Mi történik a spanyoloknál? Egyre több ilyen zöldség és gyümölcs van az országban

Mi történik a spanyoloknál? Egyre több ilyen zöldség és gyümölcs van az országban

agrarszektor.hu
A FEPEX adatai szerint szeptemberig 7%-kal csökkent a zöldségek és gyümölcsök exportjának volumene Spanyolországban. Ugyanebben az időszakban 5,5%-kal bővült az import, különösen a zöldségfélék behozatala növekedett meg jelentőse.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Spanyol Zöldség- és Gyümölcsexportőrök Szövetségének (FEPEX - Federación española de asociaciones de productores exportadores de frutas, hortalizas, flores y plantas vivas) adatai szerint 2022-ben január és szeptember között az exportált gyümölcs- és zöldségfélék mennyisége 8,3 millió tonna volt, azaz 7%-kal csökkent a 2021-es év azonos időszakához képest. A kivitel értéke ugyanakkor 3%-kal, 10,98 milliárd euróra nőtt - olvasható a FruitVeB oldalán.

A zöldségek exportja 5,5%-kal csökkent, de értékben 8,5%-kal, 4,7 milliárd euróra nőtt, míg a gyümölcsök esetében aggasztóbb, 8%-os a visszaesés, és itt értékben is 1%-os csökkenés figyelhető meg (6,2 milliárd euró). Ezt a FEPEX szerint elsősorban a csonthéjasok termésének és kereskedelmének visszaesése okozta, mivel Katalóniában és Aragóniában áprilisban igen rossz időjárási körülmények uralkodtak. Különösen az őszibarack esetében csökkent az export mennyisége (28,5%-kal, 100,5 ezer tonna, míg az értékben a csökkenés 11%-os (332 millió euró) volt). A nektarin esetében is kétszámjegyű volt a csökkenés: a kivitel mennyiségben 22,5%-kal, értékben pedig 7%-kal esett vissza, összesen 215,9 ezer tonnára és 370 millió euróra.

Spanyolország egyre több zöldséget és gyümölcsöt importál

A 2021-es év azonos időszakához képest viszont növekedést mutatott a spanyol zöldség- és gyümölcsimport: mind mennyiségben (+5,5%, 2,4 millió tonna), mind értékben (+11%, 2,4 milliárd euró). Különösen a zöldségfélék behozatala növekedett erőteljesen: mennyiségben 13,6%-kal (1,1 millió tonnával), értékben pedig 27%-kal (714 millió euró) nőtt, itt meghatározó szerepe van a teljes behozatal 58%-át kitevő burgonyának, de a 144 ezer tonnával a paradicsom és a 56 ezer tonnával a paprika is jelentős. A gyümölcsimport bővülése ettől az ütemtől jelentősen elmarad: mennyiségben 0,4%-kal, vagyis 1,3 millió tonnával csökkent, értékben viszont 5%-kal, azaz 1,9 milliárd euróval nőtt. Az importált gyümölcsök közül hagyományosan kiemelkedik a banán 255 ezer tonnával, az ananász 101 ezer tonnával és az alma 128 ezer tonnával, de megjegyzendő, hogy az utóbbi években óriási mértékben, 30%-kal, vagyis összesen 144 ezer tonnával nőtt a görögdinnye és 130 ezer tonnával az avokádó importja is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?