Valami nem stimmel a spanyoloknál: mi lett az idei fokhagymaterméssel?

Valami nem stimmel a spanyoloknál: mi lett az idei fokhagymaterméssel?

agrarszektor.hu
Általánosságban elmondható, hogy a 2022/23-as andalúziai fokhagymaszezont igen rossz időjárási körülmények jellemezték, ami a terméskiesés mellett negatívan hatott a fokhagyma minőségére is. Januárban túl meleg volt, márciusban/áprilisban túl hideg, és a napsütéses órák száma is elmaradt a szokásostól. Májustól júniusig nem esett csapadék, ami megkönnyítette a fokhagyma betakarítását, bár a hőmérséklet májusban és júniusban is magasabb volt az átlagosnál, ami túl korai érést eredményezett, így a fokhagyma mérete is elmaradt az előző szezonban tapasztalt átmérőktől.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2022-es év júliusi és augusztusi extrém hőhulláma nem volt negatív hatással a fokhagymára, mivel azt Andalúziában ekkor már a hűtőházakban tárolták. A kedvezőtlen hatások elsősorban inkább a nagyobb energiaköltségek formájában jelentkeztek, mivel a hűtőházaknak teljes kapacitással kellett dolgozniuk. A meteorológiai tényezők kedvezőtlen kombinációja miatt a termés nagy részét át kellett válogatni, és ez az I. osztályúként forgalmazott mennyiségek rovására ment. A korai tavaszi fokhagymák (fehér és lila) továbbra is dominálnak a többi fajtával (morado, fehér, piros) szemben. Bár az időjárás nem járt kedvében a spanyol termelőknek, a szezon során különösebb növényegészségügyi probléma nem lépett fel - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szezon eddigi alakulásáról elmondható, hogy az első hónapokban (májustól októberig) az értékesítés üteme elmaradt a korábbi években megszokottól. A bérköltségek is jelentősen megemelkedtek, és hiány volt betakarító munkásokból. A termelési költségei ezért jelentősen, 15-40 %-kal emelkedtek, de ezeket a termelőknek be kell nyelnie, az eddigi információk szerint nem tudják áthárítani a felvásárlókra vagy a fogyasztókra. Ami a 2022 végi új vetést illeti, a csapadékhiány és az öntözéshez szükséges víz hiánya miatt sok a bizonytalanság. Egyes területeken már megkezdődött a még felhasználható kvótából megmaradt víz felhasználása, de általában véve a termelők még inkább kivárnak. E nagyfokú bizonytalanság miatt a nagy a valószínűsége annak, hogy a következő év termőterülete jelentősen csökkenhet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?