Valami nem stimmel a spanyoloknál: mi lett az idei fokhagymaterméssel?

Valami nem stimmel a spanyoloknál: mi lett az idei fokhagymaterméssel?

agrarszektor.hu
Általánosságban elmondható, hogy a 2022/23-as andalúziai fokhagymaszezont igen rossz időjárási körülmények jellemezték, ami a terméskiesés mellett negatívan hatott a fokhagyma minőségére is. Januárban túl meleg volt, márciusban/áprilisban túl hideg, és a napsütéses órák száma is elmaradt a szokásostól. Májustól júniusig nem esett csapadék, ami megkönnyítette a fokhagyma betakarítását, bár a hőmérséklet májusban és júniusban is magasabb volt az átlagosnál, ami túl korai érést eredményezett, így a fokhagyma mérete is elmaradt az előző szezonban tapasztalt átmérőktől.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2022-es év júliusi és augusztusi extrém hőhulláma nem volt negatív hatással a fokhagymára, mivel azt Andalúziában ekkor már a hűtőházakban tárolták. A kedvezőtlen hatások elsősorban inkább a nagyobb energiaköltségek formájában jelentkeztek, mivel a hűtőházaknak teljes kapacitással kellett dolgozniuk. A meteorológiai tényezők kedvezőtlen kombinációja miatt a termés nagy részét át kellett válogatni, és ez az I. osztályúként forgalmazott mennyiségek rovására ment. A korai tavaszi fokhagymák (fehér és lila) továbbra is dominálnak a többi fajtával (morado, fehér, piros) szemben. Bár az időjárás nem járt kedvében a spanyol termelőknek, a szezon során különösebb növényegészségügyi probléma nem lépett fel - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szezon eddigi alakulásáról elmondható, hogy az első hónapokban (májustól októberig) az értékesítés üteme elmaradt a korábbi években megszokottól. A bérköltségek is jelentősen megemelkedtek, és hiány volt betakarító munkásokból. A termelési költségei ezért jelentősen, 15-40 %-kal emelkedtek, de ezeket a termelőknek be kell nyelnie, az eddigi információk szerint nem tudják áthárítani a felvásárlókra vagy a fogyasztókra. Ami a 2022 végi új vetést illeti, a csapadékhiány és az öntözéshez szükséges víz hiánya miatt sok a bizonytalanság. Egyes területeken már megkezdődött a még felhasználható kvótából megmaradt víz felhasználása, de általában véve a termelők még inkább kivárnak. E nagyfokú bizonytalanság miatt a nagy a valószínűsége annak, hogy a következő év termőterülete jelentősen csökkenhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02