Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek az európai paradicsomról

Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek az európai paradicsomról

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint idén 6,2 millió tonnára esik vissza a frisspiaci paradicsom volumene, ami 3%-os visszaesést jelent 2021-hez képest. A FEPEX spanyol ágazati szövetség aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az elemzés fényében, amelyben a Bizottság elismeri a paradicsom termelésének, exportjának és fogyasztásának csökkenését az EU-ban, valamint a behozatal folyamatos növekedését, semmilyen intézkedést nem fontolgatnak e tendencia megállítására és az uniós termelés megerősítésére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság elemzése szerint az előző évek csökkenő tendenciája (az utóbbi öt évben csaknem évi 5%-os csökkenés) idén is folytatódik, 6,2 millió tonna körül alakul az uniós frisspiaci paradicsom termése, ami a 2021-es évhez képest 3%-os visszaesést jelent. A leginkább meghatározó tényező, hogy a magas energiaárak miatt visszaesett az üvegházi paradicsomtermesztés volumene. Fontos továbbá, hogy a kisebb méretű paradicsomok (koktél, cseresznye) térnyerése miatt a hozamok is alacsonyabbak - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A friss paradicsom éves fogyasztása az EU-ban 2021-hez képest 2%-kal csökken, az egy főre jutó éves fogyasztás 14,6 kg körül alakul az idén. A Bizottság által negyedévente elkészített jelentés szerint a termelés és a fogyasztás csökkenésével párhuzamosan a friss paradicsom uniós exportja is visszaesett. Maga az EU Bizottság is elismeri, hogy ez a Brexitnek és a brit piac fokozatos elvesztésének köszönhető, mivel a marokkói eredetű paradicsom egyre nagyobb konkurenciát jelent. Az uniós piacon is meghatározó jelenség az import növekedése: az EU frissparadicsom-behozatala 2021-hez képest 3%-kal fog növekedni, ami 23%-kal több, mint az elmúlt öt év átlaga. A teljes 2021-es évben az uniós import 67%-a Marokkóból származott, amelyet messze lemaradva Törökország követett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?