Súlyos gondok vannak a spanyoloknál: mi lett az idei fokhagymaterméssel?

Súlyos gondok vannak a spanyoloknál: mi lett az idei fokhagymaterméssel?

agrarszektor.hu
Március közepén Las Pedroñerasban (Kasztília-La Mancha tartomány) rendezték meg a Spanyol Nemzeti Fokhagyma Terméktanács (Mesa Nacional del Ajo) közgyűlését. Az új fokhagymaszezont beharangozó tájékoztatón a Terméktanács közölte, hogy az országos termőterület várhatóan 20%-kal kisebb lesz, mint az előző idényben, elsősorban az andalúziai aszály és a Castilla-La Mancha vízellátottsági problémáinak következményeként.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fokhagyma termőterülete Spanyolországban több mint 29 ezer hektár, a 2022. évi termés 286,7 ezer tonna volt, melynek nagy része exportra került. A fő termőterület Kasztília-La Mancha, 20860 hektárral (2021), ezt követi Andalúzia 5120 hektárral, Kasztília és León 1820 hektárral, Madrid 890 hektárral és Extremadura mintegy 530 hektárral - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez a probléma nagyon aggaszt minket, mivel a fokhagyma sok vidéki régió gazdaságának a motorja

- jelentette ki Julio Bacete, a Mesa Nacional del Ajo elnöke, hozzátéve, hogy ezt a helyzetet súlyosbítják a tavalyi szezon kifejezetten gyenge eredményei, amikor a termés 30%-kal maradt el a 2021-ben betakarított mennyiségtől. Ehhez jön még nehezítő körülményként a termelési költségek növekedése, amelynek mértékét Bacete körülbelül 30%-ra becsülte. Mindezt úgy, hogy nem tudják emelni az árakat, mivel a fokhagymát a világ számos részéről importálják, és nyomott áron értékesítik.

EZ IS ÉRDEKELHET

A megbeszélés másik lényeges témája a kínai fagyasztott fokhagyma uniós, nyilvánvalóan csalárd importja volt. Ez egy régi, tartósan fennálló probléma, amellyel kapcsolatban a tagok ismertették a szervezet által készített jelentés megállapításait. Julio Bacete közölte:

A csalás lényege, hogy ez az állítólagos fagyasztott áru valójában -4°C-on szállított hűtött fokhagyma, miközben a fagyasztott fokhagymát -20°C-on kellene szállítani, és magasabb vámot kellene fizetni érte. Ez a helyzet azt eredményezi, hogy a kínai fokhagyma tartósan nyomott áron érkezik az EU-ba, ami korlátozza a spanyol fokhagymatermelők értékesítési lehetőségeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?