Egyre több ilyen hagyma van a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

Egyre több ilyen hagyma van a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A 102 éve nem látott aszály és a szélkárok komoly terméskiesést okoztak az idén a magyar vöröshagymában. Az időjárási problémákon kívül az előállítási önköltségek növekedése okozta a legnagyob problémát a termelőknek. Jó hír azonban, hogy a hazai termesztésű zöldség minőségével viszont nincs gond.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon idén 910 hektár tavaszi vetésű és 383 hektár őszi vetésű vagy áttelelő vöröshagymát művelnek. A tavaszi vetésű területe azonban a 2010-es évek óta folyamatosan csökken, a kisebb-nagyobb átmeneti növekedést mutató évektől eltekintve. Az áttelelő vöröshagyma területe megközelítőleg azonos az előző évekhez viszonyítva - írta meg a FruitVeB. Ennek az oka ott lehet, hogy viszonylag stabil piaca van a kora júniusi időszakban és a tavaszi időjárás kedvez a termesztésnek. Az elmúlt 5-6 évben a hibrid fajták használata lett az általános, melyek nagyobb terméspotenciállal rendelkeznek. Az áttelelő vöröshagyma egészen augusztus végéig uralja a piacot és háttérbe szorítja a korai érésű tavaszi fajtákat a szupermarketek polcain.

Export-import, külkereskedelmi egyenleg

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarország 2022 első hét hónapjában 8%-kal kevesebb - 12,6 ezer tonna - vöröshagymát importált, mint egy évvel korábban. Hollandia 40%-kal (2,23 ezer tonna), Szlovákia 8%-kal (3,01 ezer tonna), Ausztria 25%-kal (2,48 ezer tonna) kevesebb vöröshagymát szállított hazánkba. Ugyanakkor Németországból 59%-kal több, 3,01 ezer tonna vöröshagyma érkezett. Magyarország vöröshagymaexportja éves szinten nem jelentős (1-2 ezer tonna). Az idei év első hét hónapjában 92 százalékkal 322 tonnára nőtt a kivitel, amelynek 60%-a Romániába került.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon 2022 1-13. hetében, az előző évi kisebb termés miatt, a szabadföldi barna héjú vöröshagyma termelői ára 21%-kal magasabb volt (148 forint/kilogramm) az egy évvel korábbinál. Az idén betakarított barna héjú vöröshagyma termelői ára (219 forint/kilogramm) 2022 24-41. hetében 32%-kal meghaladta a 2021. év ugyanezen időszakának átlagárát. Az Ausztriából érkező, kisebb méretű (40-70 mm) import vöröshagyma a 41. héten jelent meg a kínálatban, a hazainál magasabb áron.

Az AKI PÁIR legfrissebb információi szerint a 40-70 mm átmérőjű vöröshagyma 200 forint/kilogramm leggyakoribb áron került a kínálatba, ami 48%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban, míg a lila héjú vöröshagyma 305 forint/kilogramm ára mintegy 25%-kal nőtt A hazain kívül Ausztriából származó, 220 forint/kilogramm árú vöröshagyma is bővítette a Budapesti Nagybani Piac választékát, amelyért tavaly 140 forint/kilogramm leggyakoribb árat kértek. A Hollandiából importált, lila héjú változatát kilogrammonként 326 forintért értékesítették.

A 2022. évi termés alakulásáról

Az idei évben Magyarországon január végén, február elején két alkalommal is szélkár érte sok helyen a 3-4 leveles állományt, a szél által sújtott területeken sok helyen akár 50-60%-os kár keletkezett. Ez terméskiesést okozott, és minőséget is számottevően rontotta. A hozamok 25-80 t/ha között mozogtak, a megtermelt mennyiséget csendben levezette a piac, értékesítési probléma nem lépett fel, az árak igazodtak az európai termelői árakhoz. A tavaszi vetésű vöröshagyma termesztését az idei évben az időjárás jelentősen befolyásolta. A március közepén vetett hagymák az országban sok helyen szélkárt szenvedtek április közepén, ami később egy 20% körüli terméskiesést okozott, de a március végén vetett állományok ezt megúszták.

Az egész szezonra jellemző volt a 102 éve nem látott aszály, sok helyen tenyészidőben csak 40-50 mm csapadék volt. A magyar vöröshagyma teljes területe öntözött és az utóbbi 10 évben a mikroöntözés egyre jobban elterjedt, illetve pár termelő elkezdett foglalkozni a cseppszalagos öntözéssel. Az öntözés biztonsága miatt a hozamok az árutermelő gazdaságokban az aszály ellenére 50-80 t/ha között alakultak. A legnagyobb gondot a termesztési költségek 35-40%-os növekedése jelenti, ami igazodik az egész európai térséghez sújtó problémához, nem specifikusan hazai jelenség. Az árak, mint más zöldségfajok esetében is, szintén igazodtak az európai termelői árakhoz.

A betakarítást az augusztus végen és szeptember közepén esett nagy mennyiségű csapadék (50-80 mm) 15-20 nappal késleltette, így a teljes terület 10%-áról október elején került a termés a tárolókba. A minőség elfogadható volt, sőt inkább jónak mondható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02