Ömlik az osztrák hagyma az országba: ezért sózzák rá az importot a magyarokra

Ömlik az osztrák hagyma az országba: ezért sózzák rá az importot a magyarokra

agrarszektor.hu
Aligha van olyan élelmiszer Magyarországon, ami ne drágult volna jelentősen az elmúlt időkben, ez alól a hagyma sem kivétel. Az áremelkedésnek elsősorban a tavalyi aszályos időszak az oka, ami miatt jóval kevesebb hagyma érkezett a hazai termelőktől, ezáltal a környező országokból kellett/kell importálni. A szakértők nem tartják kizártnak, hogy tavaszra akár az 50-60 százalékot drágulhat sokak kedvenc zöldség. Ez pedig azt jelentené, hogy egy kiló hagyma még az 1000 forintot is megközelítheti. 

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Egyre kevesebb hagymánál lehet megtalálni a "hazai" címkét, helyettük az import kezdi el átvenni a hatalmat. Egy kereskedő az ATV Híradójának elmondta, hogy a hiány miatt 500 forintba kerül egy kiló hagyma, de ez 700-800 forintra is felugorhat még. Minden attól függ, hogy hogyan látnak el minket a külföldi országok. Mindez a tavalyi szélsőséges időjárási körülményeknek köszönhető, valamint annak, hogy a termőterület is évről évre csökken. Jelenleg mindössze 1300 hektáron termesztenek vörös -és lilahagymát, ami töredéke a néhány évtizeddel ezelőtti mennyiségnek. A legtöbbet Ausztriából importálják, ami silányabb minőségűnek számít, ráadásul drágább is. A helyzeten pedig az sem segít, hogy a kereskedőknek euróban kell érte fizetniük, ami a gyenge forint miatt tovább tetőzi a nehézségeket. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?