2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Drasztikusan drágul a hagyma Magyarországon: megvan, mi áll a háttérben

Drasztikusan drágul a hagyma Magyarországon: megvan, mi áll a háttérben

A vöröshagyma a magyar konyha egyik elengedhetetlen alapanyaga, éppen ezért volt sokszor szomorú látvány az, ami a boltokban fogadott minket. Igen jelentős mértékben drágult ez a zöldségféle is, ráadásul alig-alig lehetett hazait találni belőle. Magyarország nem önellátó a hagymát illetően, a hazai termésből a piac körülbelül 50%-a látható el. Ráadásul a fogyasztó szokások is megváltoztak, hiszen megszűnt az otthoni tárolás, friss termék lett a hagyma is, ami azt jelenti, hogy a hazai háztartások az aktuális fogyasztás szerint, kisebb mennyiségben vásárolnak hagymát, éppen, amennyire szükségük van. Lapunk annak járt utána, hogy pontosan mi is a helyzet most ezen a fronton itthon.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lapunknak elmondta, hogy egész Európában, Kelet- Európában, sőt, a nagy közép-ázsiai hagymatermelő országokban is tapasztalható terméskiesés, és termésméret-csökkenés, valamint az ukrán-orosz háború és a szankciós hatások is kihatnak. A hagyma világpiacán hiány alakult ki az ellátásban, ami jelentősen hozzájárult az árak emelkedéséhez. A termésátlagok 50-80 t/ha körül alakultak 2022-ben a tavaszi vetésű hagyma esetében, az áttelelő hagymák esetében nagyon nagy a szórás a termésátlagoknál, egyes területeken ez 25-76 tonna között mozog hektáronként.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vöröshagyma területe hazánkban 2022-ben alig csökkent a tavalyi évhez késest, ami számos más zöldségkultúra területi csökkenésével szemben viszonylag kismértékűnek mondható. 2022-ben a területalapú támogatások alapján 1292 hektáron foglalkoznak termesztésével. Az elmúlt években nőtt a tavaszi vetésű vöröshagyma aránya az őszi, áttelelő vöröshagymával szemben, de lehet számítani a következő években ennek a szegmensnek a növekedésére.

Nem vagyunk önellátóak hagymából

Folyamatos a bekerülő hagyma, nagyrészt Ausztriából és Szlovákiából érkezik hozzánk. Hazai termelésből a piac 50%-a látható el. A KSH külkereskedelmi adatai alapján jól látható, hogy többnyire januárra fogy el a hazai termés, és onnantól az áttelelő hagyma betakarításáig jelentősen megnő az import. Érdemes megemlíteni, hogy a vásárlói szokások is jócskán változtak, megszűnt az otthoni tárolás, friss termék lett a hagyma is, ami azt jelenti, hogy a hazai háztartások az aktuális fogyasztás szerint, kisebb mennyiségben vásárolnak hagymát, éppen, amennyire szükségük van

- válaszolta megkeresésünkre a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

2022. január és november között 17 663 tonna vöröshagymát importáltunk, ami kevesebb az előző év azonos időszakához képest, amikor is 22 772 tonna került behozatalra. A kistermelők aránya csökkenőben van, de stabil a nagy területen termesztők száma. A jövőben számíthatunk az áttelelő hagymaterületek növekedésére, akik nagy területen tavaszi vetésűvel foglalkoznak, azok fognak áttelelő hagymában is bővíteni. A további növekedéshez a tárolókapacitások bővítésére van szükség, további légtechnikával ellátott épületek, hűtőházak vagy a konténeres tárolókra lenne szükség. A közösségi tárolók is jelenthetnének erre megoldást, amelyből jelenleg az országban kettő található, amely az elmúlt években épült, támogatásnak köszönhetően.

Mi a helyzet az árakkal?

A hazai áttelelő vöröshagyma betakarításával és a piacon való megjelenésével valószínűleg az árak csökkenésére lehet számítani. Viszont nagy kérdés az ukrán tárolókban még meglévő hagyma mennyisége, és az idei termésmennyiség. Az EU-ba kerülő ukrán hagyma mennyisége nagyban befolyásolhatja az árakat. Még februárban számolt be arról az Agrárszektor, 2023. február 6. és 12. közötti időszakban 330 forintba került egy kilogramm import vöröshagyma a Nagybani Piacon, addig egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban 134 forint volt, vagyis akkorra több mint 140 százalékkal drágult meg az import vöröshagyma itthon. Tavaly ilyenkor kilójáért 283 forintot kellett kifizetni, most viszont 600-750 forintot között mozog az ára a magyar boltokban,

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 24. 15:32