Már az import sem elég: alig van paradicsom ezeken a piacokon

Már az import sem elég: alig van paradicsom ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
A spanyol és a marokkói import mennyiségének visszaesésével egyértelműen keresleti piac alakult ki, amelyet a török paradicsom sem tud ellensúlyozni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lengyelországban a paradicsom piacát továbbra is a rendkívül szűkös kínálat jellemzi, és az, hogy az import paradicsom mennyisége sem elegendő a kereslet kielégítéséhez. Ugyanez volt a helyzet tavaly télen és tavasszal is, és úgy tűnik, hogy az akkor érvényes forgatókönyv valósul meg az idei szezonban is - írta meg a FruitVeB. Ez már csak annál is valószínűbb, mivel a mediterrán országok termesztése az utóbbi években megszokott problémákkal küzd: Spanyolországban évek óta egyre kisebb a volumen, főleg az erősödő marokkói konkurencia miatt, de ebben a szezonban időjárási problémák is nehezítették a termelést. Marokkó is időjárási problémákkal küzdött, ott a rekord hőség drasztikusan csökkentette a volument. Lengyelországból például gyakorlatilag teljesen eltűnt a marokkói paradicsom a boltok polcairól.

A Spanyolországból importált paradicsom nagykereskedelmi ára ugyanolyan magas, mint tavaly, a 9-12 PLN/kg (790-1050 Ft/kg) közötti sávban mozog fajtától, csomagolástól és minőségtől függően, ami 10,5 PLN/kg (920 Ft/kg) körüli átlagárat jelent. 2023-ban ilyenkor ez némileg alacsonyabb volt ugyan, az átlagár 10 PLN/kg (875 Ft/kg) körül alakult, de január végén hirtelen 14 PLN/kg (1230 Ft/kg) ugrott, majd március 7-ig folyamatosan emelkedett a paradicsom ára. Összehasonlításképp: két évvel ezelőtt, 2022. január 17-én még 6 PLN/kg (525 Ft/kg) volt a spanyol importból származó paradicsom átlagára.

Az erősen keresleti piacot némileg enyhíti a Törökországból származó paradicsom, ám ennek mennyisége messze nem elegendő a spanyol és a marokkói kiesés ellensúlyozására, ráadásul a török paradicsom minősége sem feddhetetlen. A török importból származó paradicsom nagybani ára jelenleg 7-9 PLN/kg (615-790 Ft/kg), ami átlagosan 8 PLN/kg (700 Ft/kg) körüli átlagárat jelent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?