
Bárki termeszthetné itthon ezt a luxusfűszert: kilója akár súlyos milliókat érhet
Akár 10 millió forintot is elkérhetnek egy kilogramm sáfrányért, így nagy biznisz lehet a termelése.
Bár a retkeket mindenki ismeri, ennek ellenére keveset fogyasztjuk, ami lekorlátozódik a tavaszi időszakra, utána már nem nagyon kapkodunk érte. Pedig érdemes lenne!
Az őszi-téli retkek, más néven tárolási retkek az egész téli időszakban is elérhető, emellett pincékben és vermekben könnyen eltarthatók, a téli hónapok szegényes zöldségfogyasztása is javítható általuk. Ugyan vitamintartalma nem túl jelentős, ásványi sóból annál több van benne és káliumban sem szegények.
Termesztés és ápolás
A téli retek általában gömb alakú, vastag héjú, íze gyakran csípős, és kiválóan tárolható. Nagyjából 100-120 nap a tenyészideje, de vannak olyan fajták is, melyeknek több is lehet. A hosszabb tenyészidejű őszi-téli fajtákat augusztus elején-közepén kell vetni, míg a rövidebb tenyészidejűeket szeptember elején – így akár már október végén is betakarítható, még mielőtt a nagy fagyok beköszöntenének. Leginkább a laza és a középkötött talajokat kedveli, kötöttebb talajokon csípősebbé válhat és hamarabb is fásodik, pudvásodik. A mély talajművelés elengedhetetlen, különben elágazóak és deformáltak lesznek a termések. Azt tartsuk szem előtt, hogy nemcsak a gumója nagy, hanem nagy lombozatot is fejleszt, ezért legalább 30 centiméteres sortávolságra és 15 centiméteres tőtávolságra vessük egymástól őket, a vetésmélység pedig 2-3 centi legyen. Augusztusban és szeptemberben gyakran, de kis vízadagokkal öntözzük, később viszont már ritkábban, nagyobb vízadagokkal. Ezen kívül nem igényel nagy törődést, de a tenyészideje alatt kapáljunk és gyomláljunk!
Betegségek és kártevők
A gumót és a gyökeret talajlakó kártevők támadhatják meg, például a drótféreg vagy a cserbogár. A fiatal leveles növényeken a keresztesvirágúak földibolhái okozhatnak a növény pusztulásához vezethető kárt.
Akár 10 millió forintot is elkérhetnek egy kilogramm sáfrányért, így nagy biznisz lehet a termelése.
A vetésterület és a vetőmagok iránti kereslet növekedése is azt jelzi, hogy sok magyar termelő fordul a napraforgó felé.
Visszatérő trendek: új piacokat nyit az elfelejtett gabonafajták és fermentált ételek reneszánsza.
Sokan gondolják úgy, hogy télen nincs sok élet a kertben, pedig régebben voltak módszerek, melyekhez télen is kellett a kertben tevékenykedni.
Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hazai és az uniós termelők körében is a biogazdálkodás.
A Vela Pékség elhivatottsága a kiváló minőség iránt a KMÉ-védjeggyel is igazolást nyert.
A Nádudvari Élelmiszer Kft. elkötelezett a kiváló minőség iránt – ezt bizonyítja a KMÉ-védjegy is.