Ágaprító

Az ágaprító gépek a faanyagok aprítására szolgálnak. Az így kapott faapríték eltüzelhető, de talajtakarásra is használható.

Az ágaprító gépek különböző vastagságú és keménységű fa anyagok aprítására szolgálnak. A kisebb kapacitású berendezések elsősorban a vékonyabb faágak, a nyesedék, illetve a metszési hulladék vagy a szőlővenyige aprítására alkalmasak, míg a nagyobb kapacitású, erősített ágaprító gépek akár vastagabb faágak, bizonyos körülmények között fatörzsek aprítására is alkalmazhatóak.

A gépek használata során előállított faapríték többféleképpen is felhasználható: egyrészt ismert az energetikai célú felhasználása (tüzelés), másrészt talajtakarónak is alkalmas az így előállított mulcsanyag. Sok esetben, bizonyos mezőgazdasági vonalú felhasználás során a keletkezett nyesedék, fahulladék eltüntetésének is optimális módját jelentik, olyan módon, hogy a művelet során értékes, a fenti módon említett, felhasználható anyag keletkezik. Emellett természetesen az erdészeti munka során is nagy mennyiségben keletkezik aprítható nyesedék, ágak és gallyak formájában, amelynek szintén kívánatos az ilyen célú hasznosítása.

Az ágaprítók technikai konstrukciója igen sokféle lehet, ahogyan meghajtásukat tekintve több is különféle típus létezik. Vannak például a traktorral hajtható kardánhajtású ágaprítók, ahogy stabil telepítésű, elektromos meghajtású modellek és saját belsőégésű motorral ellátott benzines vagy gázolajos működtetésű ágdarálók-ágaprítók is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon