Valami nincs rendben a hollandoknál: mi történt az idei hagymaterméssel?

Valami nincs rendben a hollandoknál: mi történt az idei hagymaterméssel?

agrarszektor.hu
A legfrissebb előrejelzések szerint idén mintegy 18%-kal alacsonyabb hagymatermés várható Hollandiában. A visszaesés a 2021-esnél 10%-kal alacsonyabb hozamok és a csökkenő terület együttes következménye.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A holland statisztikai hivatal prognózisa szerint az idei országos hagymatermés volumene 1,2 millió tonna körül alakul, ebből 1 millió tonna vöröshagyma és 210 ezer tonna lilahagyma. Várhatóan 283 ezer tonna áttelelő hagymát takarítanak be az idén, összesen 5800 hektárnyi területről - írta meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB). A hagymafélék hollandiai vetésterülete idén 27,4 ezer hektár, ami 2700 hektárral kevesebb, mint tavaly. Ez összesen 9%-os csökkenést jelent a termőterületben. A 27,4 ezer hektárból 22,5 ezer hektáron vöröshagymát termesztettek, a lilahagyma vetésterülete pedig 4,9 ezer hektár körüli volt. A hagymafélék hektáronkénti hozamát idén 44,2 tonnára becsülik, ami 10%-kal, 4,9 tonna/ha-ral alacsonyabb a 2021-es évben kalkulált végleges hektárhozamnál (a vöröshagymánál 44,5 tonna/ha, a lilahagymánál pedig 42,9 tonna/ha körüli hozammal lehet számolni). Az alacsonyabb hozam és a csökkenő termőterület együttesen vezet a 18%-os terméscsökkenéshez, bár meg kell jegyezni, hogy Hollandiában a 2021-es év kiemelkedően nagy hagymatermést takarítottak be.

Wim Waterman hagymakereskedő szerint a holland hagyma egyfajta hiánypótló, réskitöltő szerepet tölt be a világpiacon, ami azt jelenti, hogy amíg egy országban van elegendő saját termésű hagyma, addig nem importálnak, mert a holland hagyma mindig túl drága a helyben termesztetthez képest, viszont amint hiány keletkezik, egyből megjelenik az import. A szakember szerint az orosz-ukrán háború és a dél-kelet európai rossz termés miatt elsősorban Dél- és Kelet-Európában nő majd meg a kereslet, bár valószínűleg először olcsóbb lengyel hagyma érkezik ezekre a piacokra, és csak aztán jelenhet meg a holland áru. A kereskedő ellentmondásos évnek látja 2022-t, véleménye szerint a holland hagyma iránti kereslet még mindig elmarad az ilyenkor szokásos szinttől. Ennek oka elsősorban az, hogy a nagy ázsiai piacokon, például a Fülöp-szigeteken a kínai hagyma egyszerűen túl olcsó ahhoz, hogy a holland kereskedők felvegyék vele a versenyt. Az európai piac fejleményei viszont reményt keltőek, várhatóan a szezon második felében jön el a mi időnk - már ha nem lesznek gondjaink a betárolt áru minőségével vagy a tárolási költségekkel. Izgatottan várjuk a déli féltekéről érkező híreket a decemberben megkezdődő betakarításról is, de egyelőre prognózist még korai lenne felállítani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?