Téli retek

Bár a retkeket mindenki ismeri, ennek ellenére keveset fogyasztjuk, ami lekorlátozódik a tavaszi időszakra, utána már nem nagyon kapkodunk érte. Pedig érdemes lenne!

Az őszi-téli retkek, más néven tárolási retkek az egész téli időszakban is elérhető, emellett pincékben és vermekben könnyen eltarthatók, a téli hónapok szegényes zöldségfogyasztása is javítható általuk. Ugyan vitamintartalma nem túl jelentős, ásványi sóból annál több van benne és káliumban sem szegények.

Termesztés és ápolás

A téli retek általában gömb alakú, vastag héjú, íze gyakran csípős, és kiválóan tárolható. Nagyjából 100-120 nap a tenyészideje, de vannak olyan fajták is, melyeknek több is lehet. A hosszabb tenyészidejű őszi-téli fajtákat augusztus elején-közepén kell vetni, míg a rövidebb tenyészidejűeket szeptember elején – így akár már október végén is betakarítható, még mielőtt a nagy fagyok beköszöntenének.  Leginkább a laza és a középkötött talajokat kedveli, kötöttebb talajokon csípősebbé válhat és hamarabb is fásodik, pudvásodik. A mély talajművelés elengedhetetlen, különben elágazóak és deformáltak lesznek a termések. Azt tartsuk szem előtt, hogy nemcsak a gumója nagy, hanem nagy lombozatot is fejleszt, ezért legalább 30 centiméteres sortávolságra és 15 centiméteres tőtávolságra vessük egymástól őket, a vetésmélység pedig 2-3 centi legyen. Augusztusban és szeptemberben gyakran, de kis vízadagokkal öntözzük, később viszont már ritkábban, nagyobb vízadagokkal. Ezen kívül nem igényel nagy törődést, de a tenyészideje alatt kapáljunk és gyomláljunk!

Betegségek és kártevők

A gumót és a gyökeret talajlakó kártevők támadhatják meg, például a drótféreg vagy a cserbogár. A fiatal leveles növényeken a keresztesvirágúak földibolhái okozhatnak a növény pusztulásához vezethető kárt.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!