Mi történik a spanyoloknál? Egyre több ilyen zöldség és gyümölcs van a boltokban

Mi történik a spanyoloknál? Egyre több ilyen zöldség és gyümölcs van a boltokban

agrarszektor.hu
Romlik a zöldség-gyümölcs ágazat külkereskedelmi mérlege Spanyolországban. Az előző év első 11 hónapjában 10,5%-kal kevesebb zöldség-gyümölcsöt exportáltak, viszont 7%-kal többet importáltak, mint egy évvel korábban.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Spanyolország 2022. januárjától novemberéig a FEPEX adatai szerint 10,7 millió tonna friss gyümölcsöt és zöldséget exportált. Ez mintegy 10,5%-os csökkenést jelent az előző, 2021-es év azonos időszakához képest, miközben a behozatal 7%-kal, 3,4 millió tonnára nőtt. A spanyol ipari és kereskedelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint a kivitel értéke mindössze 1%-kal nőtt, míg a behozatal 15%-kal emelkedett - írta meg a FruitVeB.

A spanyol zöldség- és gyümölcsexport volumenének novemberig tartó erőteljes csökkenése mind a zöldségféléknél (4,7 millió tonna, -7%), mind a gyümölcsöknél (6 millió tonna, -13%) megfigyelhető. Az exportált zöldségek értéke 8%-kal (6,209 milliárd euróra) nőtt, míg a gyümölcsöké 3,5%-kal (8,007 milliárd euróra) csökkent. Ebben az időszakban a zöldség- és gyümölcsimport mind mennyiségben, mind értékben jelentősen nőtt. A zöldségbehozatal 1,6 millió tonnát (+14%) tett ki 1,037 milliárd euró (+32%) értékben, a gyümölcsbehozatal pedig 1,8 millió tonna (+1%) volt 2,375 milliárd euró (+9%) értékben.

A FEPEX szerint az exportvolumen novemberig tartó csökkenése főként az év második felében következett be, és nagyrészt a kedvezőtlen időjárási körülményeknek és a spanyolországi termelés visszaesésének volt köszönhető. De az európai piacokon bekövetkezett versenyképesség-vesztés is szerepet játszott, amit az is bizonyít, hogy a kivitel értéke mindössze 1%-kal nőtt, és ezt a költséginfláció nem tudta ellensúlyozni. A Spanyolországba irányuló import erőteljes növekedése, amely mennyiségben 7%-kal, értékben pedig 15%-kal nőtt, szintén a spanyol termelés versenyképességének fokozatos gyengülését bizonyítja a harmadik országok ágazataival szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?