Súlyos gondok vannak ezekkel a hagymákkal: ezt rengeteg vásárló megérezheti

Súlyos gondok vannak ezekkel a hagymákkal: ezt rengeteg vásárló megérezheti

agrarszektor.hu
A hőség nem csak a levegőben van, a hagymapiacon is elég forrónak mondható a helyzet. "Az elmúlt hetekben ésszerű egyensúly alakult ki a kereslet és a kínálat között. Most, hogy Szenegál belépett a piacra és nálunk még nem lehet betakarítani, a piac a szűkösség jeleit mutatja" - mondja William Nannes felvásárló a J.P. Beemsterboer Food Traders Warmenhuizenből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hagyma nagykereskedelmi ára mostanra 31-32 cent körülire emelkedett. Hogy ezt tudják-e tartani, nem tudni, ez a hőmérséklettől és a csapadéktól is függ. Ha a jövő héten le tudják szüretelni, és a vetőhagymát is betakarítják, akkor sokkal jobb lesz a kínálat. A nagy kérdés, hogy ki engedheti meg magának, hogy ilyen áron megvegye a hagymát - mondja William. Nehéznek tartja, hogy jóslatot tegyen a szezonra vonatkozóan - írja a NAK. A termelők gyorsan rámutatnak, hogy kevesebb a holland hagyma, az export az elmúlt években úgy ment, mint a karikacsapás, de jelenleg a költségek magasabbak, és ennek magasabb árszintet kellene eredményeznie, de ezt a keresleti oldalnak is el kell bírnia viselni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt időszakban viszont túl magas volt az árszint, ami már lassította az exportot. William szerint a nagy kérdés valójában az, hogy ki fogja megfizetni ezt a magasabb árat. Azok a célországok, ahol a hagyma alapvető élelmiszer, minden bizonnyal - kisebb-nagyobb mértékben - továbbra is vásárolnak majd hagymát, de lesznek olyan célországok is, amelyek alternatívát keresnek, ha a holland hagyma ára túl magas. Arra számítunk, hogy bizonyos - szegényebb afrikai - országok kevesebb hagymát fognak importálni, mert az emberek egyszerűen nem engedhetik meg maguknak. 

Emellett az országok a kínai, török vagy spanyol hagymában fognak alternatívát keresni. Ezek megtalálják az utat a szokásos exportcélpontjaink, például a Távol-Kelet és Afrika felé. Mindent egybevetve, még mindig sok a bizonytalanság, kezdve azzal, hogy mennyit fog teremni a holland föld.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Brit hagyma esetén is jóval alacsonyabb terméshozamot jósolnak, ami elérheti a 20-25%-os csökkenést. Az elhúzódó száraz időjárás az egész Egyesült Királyságban megviseli a termést, és ez a hagymánál sincs másképp. A termelők alacsonyabb terméshozamokat jósolnak a következő szezonra, és néhány betakarítást el kellett halasztani, mert a talaj túl kemény.

Könyörtelenül forró, száraz időjáráson vagyunk túl, az első hőhullámon éppen csak túljutottunk, de most újabb magas hőmérsékletekkel kell szembenéznünk. A korai vetések nagy része beérett, de a termelők kifogytak a vízből, és kénytelenek voltak leállítani vagy csökkenteni az öntözést

- mondta Tim Elcombe, a British Onions elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fő betakarítási szezon augusztus végén indul, de Tim elismeri, hogy az állományok nem néznek ki túl jól. Már most alacsonyabb terméshozamokat jósolnak, 20-25%-os csökkenést, ami azt jelenti, hogy a mennyiség körülbelül 100 000 tonnával csökken. Ez egy igazán nehéz időszak, sokféle negatív hatással, például a költségek nagymértékű növekedésével, alacsony hozamokkal és magas öntözési költségekkel, valamint magas, kiszámíthatatlan tárolási költségekkel kombinálva. Nem tudják biztosan, hogyan alakulnak majd a dolgok, de az biztos, hogy ez egy nehéz szezon lesz minden termelő számára, és nem csak a hagymatermesztők számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03