Az egész világon kapkodnak ezért a hagymáért: rekordokat döntenek az eladások

agrarszektor.hu
A Holland Növényegészségügyi és Minőségellenőrzési Hatóság (KCB, Kwaliteits Controle Bureau) adatai szerint a 2021/2022-es idényben valamivel több, mint 1,3 millió tonnát ért el a holland vöröshagymaexport volumene. Ez már az egymást követő harmadik év, amikor új csúcsot dönt a külföldi értékesítés.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A hollandok 129 országba exportáltak hagymát, de a legfontosabb 10 desztináció a teljes mennyiség 65,8%-át vette fel. A legnagyobb vásárlók hagyományosan az afrikai országok (Elefántcsontpart 14%, Szenegál 14%, Guinea 7%, Mauritánia 5%, Mali és Gambia 3-3%), a fekete kontinensre tart a teljes exportmennyiség 52%-a. Az európai partnerek (összesen 27%) közül messze kiemelkedik Nagy-Britannia a teljes exportvolumen 11%-ával, és fontos partner még Belgium (3%) is. Érdekesség, hogy bár a britek már kiléptek az EU-ból, azaz a Brexit formálisan életbe lépett, egyes vámügyletek és növényegészségügyi ellenőrzések új formái még nincsenek hatályban, ezért ezeknek az újonnan belépő intézkedéseknek egyelőre nem volt semmilyen korlátozó hatása a holland hagymaexportra - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Olyannyira nem, hogy 27%-kal bővültek a Nagy-Britanniába irányuló szállítások. Gyors ütemben nőtt az Ukrajnába szállított tételek volumene is, mivel a háború jelentős mértékben sújtotta az ország déli régióit, ezért az itt termesztett hagyma nem, vagy csak igen nehezen tudott a belföldi piacokra kerüli. Ukrajna hagymaellátásának biztosítása érdekében egyre jobban Hollandiára és Lengyelországra van utalva. A holland hagymaexport éven belüli alakulása „fejnehéznek” tekinthető, a teljes volumen 62%-át szállították le már az első hat hónapban. Ebben az időszakban a hollandok legfontosabb partnerei Szenegál, Mali és a Fülöp-szigetek voltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?