Mi történik a spanyoloknál? Egyre több ilyen zöldség és gyümölcs van az országban

agrarszektor.hu
A FEPEX adatai szerint szeptemberig 7%-kal csökkent a zöldségek és gyümölcsök exportjának volumene Spanyolországban. Ugyanebben az időszakban 5,5%-kal bővült az import, különösen a zöldségfélék behozatala növekedett meg jelentőse.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A Spanyol Zöldség- és Gyümölcsexportőrök Szövetségének (FEPEX - Federación española de asociaciones de productores exportadores de frutas, hortalizas, flores y plantas vivas) adatai szerint 2022-ben január és szeptember között az exportált gyümölcs- és zöldségfélék mennyisége 8,3 millió tonna volt, azaz 7%-kal csökkent a 2021-es év azonos időszakához képest. A kivitel értéke ugyanakkor 3%-kal, 10,98 milliárd euróra nőtt - olvasható a FruitVeB oldalán.

A zöldségek exportja 5,5%-kal csökkent, de értékben 8,5%-kal, 4,7 milliárd euróra nőtt, míg a gyümölcsök esetében aggasztóbb, 8%-os a visszaesés, és itt értékben is 1%-os csökkenés figyelhető meg (6,2 milliárd euró). Ezt a FEPEX szerint elsősorban a csonthéjasok termésének és kereskedelmének visszaesése okozta, mivel Katalóniában és Aragóniában áprilisban igen rossz időjárási körülmények uralkodtak. Különösen az őszibarack esetében csökkent az export mennyisége (28,5%-kal, 100,5 ezer tonna, míg az értékben a csökkenés 11%-os (332 millió euró) volt). A nektarin esetében is kétszámjegyű volt a csökkenés: a kivitel mennyiségben 22,5%-kal, értékben pedig 7%-kal esett vissza, összesen 215,9 ezer tonnára és 370 millió euróra.

Spanyolország egyre több zöldséget és gyümölcsöt importál

A 2021-es év azonos időszakához képest viszont növekedést mutatott a spanyol zöldség- és gyümölcsimport: mind mennyiségben (+5,5%, 2,4 millió tonna), mind értékben (+11%, 2,4 milliárd euró). Különösen a zöldségfélék behozatala növekedett erőteljesen: mennyiségben 13,6%-kal (1,1 millió tonnával), értékben pedig 27%-kal (714 millió euró) nőtt, itt meghatározó szerepe van a teljes behozatal 58%-át kitevő burgonyának, de a 144 ezer tonnával a paradicsom és a 56 ezer tonnával a paprika is jelentős. A gyümölcsimport bővülése ettől az ütemtől jelentősen elmarad: mennyiségben 0,4%-kal, vagyis 1,3 millió tonnával csökkent, értékben viszont 5%-kal, azaz 1,9 milliárd euróval nőtt. Az importált gyümölcsök közül hagyományosan kiemelkedik a banán 255 ezer tonnával, az ananász 101 ezer tonnával és az alma 128 ezer tonnával, de megjegyzendő, hogy az utóbbi években óriási mértékben, 30%-kal, vagyis összesen 144 ezer tonnával nőtt a görögdinnye és 130 ezer tonnával az avokádó importja is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?