Egyre több ilyen hagyma van az EU-ban: ezt jobb, ha mindenki tudja

Egyre több ilyen hagyma van az EU-ban: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az EU-ba irányuló egyiptomi hagymaexport több mint kétszeresére nőtt a 2022/23-as gazdasági évben, és négyéves csúcsot ért el. A július 22-től június 23-ig tartó időszakban Egyiptom 128 ezer tonna hagymát tudott szállítani az Európai Unió piacára. Az európai piacokon az egyiptomi hagyma iránti kereslet megugrásának egyik fő hajtóereje az EU hagymatermési kudarca volt az előző nyári szárazság miatt. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az exportvolumen ezen jelentős megugrását olyan tényezők együttes hatásának tulajdonították, mint például az EU-ban tapasztalható termelés hiánya és az egyiptomi kedvező gazdasági feltételek. Egyiptom stratégiai elmozdulása a közvetlen uniós fogyasztók irányába kiugró eredményeket hozott, a vezető importőrök között van Olaszország, Szlovénia, Románia és Görögország. Ezek az országok együtt közel 60 ezer tonna egyiptomi vöröshagymát importáltak, ami Egyiptom EU-ba irányuló teljes hagymaexportjának 45%-át teszi ki. A 76%-os éves emelkedés ellenére az EU-n kívüli országokból származó összes uniós hagymaimport elmaradt 2018/19-es szinttől, Egyiptom vezet 33%-kal, amelyet Új-Zéland és Dél-Amerika követ - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az európai piacokon az egyiptomi hagyma iránti kereslet megugrásának egyik fő hajtóereje az EU hagymatermési kudarca volt az előző nyári szárazság miatt. A helyi gazdálkodók fogyatkozó készletekkel szembesültek, ami arra késztette Egyiptomot, hogy 2023 tavaszán növelje az EU-ba irányuló hagymaexportját. Ezenkívül az egyiptomi font leértékelődése versenyképesebbé tette az egyiptomi termékeket a globális piacon, ami növelte vonzerejét. Az EU 2022/23-as gazdasági év szezonját a nyári aszály rontotta le, ami hagymahiányhoz és ezt követő áremelkedésekhez vezetett. Lengyelország például jelentős áremelkedésről számolt be az előző év őszén, és 2023 tavaszának végére az árak 2019 óta a legmagasabb szintet érték el.

Hollandia megőrizte pozícióját az egyiptomi hagyma elsődleges importőreként a 2022/23-as évben, főként más országokba történő reexportra használva. Hollandia részesedése azonban az egyiptomi hagymaexport szerkezetében 40%-ra csökkent, ami észrevehető visszaesés az előző évekhez képest, amikor 53%-ról 64%-ra mozgott, és 2021/22-ben elérte a 80%-os csúcsot.

Az EU a világ legnagyobb vöröshagymaimportőre, az EU-n kívüli országokból származó éves import jellemzően 280 ezer tonna és 380 ezer tonna között mozog. 2019-ben az import történelmi csúcsot ért el, 480 ezer tonnát. Ez az import elsősorban tavasszal és kora nyáron történik, amikor az importőrök azokra az országokra összpontosítanak, amelyek éppen most kezdték meg az új hagymatermés betakarítását. Egyiptom és Izrael együttesen az EU-n kívüli országokból származó teljes import 88-96%-át tette ki ebben az időszakban. Összességében az EU közel 400 ezer tonna hagymát importált az összes EU-n kívüli országból a 2022/23-as évben, ami 76%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, de még mindig elmarad a 2018/19-es évben tapasztalttól, amikor az import elérte az 550 ezer tonnát. Az importhagyma iránti legnagyobb kereslet az EU-ban jellemzően egybeesik az egyiptomi export és a más országokból érkező új termény mennyiségének csúcspontjával.

Szerbia volt a vezető hagymabeszállító az EU-n kívüli európai országok között 14 300 millió tonnával. A legfontosabb ázsiai exportőrök közé tartozik India 23,8 ezer tonnával és Kína 21,3 millió tonnával. Érdekes módon a közép-ázsiai országok csak 7,3 ezer tonna vöröshagymát exportáltak az EU-ba, ami jelentős visszaesés a 2018/19-es gazdasági évhez képest. Az időjárással kapcsolatos kihívások még azt is eredményezték, hogy például Üzbegisztán nettó hagymaimportőrré vált.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?