2023. május 29. hétfő Magdolna

Súlyos gondok vannak a spanyoloknál: mi lett az idei fokhagymaterméssel?

agrarszektor.hu
Március közepén Las Pedroñerasban (Kasztília-La Mancha tartomány) rendezték meg a Spanyol Nemzeti Fokhagyma Terméktanács (Mesa Nacional del Ajo) közgyűlését. Az új fokhagymaszezont beharangozó tájékoztatón a Terméktanács közölte, hogy az országos termőterület várhatóan 20%-kal kisebb lesz, mint az előző idényben, elsősorban az andalúziai aszály és a Castilla-La Mancha vízellátottsági problémáinak következményeként.

A fokhagyma termőterülete Spanyolországban több mint 29 ezer hektár, a 2022. évi termés 286,7 ezer tonna volt, melynek nagy része exportra került. A fő termőterület Kasztília-La Mancha, 20860 hektárral (2021), ezt követi Andalúzia 5120 hektárral, Kasztília és León 1820 hektárral, Madrid 890 hektárral és Extremadura mintegy 530 hektárral - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez a probléma nagyon aggaszt minket, mivel a fokhagyma sok vidéki régió gazdaságának a motorja

- jelentette ki Julio Bacete, a Mesa Nacional del Ajo elnöke, hozzátéve, hogy ezt a helyzetet súlyosbítják a tavalyi szezon kifejezetten gyenge eredményei, amikor a termés 30%-kal maradt el a 2021-ben betakarított mennyiségtől. Ehhez jön még nehezítő körülményként a termelési költségek növekedése, amelynek mértékét Bacete körülbelül 30%-ra becsülte. Mindezt úgy, hogy nem tudják emelni az árakat, mivel a fokhagymát a világ számos részéről importálják, és nyomott áron értékesítik.

EZ IS ÉRDEKELHET

A megbeszélés másik lényeges témája a kínai fagyasztott fokhagyma uniós, nyilvánvalóan csalárd importja volt. Ez egy régi, tartósan fennálló probléma, amellyel kapcsolatban a tagok ismertették a szervezet által készített jelentés megállapításait. Julio Bacete közölte:

A csalás lényege, hogy ez az állítólagos fagyasztott áru valójában -4°C-on szállított hűtött fokhagyma, miközben a fagyasztott fokhagymát -20°C-on kellene szállítani, és magasabb vámot kellene fizetni érte. Ez a helyzet azt eredményezi, hogy a kínai fokhagyma tartósan nyomott áron érkezik az EU-ba, ami korlátozza a spanyol fokhagymatermelők értékesítési lehetőségeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?