Egyre több ilyen hagyma van az EU-ban: ezt jobb, ha mindenki tudja

Egyre több ilyen hagyma van az EU-ban: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az EU-ba irányuló egyiptomi hagymaexport több mint kétszeresére nőtt a 2022/23-as gazdasági évben, és négyéves csúcsot ért el. A július 22-től június 23-ig tartó időszakban Egyiptom 128 ezer tonna hagymát tudott szállítani az Európai Unió piacára. Az európai piacokon az egyiptomi hagyma iránti kereslet megugrásának egyik fő hajtóereje az EU hagymatermési kudarca volt az előző nyári szárazság miatt. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az exportvolumen ezen jelentős megugrását olyan tényezők együttes hatásának tulajdonították, mint például az EU-ban tapasztalható termelés hiánya és az egyiptomi kedvező gazdasági feltételek. Egyiptom stratégiai elmozdulása a közvetlen uniós fogyasztók irányába kiugró eredményeket hozott, a vezető importőrök között van Olaszország, Szlovénia, Románia és Görögország. Ezek az országok együtt közel 60 ezer tonna egyiptomi vöröshagymát importáltak, ami Egyiptom EU-ba irányuló teljes hagymaexportjának 45%-át teszi ki. A 76%-os éves emelkedés ellenére az EU-n kívüli országokból származó összes uniós hagymaimport elmaradt 2018/19-es szinttől, Egyiptom vezet 33%-kal, amelyet Új-Zéland és Dél-Amerika követ - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az európai piacokon az egyiptomi hagyma iránti kereslet megugrásának egyik fő hajtóereje az EU hagymatermési kudarca volt az előző nyári szárazság miatt. A helyi gazdálkodók fogyatkozó készletekkel szembesültek, ami arra késztette Egyiptomot, hogy 2023 tavaszán növelje az EU-ba irányuló hagymaexportját. Ezenkívül az egyiptomi font leértékelődése versenyképesebbé tette az egyiptomi termékeket a globális piacon, ami növelte vonzerejét. Az EU 2022/23-as gazdasági év szezonját a nyári aszály rontotta le, ami hagymahiányhoz és ezt követő áremelkedésekhez vezetett. Lengyelország például jelentős áremelkedésről számolt be az előző év őszén, és 2023 tavaszának végére az árak 2019 óta a legmagasabb szintet érték el.

Hollandia megőrizte pozícióját az egyiptomi hagyma elsődleges importőreként a 2022/23-as évben, főként más országokba történő reexportra használva. Hollandia részesedése azonban az egyiptomi hagymaexport szerkezetében 40%-ra csökkent, ami észrevehető visszaesés az előző évekhez képest, amikor 53%-ról 64%-ra mozgott, és 2021/22-ben elérte a 80%-os csúcsot.

Az EU a világ legnagyobb vöröshagymaimportőre, az EU-n kívüli országokból származó éves import jellemzően 280 ezer tonna és 380 ezer tonna között mozog. 2019-ben az import történelmi csúcsot ért el, 480 ezer tonnát. Ez az import elsősorban tavasszal és kora nyáron történik, amikor az importőrök azokra az országokra összpontosítanak, amelyek éppen most kezdték meg az új hagymatermés betakarítását. Egyiptom és Izrael együttesen az EU-n kívüli országokból származó teljes import 88-96%-át tette ki ebben az időszakban. Összességében az EU közel 400 ezer tonna hagymát importált az összes EU-n kívüli országból a 2022/23-as évben, ami 76%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, de még mindig elmarad a 2018/19-es évben tapasztalttól, amikor az import elérte az 550 ezer tonnát. Az importhagyma iránti legnagyobb kereslet az EU-ban jellemzően egybeesik az egyiptomi export és a más országokból érkező új termény mennyiségének csúcspontjával.

Szerbia volt a vezető hagymabeszállító az EU-n kívüli európai országok között 14 300 millió tonnával. A legfontosabb ázsiai exportőrök közé tartozik India 23,8 ezer tonnával és Kína 21,3 millió tonnával. Érdekes módon a közép-ázsiai országok csak 7,3 ezer tonna vöröshagymát exportáltak az EU-ba, ami jelentős visszaesés a 2018/19-es gazdasági évhez képest. Az időjárással kapcsolatos kihívások még azt is eredményezték, hogy például Üzbegisztán nettó hagymaimportőrré vált.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?