Rengeteg ilyen hagymát árulnak az európai piacokon: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az egész Európát sújtó aszály miatt nem megfelelő a vöröshagyma növekedése, nincs megfelelő méretű a zöldségből a piacokon. Éppen ezért idén elmaradni látszik az ilyenkor szokásos áresés.

Az európai vöröshagyma-piacok alapvetően a hőség és az aszály hatásai befolyásolják. Míg a szezon elején az elsőként piacra érkező áttelelt tételekre még valamivel átlag feletti hozam és normál méret volt a jellemző, a nyári betakarítású, magról vetett hagyma mennyisége már elmarad az előző években tapasztalttól - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Ezt elsősorban a kisebb átmérő és az alacsonyabb hozamok okozzák, így az ilyenkor szokásos áresés nemhogy elmarad, hanem az is előfordulhat, hogy drágulni fog a termés, ami teljesen szokatlan a szezon ezen pontján.

Németországban például a zsákos kiszerelésű vöröshagyma ára 35-36 euró/100 kg volt augusztus közepén, ami jóval magasabb, mint a tavaly ilyenkor regisztrált 25 euró/100 kg-os szint. Hollandiában is drágulás tapasztalható, bár ott inkább a meglóduló afrikai export húzza felfelé az árakat. Ausztriában is fokozatos áremelkedés látható: a 32. héten 23-28, a 33. héten 25-30 euró, míg a 34. héten már 25-32 euró volt az irányadó ár Alsó-Ausztriában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?