Valami nem stimmel a spanyoloknál: mi lett az idei fokhagymaterméssel?

agrarszektor.hu
Általánosságban elmondható, hogy a 2022/23-as andalúziai fokhagymaszezont igen rossz időjárási körülmények jellemezték, ami a terméskiesés mellett negatívan hatott a fokhagyma minőségére is. Januárban túl meleg volt, márciusban/áprilisban túl hideg, és a napsütéses órák száma is elmaradt a szokásostól. Májustól júniusig nem esett csapadék, ami megkönnyítette a fokhagyma betakarítását, bár a hőmérséklet májusban és júniusban is magasabb volt az átlagosnál, ami túl korai érést eredményezett, így a fokhagyma mérete is elmaradt az előző szezonban tapasztalt átmérőktől.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A 2022-es év júliusi és augusztusi extrém hőhulláma nem volt negatív hatással a fokhagymára, mivel azt Andalúziában ekkor már a hűtőházakban tárolták. A kedvezőtlen hatások elsősorban inkább a nagyobb energiaköltségek formájában jelentkeztek, mivel a hűtőházaknak teljes kapacitással kellett dolgozniuk. A meteorológiai tényezők kedvezőtlen kombinációja miatt a termés nagy részét át kellett válogatni, és ez az I. osztályúként forgalmazott mennyiségek rovására ment. A korai tavaszi fokhagymák (fehér és lila) továbbra is dominálnak a többi fajtával (morado, fehér, piros) szemben. Bár az időjárás nem járt kedvében a spanyol termelőknek, a szezon során különösebb növényegészségügyi probléma nem lépett fel - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szezon eddigi alakulásáról elmondható, hogy az első hónapokban (májustól októberig) az értékesítés üteme elmaradt a korábbi években megszokottól. A bérköltségek is jelentősen megemelkedtek, és hiány volt betakarító munkásokból. A termelési költségei ezért jelentősen, 15-40 %-kal emelkedtek, de ezeket a termelőknek be kell nyelnie, az eddigi információk szerint nem tudják áthárítani a felvásárlókra vagy a fogyasztókra. Ami a 2022 végi új vetést illeti, a csapadékhiány és az öntözéshez szükséges víz hiánya miatt sok a bizonytalanság. Egyes területeken már megkezdődött a még felhasználható kvótából megmaradt víz felhasználása, de általában véve a termelők még inkább kivárnak. E nagyfokú bizonytalanság miatt a nagy a valószínűsége annak, hogy a következő év termőterülete jelentősen csökkenhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?