2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Ömlik az osztrák hagyma az országba: ezért sózzák rá az importot a magyarokra

Ömlik az osztrák hagyma az országba: ezért sózzák rá az importot a magyarokra

agrarszektor.hu
Aligha van olyan élelmiszer Magyarországon, ami ne drágult volna jelentősen az elmúlt időkben, ez alól a hagyma sem kivétel. Az áremelkedésnek elsősorban a tavalyi aszályos időszak az oka, ami miatt jóval kevesebb hagyma érkezett a hazai termelőktől, ezáltal a környező országokból kellett/kell importálni. A szakértők nem tartják kizártnak, hogy tavaszra akár az 50-60 százalékot drágulhat sokak kedvenc zöldség. Ez pedig azt jelentené, hogy egy kiló hagyma még az 1000 forintot is megközelítheti. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Egyre kevesebb hagymánál lehet megtalálni a "hazai" címkét, helyettük az import kezdi el átvenni a hatalmat. Egy kereskedő az ATV Híradójának elmondta, hogy a hiány miatt 500 forintba kerül egy kiló hagyma, de ez 700-800 forintra is felugorhat még. Minden attól függ, hogy hogyan látnak el minket a külföldi országok. Mindez a tavalyi szélsőséges időjárási körülményeknek köszönhető, valamint annak, hogy a termőterület is évről évre csökken. Jelenleg mindössze 1300 hektáron termesztenek vörös -és lilahagymát, ami töredéke a néhány évtizeddel ezelőtti mennyiségnek. A legtöbbet Ausztriából importálják, ami silányabb minőségűnek számít, ráadásul drágább is. A helyzeten pedig az sem segít, hogy a kereskedőknek euróban kell érte fizetniük, ami a gyenge forint miatt tovább tetőzi a nehézségeket. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31