Cseresznyelégy

A cseresznyelégy áttelelnek a talajban, és a nőstények akár 200 tojást is leraknak. A kukacosodásért a cseresznyelégy a felelős, ami akár az összes gyümölcsöt beköpheti.

A cseresznyelégy jellemzői és kártétele

A cseresznyelégy egy olyan kártevő rovarfaj, ami képes a cseresznye termésének akár teljes egészét, a meggynek pedig 50%-át elpusztítani egyetlen szezon alatt. Két fajtáját lehet megkülönböztetni: az európai cseresznyelégy és az amerikai keleti cseresznyelégy egyaránt pusztítja a termést. A cseresznyelégy egészen apró rovar, 3-4 mm-es nagyságú, felismerhető fekete-sárga színeiről, feketecsíkos szárnyairól.

A cseresznyelégy a gyümölcs zsendülésekor támad, ami május végére, június elejére esik, hiszen ilyenkor kezdenek a gyümölcsök sárgulni, színesedni. A cseresznyelégy tojócsövével a gyümölcs bőre alá helyezi a petét, a „foglalt” cseresznyét pedig feromonokkal jelöli meg, hogy a többi cseresznyelégy tudja, hogy az a hely bizony már másé. Bár még ennek ellenére is megeshet az, hogy egyszerre két nyű, vagy, ha így ismertebb, kukac fejlődik a cseresznye maghoz közeli húsában.

Így védekezhetünk a cseresznyelégy ellen

A cseresznyelégy elleni küzdelemben két típus ismert: a vegyszeres és a vegyszermentes védekezés. Hogy melyiket használjuk a cseresznyelégy ellen, az attól függ, hány fánk van, és milyen célra hasznosítjuk a cseresznye vagy a meggy gyümölcsét. Ha például cefrének szánjuk, akkor nem nagy gond benne a kukac, de ha nyersen szeretnénk fogyasztani vagy befőznénk, akkor az már gondot okozhat. Ha csak 1-2 fánk van a kertben, amit azért tartunk, hogy a nyáron egy falatozzunk belőle, vagy pár üveg befőttet eltegyünk, nem kell a fákat cseresznyelégy ellen permetezni.

Használjuk ki a cseresznyelégy csapda adta lehetőségeket: ezek A4-es méretű, egyik oldalán légyragasztóval bevont papírok, csőformára hajtva. A cseresznyelegyet vonzza a sárga szín, és ugyan nem feltétlenül nyújt 100%-os védelmet, de így a gyümölcs egészséges és úgymond bio marad. Permetezhetünk is, de mindenképpen figyeljünk arra, hogy ne szélben tegyük és kizárólag engedélyezett vegyszereket használjunk! Érdemes figyelnünk a sárga papírokat a fákon: amint megjelentek rajta az első cseresznyelegyek, kezdhetjük a permetezést.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.