Ki nem találnád, mi készül a holland üvegházakban: ilyen még sehol nem volt

agrarszektor.hu
Szén-dioxid kiszűrésére és ennek "CO2 akkumulátoros" begyűjtésére alkalmas rendszert fejlesztettek ki teherhajókhoz, hogy ezzel lehessen felhasználni az üvegházakban a hajók által kibocsájtott CO2 egy részét. A szén-dioxidos szűrőrendszer adta előnyöket szeptembertől tudják már használatba venni a rotterdami logisztikai szolgáltató Shypple ügyfelei.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A világ áruszállításának közel 80 százaléka vízen történik, melynek köszönhetően a teherszállító hajók évente körülbelül 1 milliárd tonna CO2-ot juttatnak a légkörbe. Annak érdekében, hogy ennek a nagy mennyiségben kibocsájtott szén-dioxidnak egy részét kertészetekben is hasznosítani lehessen, kooperációba kezdett két holland vállalat, a digitális logisztikai platformot működtettő Shypple és a fenntartható teherhajózást fejlesztő Value Maritime - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Value Maritime egy olyan szűrőrendszert fejlesztett ki kis és közepes méretű teherszállító hajók részére, amellyel hatékonyan kiszűrhetők az égéstermékből a káros összetevők, mint például a kén, az ultra-finom részecske, vagy a szén-dioxid. A rendszer két részből áll, melyből az egyik a hajó kipufogógázát szűri meg, míg a másik része képes továbbá a mosogató vizet is megszűrni az olajmaradványoktól és egyéb részecskéktől. A használt víz ezzel pH semlegesen kerülhet az ülepítő tartályokba, amivel még az óceánok elsavasodása is csökkenthető. A szűrőrendszer előre legyártott egységként, könnyen implementálható bármely új, vagy régi építésű hajóba.

EZ IS ÉRDEKELHET

CO2 útja: hajómotortól az üvegházig

Ahhoz, hogy az üvegházakban is felhasználható legyen a hajók által kibocsájtott szén-dioxid, a Value Maritime rendszere egy innovatív és szabadalmaztatott technológiával választja ki és raktározza el a gázt. A kiszűrt szén-dioxid, a Value Maritime CO2 akkumulátoraiba kerülnek begyűjtésre, egy olyan tároló egységbe, ami akárhányszor feltölthető, majd kiüríthető. A kikötőbe érve a hajó "CO2 akkumulátora" elszállításra kerül az üvegházakba, ahonnan majd kiürítve visszatérhet a hajóba, hogy a szűrőrendszer által kiválasztott gáz ismét feltölthesse azt, és elölről indulhasson a körforgás.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?