Egyre több ilyen hagymát árulnak a magyar boltokban: ezt jó, ha minden vásárló tudja

Egyre több ilyen hagymát árulnak a magyar boltokban: ezt jó, ha minden vásárló tudja

agrarszektor.hu
Az idei évben tapasztalt rendkívüli aszály komoly negatív hatást gyakorolt a hagymatermesztésre, nemcsak Európában, de Magyarországon is. Hazánkban ráadásul egyre csökken hazánkban a vöröshagyma termőterülete és termésmennyisége, miközben a magyar konyha egyik alapvető elemének számító zöldség iránt folyamatos a kereslet. Ebből kifolyólag egyre több import hagyma kerül a magyar boltokba, jobbára Németországból, Hollandiából, Szlovákiából és Ausztriából.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A nyári hőség és az aszály Európa-szerte kedvezőtlenül befolyásolta a hagymatermesztést, a vöröshagyma mérete kisebb, a hozamok alacsonyabbak lettek - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legfrissebb kiadványában. Hollandiában a vöröshagyma termőterülete 9%-kal 27,3 ezer hektárra csökkent 2022-ben az előző évihez képest. Az Egyesült Királyság termése évente 670 ezer tonna körül alakul, szakértők a 2022. évi termés akár 25%-os csökkenésére is számítanak a szárazság és a csapadákhiány következtében. Lengyelországban a nemzeti statisztikai hivatal (GUS) októberi előrejelzés szerint 2022-ben a vöröshagyma termése 644 ezer tonna körül várható, ami 4%-kal haladhatja meg 2021. évi mennyiséget.

A Faostat adatai szerint a világ második legnagyobb vöröshagyma-exportőre - India után -, Hollandia a vöröshagyma világkereskedelmének 20%-át adja. Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy az unió belső piacán is Hollandia a legjelentősebb vöröshagyma-exportőr, majd Spanyolország következik a sorban. A legnagyobb vöröshagyma-importőrök Hollandia és Németország. Az idei év első hét hónapjában Hollandia 6%-kal 326,5 ezer tonnára, Spanyolország pedig 8%-kal 104 ezer tonnára csökkentette szállításait az unió belső piacára. Az unió vöröshagyma-külkereskedelmi egyenlege a harmadik országok irányába pozitív volt 2021-ben: 292,2 ezer tonna import, szemben a 1,23 millió tonna exporttal. A közösség vöröshagyma-kivitele 2022 első hét hónapjában 36%-kal 602,5 ezer tonnára nőtt, míg a behozatal 37%-kal 166,1 ezer tonnára csökkent 2021 azonos időszakához képest.

Elárasztja Magyarországot a német importhagyma

A KSH adatai azt jelzik, hogy az elmúlt években csökkent a vöröshagyma termőterülete. A termés az utóbbi öt évben 39-55 ezer tonna között mozgott. 2021-ben 7%-kal kevesebb (50,2 ezer tonna) vöröshagyma termett, mint egy évvel korábban. A szakértők az aszály miatt 2022-ben a tavalyinál kevesebb termésre számítanak. Az idei szárazság azonban nemcsak a termést viselte meg, de magára a termesztésre is komoly csapást mért: idén tulajdonképpen megszűnt a hagymatermesztés Makón és környékén. Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke rámutatott, hogy amíg húsz évvel korábban Makó térségében 1500-2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel a gazdálkodók, az idén húsz-harminc hektárra szűkült a makói hagyma területe. A szakember úgy látta, hogy az idei év rávilágított arra, hogy öntözés nélkül nincs jövője ennek a zöldségnek Magyarországon.

A KSH adatai szerint Magyarország 2022 első hét hónapjában 12,6 ezer tonna vöröshagymát importált, ami 8%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 2,23 ezer tonnát kitevő holland import 40%-kal, a 3,01 ezer tonnát kitevő szlovák behozatal 8%-kal csökkent, míg Ausztriából 25%-kal kevesebb, összesen 2,48 ezer tonna vöröshagymát szállított hazánkba. Ugyanakkor Németországból 59%-kal, összesen 3,01 ezer tonnára nőtt a vöröshagyma importja. Magyarország vöröshagymaexportja nem jelentős, éves szinten 1-2 ezer tonnát tesz ki, azonban az idei év első hét hónapjában 92%-kal 322 tonnára nőtt a kivitel, amelynek 60%-a Romániába került.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon 2022 1-13. hetében, az előző évi kisebb termés miatt, a szabadföldi barna héjú vöröshagyma termelői ára 21%-kal magasabb volt (148 forint/kilogramm) az egy évvel korábbinál. Az idén betakarított barna héjú vöröshagyma termelői ára (219 forint/kilogramm) 2022 24-41. hetében 32%-kal meghaladta a 2021. év ugyanezen időszakának átlagárát. Az Ausztriából érkező, kisebb méretű (40-70 mm) import vöröshagyma a 41. héten jelent meg a kínálatban, a hazainál magasabb áron.

A zöldségek, így a hagymafélék árai a kiskereskedelmi láncok boltjaiban és az online áruházakban is jelentős mértékben emelkedtek, ahogy arról az Agrárszektor korábban beszámolt. A vöröshagyma kilójáért akkor (10.10-én) a boltokban átlagosan 329 forintot, lilahagymaért pedig 399 forintot kell kifizetni. Online vásárlás esetén vöröshagyma kilója 299-500 forintba, míg a lilahagymáé 599-699 forintba került.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?