Kész, vége: eltűnt a makói hagyma, szinte teljesen megszűnt a hazai termesztés

Kész, vége: eltűnt a makói hagyma, szinte teljesen megszűnt a hazai termesztés

agrarszektor.hu
Újabb fontos alapanyagunknak, a makói vöröshagymának inthetünk búcsút, hiszen idén tulajdonképpen megszűnt a hazai hagymatermesztés. Sok termelőnek pedig az aszály tette fel az i-re a pontot, hiszen azoknak a gazdálkodóknak is elvitte a termés jelentős részét, akik a végsőkig kitartottak. A termelőket összefogó szervezet szerint ugyan van még reménye az ágazatnak, a termelés újraindításához viszont a technológiaváltás mellett az öntözéshez szükséges vízgazdálkodási feltételek megteremtésére van szükség.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár az elmúlt két évtizedben fokozatosan csökkent a vöröshagyma hazai termőterülete, az idén gyakorlatilag megszűnt a magyar hagymatermesztés. Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: míg húsz évvel korábban Makó térségében 1500-2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel a gazdálkodók, az idén húsz-harminc hektárra szűkült a makói hagyma területe.
Ennek oka főként arra vezethető vissza, hogy a makói vöröshagyma-termesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt, az olasz, a spanyol és a német hagymát jóval hatékonyabban tudják megtermelni a versenytár­saink.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fekete János úgy véli, hogy a hagymatermesztésben élen az olaszok járnak, a vízgazdálkodás, a termesztéstechnológia és a tárolás is professzionális szintre került az elmúlt években. Összehasonlításként megemlítette többek között azt, hogy míg a hazai körülmények között a magról vetett hagyma hektáronként 250-300 mázsás termést tud produkálni, az öntözött körülmények között termesztett olasz hagyma akár a hétszáz-nyolcszáz mázsás hozamot is elérheti. A kulcs pedig egyértelműen az öntözés, hiszen idén az aszály is elképesztő veszteségeket okozott az ország déli részén például egyes területeken az elvárható mennyiség felét vitte el a szárazság.

Átfogó vízügyi rendezést kell végrehajtani

Az idei aszály egy egyre égetőbb problémára is felhívja a figyelmet, azaz, hogy szemléletváltozásra van szükség a hazai vízgazdálkodásban is - hangsúlyozta az agrárminiszter. Az elmúlt egy hétben kaptunk ötven-száz milliméter csapadékot, az eső azonban már nagyon későn érkezett. Mindez a vöröshagyma esetében végzetes következményekkel jár, ugyanakkor a fokhagymánál is súlyos károk keletkeztek - fogalmazott a szakember. Véleménye szerint a megfelelő vízgazdálkodáshoz szükséges feltételek kiépítése nélkül nincs jövője a magyar hagymának. A termelőkben ugyanakkor még van ambíció, így ha a déli régiókban meglenne a földek öntözéséhez szükséges infrastruktúra, azok is újra megjelennének az ágazatban, akik két-három éve már feladták a hagymatermesztést. A déli régióban hagymát víz nélkül nem lehet termelni, a dughagyma se nagyon nő meg, a magról vetett meg egyáltalán nem jön ki. Öntözés nélkül nincs mire alapozni, a szárazság húsz-ötven százalékos hozamveszteséget okoz 

- írja a lap.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egész Európát sújtó aszály miatt rengeteg helyen számolnak be a gazdák arról, hogy nem megfelelő a hagyma növekedése, a nyári betakarítású, magról vetett hagyma mennyisége elmarad az előző években tapasztalttól. A FruitVeb honlapján elérhető elemzésből kiderült, hogy az idén leginkább apró, kisebb átmérőjű hagymát takaríthatnak be a termelők. ­Emiatt az ilyenkor szokásos áresés nemhogy elmarad, hanem az is előfordulhat, hogy drágul a termés, ami szokatlan a szezon ezen pontján. A Német Hagymaszövetség például arra szólította fel a csomagolókat és a kiskereskedőket, hogy kisebb átmérőjű hagymát is fogadják el. A szervezet szerint igen aggasztó a helyzet, az apró áru viszont hozzájárulhat az élelmiszer-pazarlás elleni harchoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?