A hollandok meglépték: durva, ami az üvegházakkal történik az országban

agrarszektor.hu
Jelentősen visszafogták földgáz-fogyasztásukat a holland hajtató kertészetek az idei év első hat hónapjában. A holland statiszikai hivatal szerint az üvegházak az első félévben közel 23%-kal kevesebb gázt használtak fel, mint egy évvel korábban.

A Holland Statisztikai Hivatal (CBS, Centraal Bureau voor de Statistiek) legfrissebb adatai szerint 2022. első hat hónapjában 17,6 milliárd köbméter volt a hazai gázfogyasztás, ami 25%-kal kevesebb, mint az előző, 2021-es év azonos időszakában. A csökkenő fogyasztáson belül az üvegházi kertészetek gázfelhasználása átlagosan 23%-kal esett vissza. A CBS szerint ennek okai egyrészt az enyhe 2022. évi tavasz másrészt pedig a már a tél folyamán megugró gázárak voltak - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A több mint 17 ezer hektár üvegházi felületet és 3000 céget tömörítő Glastuinbouw Nederland szerint folyamatosan azt hangoztatják, hogy a közvélekedésben vélni tudottnál valójában sokkal kevesebb gázt használ az ágazat. A szektor céljai között szerepel a következő öt évben a fogyasztás 900 millió köbméterrel történő csökkentése, ami évente több mint 1,6 millió tonna szén-dioxid kibocsátásának mellőzését jelentené, 2040-re pedig az ágazat a klímasemlegesség elérését tűzte ki távlati célként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 6. 14:31