Váratlan hírek érkeztek a holland hagymatermésről: döbbenet, mi derült ki

agrarszektor.hu
Magas árak és erős kereslet jellemző a holland hagymapiacra, ám a szakértők arra intik a gazdákat, hogy gyakoroljanak önmérsékletet. Ilyen helyzetben ugyanis könnyen kialakulhat a túlkínálat, de a túl magas árak is komoly problémát okozhatnak.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Rinus Wisse, a Wiscomex szakértője szerint a jelenlegi 0,34-0,36 euró/kg közötti (közepes és nagy méretű hagymákra vonatkozó) értékesítési árak derűlátásra jogosítják fel a gazdákat, mindazonáltal önmérsékletre szólít fel, mivel ilyenkor könnyű túlkínálatot előidézni a hirtelen piacra zúduló nagy mennyiségű áruval - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Véleménye szerint üdvös lenne, ha a jelenlegi árszintet egyfajta árplafonnak tekintenék a termelők, mindenki számára tökéletes lenne, ha a piac ezen a szinten hosszabb ideig stabil maradna. A további árnövekedésnek már káros hatásai lennének, a magasabb árak már lenyomnák a fogyasztást, különösen, mivel Hollandiában az infláció nem csak a hagymát érinti.

Egyelőre a külpiacokon is ideális a helyzet, a holland exportőrök szempontjából a legjelentősebb afrikai felvásárlók, Szenegál, Elefántcsontpart és Guinea az Egyesült Királysággal kiegészülve a forgalom 60%-át bonyolítják, a maradék 40% pedig igen széles körben oszlik meg. A holland hagyma minősége jó, csak elvétve érkeznek jelentések fuzáriumfertőzésekről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?