Váratlan hírek érkeztek a holland hagymatermésről: döbbenet, mi derült ki

Váratlan hírek érkeztek a holland hagymatermésről: döbbenet, mi derült ki

agrarszektor.hu
Magas árak és erős kereslet jellemző a holland hagymapiacra, ám a szakértők arra intik a gazdákat, hogy gyakoroljanak önmérsékletet. Ilyen helyzetben ugyanis könnyen kialakulhat a túlkínálat, de a túl magas árak is komoly problémát okozhatnak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Rinus Wisse, a Wiscomex szakértője szerint a jelenlegi 0,34-0,36 euró/kg közötti (közepes és nagy méretű hagymákra vonatkozó) értékesítési árak derűlátásra jogosítják fel a gazdákat, mindazonáltal önmérsékletre szólít fel, mivel ilyenkor könnyű túlkínálatot előidézni a hirtelen piacra zúduló nagy mennyiségű áruval - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Véleménye szerint üdvös lenne, ha a jelenlegi árszintet egyfajta árplafonnak tekintenék a termelők, mindenki számára tökéletes lenne, ha a piac ezen a szinten hosszabb ideig stabil maradna. A további árnövekedésnek már káros hatásai lennének, a magasabb árak már lenyomnák a fogyasztást, különösen, mivel Hollandiában az infláció nem csak a hagymát érinti.

Egyelőre a külpiacokon is ideális a helyzet, a holland exportőrök szempontjából a legjelentősebb afrikai felvásárlók, Szenegál, Elefántcsontpart és Guinea az Egyesült Királysággal kiegészülve a forgalom 60%-át bonyolítják, a maradék 40% pedig igen széles körben oszlik meg. A holland hagyma minősége jó, csak elvétve érkeznek jelentések fuzáriumfertőzésekről.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?