Valami nincs rendben a hollandoknál: aggasztó hírek érkeztek a sárgarépáról

Valami nincs rendben a hollandoknál: aggasztó hírek érkeztek a sárgarépáról

agrarszektor.hu
Roppant bizonytalanul alakulnak a hűtőtárolók üzemeltetési költségei, ezért a termelők többsége azonnal értékesítene. A jelek szerint csak azok döntenek a hűtőtárolás mellett, akiknek a tárolója saját energiatermelő rendszerrel rendelkezik.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A magas és ingadozó energiaárak miatt a holland gazdáknak olyan hűtőtárolási költségekkel kell szembenézniük, hogy csak kevesen engedhetik meg maguknak a sárgarépa hosszú távú tárolását. Általában csak azok döntenek így, akiknek a tárolója saját energiatermelő rendszerrel rendelkezik, de a napelem itt sem megfelelő, mert a téli hónapokban alacsony a besugárzás. Ezért inkább a szélerőművek tűnnek biztosabb választásnak, persze a korábban, még elfogadható áron megkötött, hosszú távú energiaszolgáltatási szerződések számítanak az igazi nyerő megoldásnak - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Ha valaki külső, harmadik fél által üzemeltetett tárolót, bértárolást szeretne igénybe venni, a szerződésben általában szerepel egy bizonytalansági záradék, amely az energiaárak további emelkedése ellen védi a tároló tulajdonosát. Sok tároló ki is fogja hagyni ezt az évet, amit több más, téli tárolásra váró zöldségféle is megérezhet, főleg a burgonya és a hagyma. Szintén gyakori jelenség, hogy a hűtőházak tulajdonosai vagy nem indítják el a szezont, vagy fix áron bérbe adják a létesítményt ahelyett, hogy vállalnák a sok munkával járó, bizonytalan jövedelmezőségű idei telet.

Ezek a tárolási praktikák működhetnek

A megfelelő tárolási hőmérséklet a sárgarépa esetében 0,5°C, de 0,7-0,8 euró/kWh körüli áramár mellett ez kigazdálkodhatatlan gyakran még olyan esetben is, ha a gazda saját tárolóval rendelkezik. Ha az áram ára időnként 0,2 euró/kWh környékére esik, akkor lehet egy rövidebb időszakra „áthidalni”, vagyis hő pufferelni az áruban úgy, hogy 0,7-ről 0,2°C-ra hűtik a terméket, ami így minőségromlás nélkül, lassan melegszik vissza. Vannak, akik generátort vásárolnak, mondván, hogy a gázolaj olcsóbb, mint a gáz, de ez inkább csak rásegítésként vezethet sikerre.

A kevesebb sárgarépa ugyanakkor jobb árakat jelent

Idén az aszály és az eleve kisebb termőterület miatt kevesebb sárgarépa termett Hollandiában (15%-os terméscsökkenés) és Belgiumban (30%-os terméscsökkenés) is. A termést ráadásul a lehető legkorábban igyekeznek betakarítani a gazdák, hogy a tárolást megúszva még idejében értékesítsék a készleteket. Több forrásból hallani olyan történeteket, hogy a hűtőtárolás ára a tavalyi 40 euró/láda helyett már a 100 euró/láda szintre ugrott. Ráadásul most a termés iránt kifejezetten erős a kereslet (ahogy a hagyma és a vöröskáposzta piaca is meglódult), az utóbbi hetekben 25-28 centet fizettek a sárgarépa kilójáért, a biorépáért pedig még 10 centtel többet. Ennyiért még alacsonyabb, 50-60 t/ha-os hozamokkal is megéri a termesztés. Mindez viszont azt jelenti, hogy az év későbbi szakaszára vagy tavaszra már az előző évekhez képest jóval kevesebb áru marad készleten - könnyen lehet, hogy aki bevállalja a kockázatot, mégiscsak jól fog járni, kérdés, hogy a várhatóan emelkedő árak kompenzálni tudják-e majd a megugró energiaköltségeket, nem beszélve arról, hogy a tárolást elő kell finanszírozni. A kockázatot, azaz a hosszú tárolást bevállaló termelők biztos, hogy a lehető legtovább a földön fogják hagyni a termést azzal, hogy esetleg még a kései időpontban is képesek lehetnek azonnal értékesíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 25. 05:59