Őrület, ami a holland piacokon zajlik: ennyiért árulják most a sárgarépát

Őrület, ami a holland piacokon zajlik: ennyiért árulják most a sárgarépát

agrarszektor.hu
A kisebb termés és az egyre növekvő igények miatt kivárnak, az árak emelkedésére játszanak a fontos piaci szereplők. A hírek szerint ráadásul Belgiumban és Németországban is hasonló problémákkal küzdenek a termelők.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hollandiában a mértékadónak számító “B” osztályú sárgarépa ára az Emmeloord nagybani piacon 22-25 euró/100 kg között alakul a héten, ami 3-4 eurós, vagyis 15-20%-os emelkedés az előző héthez képest. Az áremelkedés a korlátozott kínálat következménye egy olyan piacon, ahol már most is igen erős a kereslet a termék iránt - írta meg a FruitVeB. A nehéz időjárási körülmények ellenére a betakarításban sikerült nagyot előre lépni: a sárgarépa 95%-ának felszedésével már végeztek, csak Groningen környékén vannak nagyobb betakarítatlan területek, illetve Hollandia déli és dél-nyugati részén vannak olyan polderek, ahol az áradások miatt igen nehéz, vagy csaknem lehetetlen lesz elvégezni a munkálatokat.

Lassan világossá válik mindenki számára, hogy az idei hozamok bizony elmaradnak majd a sokéves átlagtól, és mivel az országos termőterület gyakorlatilag változatlan, idén a tavalyinál kisebb volumenre kell számítani. Ennek az egyik következménye, hogy a hűtőtárolók nem fognak megtelni, a másik pedig, hogy a magasabb árak reményében most mindenki kivár. Ezt a piaci magatartást csak tovább erősíti az az információ, hogy Belgiumban és Németországban is a hollandiaihoz hasonló problémákkal küzdenek a termelők, ráadásul Lengyelországban máris jelentős áremelkedés történt, mert a korai fagy is elvitte a termés egy részét. Közben Kelet-Európából egyre jelentősebb a kereslet. A Groenten&Fruit elemzői szerint az előbb felsorolt tényezőket figyelembe véve további áremelkedésre kell számítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?