Aggasztó dolog derült ki a magyar kertészetekről: veszélyben a zöldségtermesztés?

Aggasztó dolog derült ki a magyar kertészetekről: veszélyben a zöldségtermesztés?

agrarszektor.hu
Az emelkedő energiaárak komoly hatást gyakorolnak a kertészeti ágazatra. A hazai kertészetek egy részének ugyais már az idei évben is komoly problémát okozott az energiaárak, elsősorban pedig a villany árának emelkedése, ugyanakkor Gubacsi Zoltán, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) hajtatott zöldségtermesztéssel foglalkozó alelnöke szerint a kisebb kertészetek számára az igazi vízválasztó a 2023-as év lesz.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Gubacsi Zoltán elmondása szerint már az idei évben is komoly nehézséget okozott a hazai kertészetek egy részének a piaci energiaárak és azon belül is elsősorban a villany árának jelentős emelkedése, egyelőre korántsem akkora a probléma, mint Hollandiában. Ez az év a gombatermesztőket leszámítva még nem veszteséges a hazai hajtatott kertészetek többsége számára, ugyanakkor az igazi vízválasztó sok kisebb vállalkozás számára a 2023-as év lesz - olvasható az Index oldalán.

A szakember beszélt arról is, hogy az Európai Unió egyik leghatékonyabb és ezért az egyik legnagyobb kibocsátású kertészeti ágazatát működtető országában elsősorban gázzal fűtött korszerű üvegházakban állítják elő a paradicsomot, paprikát, kígyóuborkát és a salátaféléket is. A holland statisztikai hivatal adatai szerint 2022 első fél évében az enyhébb tél és a megugró gázárak miatt 25%-kal 17,6 milliárd köbméterre csökkent az ország gázhasználata, ezen belül 23%-kal csökkent a hajtatókertészetek földgáz-felhasználása, ami a termelésre és ezen keresztül az európai zöldségárakra is kihatott.

De nemcsak a holland, hanem a spanyol és az olasz termelők is visszafogták emiatt a kibocsátásukat, ezért is volt magasabb például a paradicsom ára az idén, no meg azért, mert az aszály és a hőhullámok miatt csökkent a termelés. Magyarországon hozzávetőleg 10-20% volt az ágazat kibocsátáscsökkenése. Gubacsi Zoltán hozzátette, hogy az ősz még durvább európai árakat hoz, és ugyan egyelőre csak termelői visszajelzések vannak, de azok alapján úgy tűnik, hogy a téli, kora tavaszi cherry- és snackparadicsom-piacot aligha a holland áru uralja majd Európában, mivel az előállításhoz használt mintegy 800-900 hektárnyi megvilágított, gázzal fűtött üvegházból előfordulhat, hogy csak 100 hektárnyiba kerül növény.

Ezekre a prémiumtermékekre várhatóan az egész EU-ban csökkenhet a kereslet, ahogyan az infláció - a legfrissebb adatközlés szerint rekordszintű, 9,8% volt a 27 tagállam átlagos fogyasztói árindexe - zsugorítja a vásárlóerőt. Nem véletlen, hogy a holland kereskedőházak egy része már 2023-ra szóló felvásárlási ajánlatokkal keresi meg a magyar hajtatókertészeteket, mivel tudják, hogy csökken majd a holland előállítás

- mondta Gubacsi Zoltán.

Magyarországon is csökkenhet a termelés az energiaárak miatt

A FruitVeB hajtatott zöldségtermesztéssel foglalkozó alelnöke úgy látja, hogy Magyarországon az járt jól, aki tavaly hosszabb távú szerződést kötött, és a 2020-as 17-20 forint/kWh-s árak után elfogadta a 25 és 100 forint közé eső sávba eső árajánlatot elfogadta. A nehézségek ellenére a kilowattóránkénti 100 forintos áramár mellett, főleg, ha termálvizes fűtésű a növényház - és Magyarországon ebből van több az árutermelő kertészetek között -, még tervezhető a jövő évi termelés is.

