Jócskán visszaesett a hagyma ára Lengyelországban: ennyit kérnek kilójáért

Jócskán visszaesett a hagyma ára Lengyelországban: ennyit kérnek kilójáért

agrarszektor.hu
A Lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) legfrissebb előrejelzései szerint az idei belföldi hagymatermés volumene 626 ezer tonna körül várható, ami 4%-kal elmarad a tavaly betakarított mennyiségtől. Ennek ellenére a lengyel hagyma nagykereskedelmi ára augusztus vége óta csökkenő tendenciát mutat. Bár ez a folyamatos visszaesés nem gyors ütemű, ahhoz már elegendő volt, hogy a jelenlegi átlagár a tavalyi év azonos időszakában regisztráltnál mélyebbre süllyedjen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Vajon aggódhatnak-e emiatt a lengyel gazdák? Sokan közülük a 2022/2023-as szezon magas árainak megismétlődésére számítottak, és a tavalyinál valamivel gyengébb termésnek elvileg támogatnia is kellene ezeket a várakozásokat. A lengyel piacon azonban szeptember folyamán egyre olcsóbb lett a hagyma, és ez a tendencia októberben is folytatódni látszik, pedig egy évvel ezelőtt, a szezon ezen szakaszában a hagyma már drágulni kezdett a nagybani piacokon - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Jelenleg a méretre válogatott, zsákos hagyma eladási ára az 1,40-1,90 PLN/kg (120-160 Ft/kg) közötti sávban mozog, ami 21%-kal marad el a tavalyi árszinttől, viszont még mindig magasabb, mint a korábbi években. (Összehasonlításképp: Magyarországon a nagybani piacon a vöröshagyma ára október elején 270-360 Ft/kg (3,2-4,2 PLN/kg) között alakul). Megjegyzendő, hogy a tavalyi hagymaszezon kivételes volt, mivel egész Európában hiány volt hagymából, és Ázsiából sem lehetett sokat importálni. Az idei évben viszont az alacsony lengyel hagymaárak oka egyrészt a folyamatban lévő betakarítás miatt a jelenlegi kínálat szezonális növekedése, másrészt az olcsó közép-ázsiai import.

Az elsősorban Üzbegisztánból és Kazahsztánból származó hagymát jelenleg 1,20-1,40 PLN/kg (100-120 Ft/kg) közötti áron kínálják a lengyel nagybani piacokon. Nyugat-európai országokból is érkezik ugyan import, de itt az árak általában az 1,70-1,80 PLN/kg (145-155 Ft/kg) közötti sávban mozognak. A helyzet tehát nem olyan egyértelmű, mint egy évvel ezelőtt volt, és a gazdák számára aggodalomra adhat okot, hogy a lengyel hagyma árcsökkenése folytatódik. Ágazati elemzők szerint hosszabb távon azonban a termelők kilátásai egyáltalán nem rosszak: lehet ugyan, hogy októberben még nem fordul meg a trend, de nincs kilátás olyan nagy mértékű árengedményekre, amely a nagykereskedőknél az átlagárat a kilogrammonkénti 1 zloty-s (85 Ft/kg) szint közelébe hozná, és a szakértők szerint az idény második felében nagy esély van a dinamikus áremelkedésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?