Ömlik az osztrák hagyma az országba: ezért sózzák rá az importot a magyarokra

Ömlik az osztrák hagyma az országba: ezért sózzák rá az importot a magyarokra

agrarszektor.hu
Aligha van olyan élelmiszer Magyarországon, ami ne drágult volna jelentősen az elmúlt időkben, ez alól a hagyma sem kivétel. Az áremelkedésnek elsősorban a tavalyi aszályos időszak az oka, ami miatt jóval kevesebb hagyma érkezett a hazai termelőktől, ezáltal a környező országokból kellett/kell importálni. A szakértők nem tartják kizártnak, hogy tavaszra akár az 50-60 százalékot drágulhat sokak kedvenc zöldség. Ez pedig azt jelentené, hogy egy kiló hagyma még az 1000 forintot is megközelítheti. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre kevesebb hagymánál lehet megtalálni a "hazai" címkét, helyettük az import kezdi el átvenni a hatalmat. Egy kereskedő az ATV Híradójának elmondta, hogy a hiány miatt 500 forintba kerül egy kiló hagyma, de ez 700-800 forintra is felugorhat még. Minden attól függ, hogy hogyan látnak el minket a külföldi országok. Mindez a tavalyi szélsőséges időjárási körülményeknek köszönhető, valamint annak, hogy a termőterület is évről évre csökken. Jelenleg mindössze 1300 hektáron termesztenek vörös -és lilahagymát, ami töredéke a néhány évtizeddel ezelőtti mennyiségnek. A legtöbbet Ausztriából importálják, ami silányabb minőségűnek számít, ráadásul drágább is. A helyzeten pedig az sem segít, hogy a kereskedőknek euróban kell érte fizetniük, ami a gyenge forint miatt tovább tetőzi a nehézségeket. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?