A szakember szerint annak azonban már nagyon el kell gondolkodnia, aki most próbál villanyra szerződni, ugyanis a 250-300 forintos kilowattóránkénti áramár mellett még termálvízzel is borítékolható a veszteséges működés, figyelembe véve azt is, hogy az idén összességében 50%-kal drágultak a termeléshez szükséges feltételek - úgymint műtrágya, vetőmag, palánta és növényvédőszer -, és várhatóan 15-20%-os munkabér-emelkedést is ki kell gazdálkodni - fejtette ki Gubacsi Zoltán. És ebben még benne sincs az európai gázválság miatt leálló műtrágyagyárak okozta drágulás vagy esetleges termékhiány. Jelenleg a nitrogénműtrágyák öt-hatszor többe kerülnek, mint tavaly, és a speciális összetételű, hajtatásban használt kertészeti műtrágyák leszállítására a rendeléstől számítva legkevesebb két-három hónapot kell várni. Az uniós szankciós politika hatásai itt már fél év alatt érződnek, és ha a gázválság fokozódik, előfordulhat műtrágyahiány is. Akad olyan hajtatókertész, aki dízelaggregátor beszerzésével próbálja megoldani az áramtermelést, mivel az még a jelenlegi piaci üzemanyagár mellett is olcsóbb lesz, mint a 2023-ra most megajánlott áramár.

A lakosság is spórolni kezdett

A termék árát meghatározni lesz a legnehezebb feladat, mivel a zöldségek árában még benne sincsenek az idei megemelkedett költségek, beleértve az öntözést is. Márpedig az infláció és az emelkedő rezsiköltségek miatt a lakosság vásárlóereje és költekezési kedve is visszafogottabb lesz, az pedig kiszámíthatatlan, hogy mennyit hajlandóak fizetni mondjuk az aszály miatt a megszokottnál kisebb hagymáért, répáért vagy épp a tél közepén a paradicsomért - mondta ki a szakember.

Már most látszik, hogy ha nincs akció, nem fogy a termék

- mutatott rá Gubacsi Zoltán.

Pedig a paradicsom esetében a mostani nettó 250 forintos kilogrammonkénti termelői ár már így is alacsonyabb, mint amit a költségek indokolnának, azok fedezéséhez legalább 350 forintot kellene kapniuk a kereskedelemtől. Erre azonban egyre kevesebb az esély a szezon végéhez közeledve, októbertől ugyanis jellemzően belép az észak-afrikai vagy török importáru a piacra, és onnantól az az ár meghatározó.

A FruitVeB hajtatott zöldségtermesztéssel foglalkozó alelnöke szerint ugyanakkor jelentősebb termelés-visszaesést az alelnök egyelőre nem vár az ágazatban, elsősorban a szabadföldi zöldségtermesztésben és a kisebb hajtatókertészetekben lehet területcsökkenés. Előbbi esetében a kiesés mértéke attól függően változik majd, hogy az energiaárak miatt ugyancsak gondban lévő feldolgozók - konzervgyárak és hűtőipari cégek - milyen termelési szerződéses ajánlatokat tesznek tavaszra. A termőfelület várható csökkenése miatti esetleges áremelkedés azonban nem jelenti azt, hogy így kitermelhető lenne a termeléshez szükséges input anyagok vagy az energia drágulása - mondta Gubacsi Zoltán.

Gyorsan kéne az uniós gázársapka

Ezért remélik a kertészek is, hogy sikerül olyan energiaár-szabályozást tető alá hozni az EU-ban a jövő héten, az uniós energiaminiszterek találkozóján, ami érdemben visszafogja az árakat, és nem lehetetleníti el az ipar és a mezőgazdaság működését. Gubacsi Zoltán szerint a hazai hajtatókertészetek egy részén segítene az is, ha a kormány újra megnyitná az energetikai korszerűsítési pályázatot a vidékfejlesztési programban, ahogy erre a FruitVeB javaslatot is tett. A lakosság számára pedig az jelentene könnyebbséget, ha más uniós tagállamokhoz hasonlóan mérsékelné a kabinet akár az energia, akár a zöldségek és gyümölcsök áfáját.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?