A hollandok meglépték: durva, ami az üvegházakkal történik az országban

A hollandok meglépték: durva, ami az üvegházakkal történik az országban

agrarszektor.hu
Jelentősen visszafogták földgáz-fogyasztásukat a holland hajtató kertészetek az idei év első hat hónapjában. A holland statiszikai hivatal szerint az üvegházak az első félévben közel 23%-kal kevesebb gázt használtak fel, mint egy évvel korábban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Holland Statisztikai Hivatal (CBS, Centraal Bureau voor de Statistiek) legfrissebb adatai szerint 2022. első hat hónapjában 17,6 milliárd köbméter volt a hazai gázfogyasztás, ami 25%-kal kevesebb, mint az előző, 2021-es év azonos időszakában. A csökkenő fogyasztáson belül az üvegházi kertészetek gázfelhasználása átlagosan 23%-kal esett vissza. A CBS szerint ennek okai egyrészt az enyhe 2022. évi tavasz másrészt pedig a már a tél folyamán megugró gázárak voltak - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A több mint 17 ezer hektár üvegházi felületet és 3000 céget tömörítő Glastuinbouw Nederland szerint folyamatosan azt hangoztatják, hogy a közvélekedésben vélni tudottnál valójában sokkal kevesebb gázt használ az ágazat. A szektor céljai között szerepel a következő öt évben a fogyasztás 900 millió köbméterrel történő csökkentése, ami évente több mint 1,6 millió tonna szén-dioxid kibocsátásának mellőzését jelentené, 2040-re pedig az ágazat a klímasemlegesség elérését tűzte ki távlati célként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?