Súlyos gondok vannak a kínai fokhagymával: ezt jobb, ha mindenki tudja

Súlyos gondok vannak a kínai fokhagymával: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Spanyol bejelentésre vizsgálja az Európai Bizottság Főigazgatósága a feltételezhetően csalárd módon érkező kínai fokhagymaszállítmányokat. A gyanú szerint a hatályos vámszabályok kijátszásával juthattak be az Európai Unió területére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A spanyol termelőket tömörítő Asaja szövetség fokhagyma tagozatának elnöke, Miguel del Pino vezetésével alakult delegáció közbenjárására a DG Agri vizsgálatot indít azon kínai fokhagymatételek ellenőrzésére, amelyek feltételezhetően a hatályos vámszabályok kijátszásával érkeztek az Unió területére - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A problémát az jelenti, hogy a Kínából származó friss fokhagymát fagyasztott árunak címkézve szállítják az importőrök, miközben a friss árura uniós kvóta van érvényben, ami túllépve 1,2 euró/kg vámot kellene fizetni. Ezzel szemben a fagyasztott fokhagymára nem vonatkozik sem kvóta, sem importvám. (A friss fokhagyma -2 és -4°C közötti hőmérsékletre hűtve érkezik, miközben a hűtőkonténerekben a fagyasztott árut -20°C-on kellene szállítani.)

A spanyol delegáció egy másik kérést is beterjesztett a DG Agri részére francia, olasz és portugál kollégáik támogatásával. Ez pedig arra vonatkozik, hogy a közelmúltban betiltott, korábban sokáig használt növényvédő szerekre moratóriumot vezessenek be egészen addig, amíg helyettesítő alternatíva elérhetővé nem válik a piacokon. Tolmácsolták továbbá kérésüket, miszerint a nagy szupermarketláncoknak magasabb árakat kellene fizetniük az európai termelők számára - ezzel kapcsolatban már vannak jó tapasztalatok Spanyolországban, ahol az egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánc máris árat emelt.

Del Pino szerint a közeljövőben Egyiptom lesz az európai fokhagyma legfélelmetesebb versenytársa, mivel pillanatnyilag importvám nélkül szállíthat az Európai Unióba. Az alacsonyabb termelési költségek miatt még szállítással együtt is lényegesen olcsóbb az egyiptomi fokhagyma az uniós árunál, másrészt termelési volumenben Egyiptom már megelőzte Spanyolországot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?