Súlyos gondok vannak ezekkel a hagymákkal: ezt rengeteg vásárló megérezheti

agrarszektor.hu
A hőség nem csak a levegőben van, a hagymapiacon is elég forrónak mondható a helyzet. "Az elmúlt hetekben ésszerű egyensúly alakult ki a kereslet és a kínálat között. Most, hogy Szenegál belépett a piacra és nálunk még nem lehet betakarítani, a piac a szűkösség jeleit mutatja" - mondja William Nannes felvásárló a J.P. Beemsterboer Food Traders Warmenhuizenből.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A hagyma nagykereskedelmi ára mostanra 31-32 cent körülire emelkedett. Hogy ezt tudják-e tartani, nem tudni, ez a hőmérséklettől és a csapadéktól is függ. Ha a jövő héten le tudják szüretelni, és a vetőhagymát is betakarítják, akkor sokkal jobb lesz a kínálat. A nagy kérdés, hogy ki engedheti meg magának, hogy ilyen áron megvegye a hagymát - mondja William. Nehéznek tartja, hogy jóslatot tegyen a szezonra vonatkozóan - írja a NAK. A termelők gyorsan rámutatnak, hogy kevesebb a holland hagyma, az export az elmúlt években úgy ment, mint a karikacsapás, de jelenleg a költségek magasabbak, és ennek magasabb árszintet kellene eredményeznie, de ezt a keresleti oldalnak is el kell bírnia viselni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt időszakban viszont túl magas volt az árszint, ami már lassította az exportot. William szerint a nagy kérdés valójában az, hogy ki fogja megfizetni ezt a magasabb árat. Azok a célországok, ahol a hagyma alapvető élelmiszer, minden bizonnyal - kisebb-nagyobb mértékben - továbbra is vásárolnak majd hagymát, de lesznek olyan célországok is, amelyek alternatívát keresnek, ha a holland hagyma ára túl magas. Arra számítunk, hogy bizonyos - szegényebb afrikai - országok kevesebb hagymát fognak importálni, mert az emberek egyszerűen nem engedhetik meg maguknak. 

Emellett az országok a kínai, török vagy spanyol hagymában fognak alternatívát keresni. Ezek megtalálják az utat a szokásos exportcélpontjaink, például a Távol-Kelet és Afrika felé. Mindent egybevetve, még mindig sok a bizonytalanság, kezdve azzal, hogy mennyit fog teremni a holland föld.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Brit hagyma esetén is jóval alacsonyabb terméshozamot jósolnak, ami elérheti a 20-25%-os csökkenést. Az elhúzódó száraz időjárás az egész Egyesült Királyságban megviseli a termést, és ez a hagymánál sincs másképp. A termelők alacsonyabb terméshozamokat jósolnak a következő szezonra, és néhány betakarítást el kellett halasztani, mert a talaj túl kemény.

Könyörtelenül forró, száraz időjáráson vagyunk túl, az első hőhullámon éppen csak túljutottunk, de most újabb magas hőmérsékletekkel kell szembenéznünk. A korai vetések nagy része beérett, de a termelők kifogytak a vízből, és kénytelenek voltak leállítani vagy csökkenteni az öntözést

- mondta Tim Elcombe, a British Onions elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fő betakarítási szezon augusztus végén indul, de Tim elismeri, hogy az állományok nem néznek ki túl jól. Már most alacsonyabb terméshozamokat jósolnak, 20-25%-os csökkenést, ami azt jelenti, hogy a mennyiség körülbelül 100 000 tonnával csökken. Ez egy igazán nehéz időszak, sokféle negatív hatással, például a költségek nagymértékű növekedésével, alacsony hozamokkal és magas öntözési költségekkel, valamint magas, kiszámíthatatlan tárolási költségekkel kombinálva. Nem tudják biztosan, hogyan alakulnak majd a dolgok, de az biztos, hogy ez egy nehéz szezon lesz minden termelő számára, és nem csak a hagymatermesztők számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33