Földimogyoró

A földimogyoró a kétszikűek osztályába a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozó faj. Neve ellenére nem a mogyoró nemzetség faja.

A földimogyoró jellemzői és felhasználása A földimogyoró Dél-Amerikából származik és a mogyorókkal való rokonsága is meglehetősen távoli. Melegigényes növény, kedveli a napfényt olyannyira, hogy már gyenge árnyékban mattá válnak zöld levelei. A földimogyoró vízigénye közepes és változó, homokos talajok megfelelők a számára, nem igényel sok tápanyagot. A növény érdekessége, hogy a virágok megtermékenyülés után a földbe húzódnak és ott nevelik magvaikat. A világ földimogyoró termésének mintegy feléből mogyoróvaj készül, emellett a vitaminokban gazdag magjaiból fűszer és olaj is készül.

A földimogyoró Föld második legfontosabb olajnövénye az olajpálma után. A magban 40–50% olaj található, mely omega-3 zsírsavat nem tartalmaz. Az élelmiszeripar lisztté őrölve is felhasználja, de egészben natúr állapotban vagy pörkölve, sózva vagy akár mézzel is fogyasztható. Egyes húsételek mellé is jól passzol szósz vagy tört formában. A földimogyoró olajpogácsája és lombja magas értékű állati takarmányként hasznosítható.

A földimogyoró hatása a szervezetre A földimogyoró értékes összetevője a B-vitamin, az antioxidáns E-vitamin és a fitoszterol, amelynek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Ez utóbbi miatt a kozmetikai ipar és a gyógyszeripar egyaránt felhasználja, a bőrszárazság, valamint ekcémás elváltozások enyhítésére is. A telítetlen zsírsavak az emberi szervezetbe jutva hormonokat termelnek, ezáltal fokozzák a zsíranyagcserét, támogatják az idegrendszer működését. Mindezek mellett a földimogyoró csökkenti a koleszterinszintet, segít szinten tartani a vércukorszintet, javítja a memóriát, magas a tápanyagtartalma és jól beilleszthető a diétás étrendekbe is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!