A hollandok meglépték: durva, ami az üvegházakkal történik az országban

A hollandok meglépték: durva, ami az üvegházakkal történik az országban

agrarszektor.hu
Jelentősen visszafogták földgáz-fogyasztásukat a holland hajtató kertészetek az idei év első hat hónapjában. A holland statiszikai hivatal szerint az üvegházak az első félévben közel 23%-kal kevesebb gázt használtak fel, mint egy évvel korábban.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A Holland Statisztikai Hivatal (CBS, Centraal Bureau voor de Statistiek) legfrissebb adatai szerint 2022. első hat hónapjában 17,6 milliárd köbméter volt a hazai gázfogyasztás, ami 25%-kal kevesebb, mint az előző, 2021-es év azonos időszakában. A csökkenő fogyasztáson belül az üvegházi kertészetek gázfelhasználása átlagosan 23%-kal esett vissza. A CBS szerint ennek okai egyrészt az enyhe 2022. évi tavasz másrészt pedig a már a tél folyamán megugró gázárak voltak - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A több mint 17 ezer hektár üvegházi felületet és 3000 céget tömörítő Glastuinbouw Nederland szerint folyamatosan azt hangoztatják, hogy a közvélekedésben vélni tudottnál valójában sokkal kevesebb gázt használ az ágazat. A szektor céljai között szerepel a következő öt évben a fogyasztás 900 millió köbméterrel történő csökkentése, ami évente több mint 1,6 millió tonna szén-dioxid kibocsátásának mellőzését jelentené, 2040-re pedig az ágazat a klímasemlegesség elérését tűzte ki távlati célként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?