Súlyos gondok vannak a kínai fokhagymával: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Spanyol bejelentésre vizsgálja az Európai Bizottság Főigazgatósága a feltételezhetően csalárd módon érkező kínai fokhagymaszállítmányokat. A gyanú szerint a hatályos vámszabályok kijátszásával juthattak be az Európai Unió területére.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A spanyol termelőket tömörítő Asaja szövetség fokhagyma tagozatának elnöke, Miguel del Pino vezetésével alakult delegáció közbenjárására a DG Agri vizsgálatot indít azon kínai fokhagymatételek ellenőrzésére, amelyek feltételezhetően a hatályos vámszabályok kijátszásával érkeztek az Unió területére - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A problémát az jelenti, hogy a Kínából származó friss fokhagymát fagyasztott árunak címkézve szállítják az importőrök, miközben a friss árura uniós kvóta van érvényben, ami túllépve 1,2 euró/kg vámot kellene fizetni. Ezzel szemben a fagyasztott fokhagymára nem vonatkozik sem kvóta, sem importvám. (A friss fokhagyma -2 és -4°C közötti hőmérsékletre hűtve érkezik, miközben a hűtőkonténerekben a fagyasztott árut -20°C-on kellene szállítani.)

A spanyol delegáció egy másik kérést is beterjesztett a DG Agri részére francia, olasz és portugál kollégáik támogatásával. Ez pedig arra vonatkozik, hogy a közelmúltban betiltott, korábban sokáig használt növényvédő szerekre moratóriumot vezessenek be egészen addig, amíg helyettesítő alternatíva elérhetővé nem válik a piacokon. Tolmácsolták továbbá kérésüket, miszerint a nagy szupermarketláncoknak magasabb árakat kellene fizetniük az európai termelők számára - ezzel kapcsolatban már vannak jó tapasztalatok Spanyolországban, ahol az egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánc máris árat emelt.

Del Pino szerint a közeljövőben Egyiptom lesz az európai fokhagyma legfélelmetesebb versenytársa, mivel pillanatnyilag importvám nélkül szállíthat az Európai Unióba. Az alacsonyabb termelési költségek miatt még szállítással együtt is lényegesen olcsóbb az egyiptomi fokhagyma az uniós árunál, másrészt termelési volumenben Egyiptom már megelőzte Spanyolországot.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?