Tragikus a helyzet a magyar tavaknál: sorra pusztulnak a halak

agrarszektor.hu
A folyamatos kánikula és a csapadékhiány miatt egyre sekélyebbek a tavaink, aminek köszönhetően gyorsabban is melegednek. Ezáltal a könnyebben alakul ki oxigénhiány, ami a halak pusztulásával jár együtt. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője hangsúlyozta, hogy az ágazat állami segítséget sürget.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A szakember szerint az aszály nemcsak a földeken, hanem a földeken is hatalmas pusztítást eredményez.  Mint mondta, a halállományra az első csapást az jelentette, hogy a leszűkülő vizes élőhelyeken hirtelen nagyon sok lett a vízimadár, amelyek pusztítják a halakat. Ezek a madarak többnyire védett állatok és az ő élőhelyeik is összeszűkültek a szárazság miatt. A baj azzal folytatódott, hogy elfogyott a tavakból a halak élelme. A fölmelegedett vízben nem terem meg a plankton vagy az alga. Már oxigén se nagyon maradt a vízben, ezért próbálnak a halak pipálva életben maradni - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

A halászati szóvivő ismertette, hogy katasztrófa, ami a magyar halastavakban zajlik. A természet tizedeli az állományt, ezzel pedig óriási károkat okoznak a halászoknak. 

Lehetne kényszerlehalászással menteni a menthetőt, de nincs hova áttelepíteni a halakat, mivel a szárazság egyik tavat sem kíméli. A méreten aluli, vagyis nem piacérett halakkal pedig szinte nem lehet semmit sem kezdeni, mivel nincs az országban egyetlen olyan halgazdaság amelynél meglenne a két évvel ezelőtti vízmennyiség. A gond éppúgy általános, mint a szántóföldi gazdaságok esetében, csakhogy az utóbbiak veszteségeit a kormányzat minden lehetséges módon kompenzálja. 

- vélekedett Lévai Ferenc.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csakhogy, a halászatok nem jutnak semmilyen kárenyhítéshez. A szakember szerint komoly bajban vannak, ha pedig nem lép a kormányzat, és nem ad, csak annyit, amennyit a többi ágazatnak, akkor a magyar halászat igen nehezen tudja majd túlélni az aszályt. A probléma egyébként hosszú távú, hiszen nemcsak az az egyetlen gond, hogy nincsen víz a tavakban, hanem az is, hogy a következő időszakban nehezen juthatnak vízhez a halgazdaságok. Emellett a csatorna- és a belvízlevezető rendszerek is elhanyagoltak, Lévai Ferenc, mint mondta, igencsak elmaradtak a fejlesztések az elmúlt 20-30 évben, pedig hazánkban ma a legtöbb vizet a halastavak tudnák megtartani. Az ágazat szereplői sok dolgot el tudnak viselni, többek között a hideget és a meleget is, de a vízhiányt, azt nem. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33