A hollandok nem viccelnek: durva, ami az üvegházakkal történik az országban

agrarszektor.hu
A holland mezőgazdasági minisztérium több mint kétszeresére növelte az üvegházak energiahatékonyságát támogató program keretösszegét: az idén június végéig benyújtott támogatási kérelmekre összesen 60 millió euró áll rendelkezésre. Ez 35 millió euróval több, mint amennyit a kormány eredetileg erre a célra szánt. Az emelés oka, hogy a minisztérium szerint a programra jelentős túljelentkezés volt, összesen csaknem 80 millió euró értékben érkeztek be támogatási kérelmek.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az erre szánt keretösszeg növelésével a pályázatok többsége most már jóváhagyható, így az üvegházi termesztésben az energetikai átállás még nagyobb lendületet kaphat. Főként a LED-es világítás bevezetésére, az energiaernyők felszerelésére vagy a fűtési hálózatra való csatlakoztatásra irányuló beruházások kapnak támogatást. A cél az üvegházak gáz- és villamosenergia-igényének csökkentése. Henk Staghouwer mezőgazdasági miniszter kifejtette, hogy az energetikai átállást fel kell gyorsítani, ha az EU által kitűzött klímacélokat el szeretnék érni, ráadásul a magasba szökő gázárak miatt még sürgetőbbé váltak az energiaátállási célú beruházások - írja a FruitVeB

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?