tengeren keresztül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?