Elképesztő, ami sok magyar városban zajlik: komoly átalakulások jönnek

Elképesztő, ami sok magyar városban zajlik: komoly átalakulások jönnek

Szászi Zoltán
Az EU Klímasemleges és intelligens városok küldetésében összesen 112 város vesz részt, köztük három magyarországi város is. Az ambíciózus projekt a fenntarthatóság kulcsszereplőinek tekinti az európai városokat, és a célja az, hogy az évtized végéig klímasemlegessé váljanak.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Európai Bizottság október elején tíz európai várost tüntetett ki a "Klímasemleges és intelligens városok küldetés" EU Misszió Címkéjével. A városok fele Spanyolországban található: Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz és Zaragoza. Azonban a kitüntetett városok listáján még ott van Kolozsvár, Stockholm, az ausztriai Klagenfurt, a dániai Sønderborg, és a németországi Mannheim is. Ezek a városok nem csak törekszenek a zöldítésre, hanem aktív részesei is a Klímasemleges és intelligens városok küldetésnek.

A küldetés a 2021-2027 közötti pénzügyi ciklusra hirdetett Horizon Europe program része, és Európából száz város lett kiválasztva a részvételre, valamint további 12 város vesz még részt partner országokból. A célja, hogy 2030-ig száz európai város váljon teljesen klímasemlegessé. Ebben az ambíciózus projektben Magyarországot Budapest, Miskolc és Pécs képviseli. A misszió finanszírozása a Horizon Europe-on keresztül valósul meg, és idén januártól áprilisig lehetett pályázni támogatásra, aminek az összköltsége a jelenlegi támogatási időszakban 40 millió euró.

A Klímasemleges és intelligens városok misszió azért fókuszál az európai városokra, mert kulcsszerepük lehet az EU zöld megállapodásának 2050-re kitűzött céljainak elérésében. Bár csupán az EU összterületének 4 százalékát fedik le, a városok teszik ki az EU lakosságának 75 százalékát. Ezen kívül a bolygó energiafelhasználásának 65 százalékát adják ki a a világ városai, ahogy a széndioxid-kibocsátás 70 százalékát is. A most kitüntetett városoknak a Bizottság az elismerését fejezte ki a most adományozott küldetési címkével, a fenntarthatósági terveik eddigi eredményei alapján.

A svédek kitiltanák a hagyományos autókat

Stockholm már több éve fókuszál városi zöldítésre, és nem csak a zöld felületek méretének a növelése cél, hanem a városi környezet egészségessé tétele is. Ennek részeként a svéd főváros most új terveket tett le az asztalra, amivel a belvárosból végleg kitiltanák a hagyományos benzines és gázolajos autókat. A szabályozás azért messze nem lesz annyira széles körű, mint aminek elsőre hangzik.

A Euronews szerint körülbelül húsz utcányi belvárosi részről lesznek kitiltva a fosszilis üzemű kocsik, és ott is csak 2024 végétől, fuvarozni pedig teherkocsikat beengednek, ha azok hibridek. Mindenesetre, a svédek a városban dokumentált éves ezer, légszennyezésre visszavezethető haláleset miatt kifejezetten napirenden tartják az élhető városi környezet kérdését. A városi zöldítés egyébként több évre visszanyúló erőfeszítés Stockholmban, már 2014-ben célul tűzték ki a város széndioxid-kibocsátásának 44 százalékos csökkentését az 1990-es szinthez képest, 2020-ban pedig elfogadták a város első, teljes körű biodiverzitás-akciótervét. Ebben központi szerepet játszik a zöld területek összekapcsolása, valamint az ökológiai sokféleség megerősítése, azonban a kék (vízi) infrastruktúra fejlesztése, az esővíz visszatartása is hangsúlyos szerepet kap.

A spanyoloknak nagy terveik vannak

Spanyolországból hét város lett delegálva az EU küldetésbe, és az országnak finoman szólva is ambíciózus tervei vannak a városi zöldítésben. Madrid fejlesztési tervei között szerepel egy teljesen új, fenntartható negyed építése, ami Európa legnagyobb zérú kibocsátású városi negyede lesz, Madrid Nuevo Norte néven. A tervek szerint a városfejlesztési gigaprojekt 2045-re kell elkészüljön, 2,65 millió négyzetméter területet fed majd le, és nem csak a tömegközlekedés jár majd nulla karbon kibocsátással, hanem ha a terveknek hinni lehet, az épületek több energiát is fognak termelni, mint amennyit elfogyasztanak.

Madridban egyébként más zöldítési projektek is zajlanak, és a zöldítést van, hogy szó szerint kell érteni. Az Euronews 2021-ben számolt be róla, hogy a spanyol főváros nem kevesebb, mint félmillió fa telepítésébe vágott bele, hogy egy „városi erdővel,” gyakorlatilag egy 75 kilométer hosszú erdősávval védje a lakosságot a klímaváltozástól. A madridi városi erdő a tervek szerint évente 175 ezer tonna széndioxidot fog tudni megkötni, és a közvetlen környezetében 2 Celsius-fokkal fogja csökkenteni az átlaghőmérsékletet. Az erdősáv nagyon fontos szerepet fog játszani a városi hősziget-hatás csökkentésében is.

A városi hősziget-hatás egy komoly jelenségre utal, amivel a világ minden nagyvárosa küzd. A belvárosi épített környezet tulajdonságai, a zöld területek hiánya, forgalom, és a napfény hőjét felszívó anyagok komoly hőmérséklet-emelkedést eredményeznek a városi környezetben, ami különösen nyáron jelent sok gondot. Az ELTE TTK Meteorológiai Tanszéke 2021-ben kimutatta, hogy a a zöld, kertvárosi területekhez képest Budapest belvárosában a hőmérséklet a nyári hónapokban akár 10°C-al is melegebb lehet.

Magyar városok is az élbolyban

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tavalyi közléséből kiderült, hogy a programba jelentkező 377 európai város között nyolc magyar város is szerepelt, közülük választották ki Miskolcot, Pécset és Budapestet. Budapest idén másfélmillió eurós támogatást nyert el az EU misszió részeként. A magyar főváros ráadásul 25 más várossal együtt a NetZeroCities pilot programba is be lett válogatva. Olyan városokkal együtt, mint Amszterdam, Bercelona és Róma. A főváros tervei között szerepel egy Budapesti Klímaügynökség létesítése, ami 2024-ben indulna el, és egy átfogó, fenntartható támogatási program az energiaszegénység leküzdésére. Budapest klímastratégiája 2021 márciusában lett elfogadva, és a város Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterve 2015-höz képest 2030-ra 40 százalékkal igyekszik csökkenteni a kibocsátást. Pécs klímasemleges víziója szintén fókuszál az energiabiztonságra és az üvegházhatású gázkibocsátásra. Az épületek energiaellátásán és a hidrogéngazdaság fejlesztésén kívül a város a zöldterületek megóvását is célul tűzte ki. Miskolcnak pedig szintén van elfogadott klímastratégiája.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?