Fontos adatokat közölt a KSH az élelmiszerek behozataláról, kiviteléről

Fontos adatokat közölt a KSH az élelmiszerek behozataláról, kiviteléről

MTI
Októberben 1,0 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, szeptemberhez képest az export kiigazított volumene nem változott, míg az importé 0,6 százalékkal csökkent - közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ebben a hónapban a kivitel volumene 3,0 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 2,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 1,0 milliárd euró volt, az egyenleg 1,9 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Októberben a kivitel értéke 12,8 milliárd euró (4924 milliárd forint), a behozatalé 11,8 milliárd euró (4537 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 1,1 százalékkal nőtt, míg az importé 13 százalékkal csökkent. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,4 százalékkal bővült, míg a behozatalé 3,2 százalékkal mérséklődött - ismertette a KSH. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,9 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 34 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél.)

A gépek és szállítóeszközök 2022. októberi áron számított kivitele 0,8, behozatala 6,7 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben több mint hetedével nőtt, míg a behozatalban kismértékben csökkent. A közúti jármű árucsoport exportvolumene több mint tizedével, importvolumene pár százalékkal nőtt. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék exportvolumene több mint tizedével, importvolumene közel tizedével mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben alig változott, míg a behozatalban kismértékben nőtt. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 0,5 százalékponttal mérsékelte a volumennövekedést, a behozatalban 2,7 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.

Az energiahordozók exportvolumene 55, importvolumene 4,4 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az export- és importoldali forgalomnövekedés a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes volumenváltozás ütemét az exportban 2,2 százalékponttal növelték, az importban 0,7 százalékponttal ellensúlyozták.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 12 százalékkal nagyobb, míg a behozatalé 9,6 százalékkal kisebb lett. A mindkét irányban bekövetkezett volumenváltozást a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom növekedését 0,8 százalékponttal emelte, míg az importcsökkenés ütemét 0,5 százalékponttal fokozta.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 0,1 százalékkal nagyobb, míg az onnan érkező behozatalé 5,6 százalékkal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 611 millió euróval javult, 1,6 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 77, az import 70 százalékát bonyolította le Magyarország ebben a viszonylatban. Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 13, a behozatalé 4,7 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 1,3 milliárd euróval javult, 624 millió eurós passzívumot mutatott. Az idén az első tíz hónapban a kivitel értéke 125,6 milliárd euró (48,1 ezer milliárd forint), a behozatalé 117,7 milliárd euró (45,1 ezer milliárd forint) volt. A január-októberi időszakban az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 4,3 százalékkal emelkedett, míg a behozatalé 2,2 százalékkal mérséklődött. A termék-külkereskedelmi mérleg 15,3 milliárd euróval javult, a többlet 7,9 milliárd eurót tett ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?