Valami nincs rendben a hollandoknál: aggasztó hírek érkeztek a sárgarépáról

Valami nincs rendben a hollandoknál: aggasztó hírek érkeztek a sárgarépáról

agrarszektor.hu
Roppant bizonytalanul alakulnak a hűtőtárolók üzemeltetési költségei, ezért a termelők többsége azonnal értékesítene. A jelek szerint csak azok döntenek a hűtőtárolás mellett, akiknek a tárolója saját energiatermelő rendszerrel rendelkezik.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A magas és ingadozó energiaárak miatt a holland gazdáknak olyan hűtőtárolási költségekkel kell szembenézniük, hogy csak kevesen engedhetik meg maguknak a sárgarépa hosszú távú tárolását. Általában csak azok döntenek így, akiknek a tárolója saját energiatermelő rendszerrel rendelkezik, de a napelem itt sem megfelelő, mert a téli hónapokban alacsony a besugárzás. Ezért inkább a szélerőművek tűnnek biztosabb választásnak, persze a korábban, még elfogadható áron megkötött, hosszú távú energiaszolgáltatási szerződések számítanak az igazi nyerő megoldásnak - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Ha valaki külső, harmadik fél által üzemeltetett tárolót, bértárolást szeretne igénybe venni, a szerződésben általában szerepel egy bizonytalansági záradék, amely az energiaárak további emelkedése ellen védi a tároló tulajdonosát. Sok tároló ki is fogja hagyni ezt az évet, amit több más, téli tárolásra váró zöldségféle is megérezhet, főleg a burgonya és a hagyma. Szintén gyakori jelenség, hogy a hűtőházak tulajdonosai vagy nem indítják el a szezont, vagy fix áron bérbe adják a létesítményt ahelyett, hogy vállalnák a sok munkával járó, bizonytalan jövedelmezőségű idei telet.

Ezek a tárolási praktikák működhetnek

A megfelelő tárolási hőmérséklet a sárgarépa esetében 0,5°C, de 0,7-0,8 euró/kWh körüli áramár mellett ez kigazdálkodhatatlan gyakran még olyan esetben is, ha a gazda saját tárolóval rendelkezik. Ha az áram ára időnként 0,2 euró/kWh környékére esik, akkor lehet egy rövidebb időszakra „áthidalni”, vagyis hő pufferelni az áruban úgy, hogy 0,7-ről 0,2°C-ra hűtik a terméket, ami így minőségromlás nélkül, lassan melegszik vissza. Vannak, akik generátort vásárolnak, mondván, hogy a gázolaj olcsóbb, mint a gáz, de ez inkább csak rásegítésként vezethet sikerre.

A kevesebb sárgarépa ugyanakkor jobb árakat jelent

Idén az aszály és az eleve kisebb termőterület miatt kevesebb sárgarépa termett Hollandiában (15%-os terméscsökkenés) és Belgiumban (30%-os terméscsökkenés) is. A termést ráadásul a lehető legkorábban igyekeznek betakarítani a gazdák, hogy a tárolást megúszva még idejében értékesítsék a készleteket. Több forrásból hallani olyan történeteket, hogy a hűtőtárolás ára a tavalyi 40 euró/láda helyett már a 100 euró/láda szintre ugrott. Ráadásul most a termés iránt kifejezetten erős a kereslet (ahogy a hagyma és a vöröskáposzta piaca is meglódult), az utóbbi hetekben 25-28 centet fizettek a sárgarépa kilójáért, a biorépáért pedig még 10 centtel többet. Ennyiért még alacsonyabb, 50-60 t/ha-os hozamokkal is megéri a termesztés. Mindez viszont azt jelenti, hogy az év későbbi szakaszára vagy tavaszra már az előző évekhez képest jóval kevesebb áru marad készleten - könnyen lehet, hogy aki bevállalja a kockázatot, mégiscsak jól fog járni, kérdés, hogy a várhatóan emelkedő árak kompenzálni tudják-e majd a megugró energiaköltségeket, nem beszélve arról, hogy a tárolást elő kell finanszírozni. A kockázatot, azaz a hosszú tárolást bevállaló termelők biztos, hogy a lehető legtovább a földön fogják hagyni a termést azzal, hogy esetleg még a kései időpontban is képesek lehetnek azonnal értékesíteni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32