Valami nincs rendben a hollandoknál: mi történt az idei hagymaterméssel?

Valami nincs rendben a hollandoknál: mi történt az idei hagymaterméssel?

agrarszektor.hu
A legfrissebb előrejelzések szerint idén mintegy 18%-kal alacsonyabb hagymatermés várható Hollandiában. A visszaesés a 2021-esnél 10%-kal alacsonyabb hozamok és a csökkenő terület együttes következménye.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A holland statisztikai hivatal prognózisa szerint az idei országos hagymatermés volumene 1,2 millió tonna körül alakul, ebből 1 millió tonna vöröshagyma és 210 ezer tonna lilahagyma. Várhatóan 283 ezer tonna áttelelő hagymát takarítanak be az idén, összesen 5800 hektárnyi területről - írta meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB). A hagymafélék hollandiai vetésterülete idén 27,4 ezer hektár, ami 2700 hektárral kevesebb, mint tavaly. Ez összesen 9%-os csökkenést jelent a termőterületben. A 27,4 ezer hektárból 22,5 ezer hektáron vöröshagymát termesztettek, a lilahagyma vetésterülete pedig 4,9 ezer hektár körüli volt. A hagymafélék hektáronkénti hozamát idén 44,2 tonnára becsülik, ami 10%-kal, 4,9 tonna/ha-ral alacsonyabb a 2021-es évben kalkulált végleges hektárhozamnál (a vöröshagymánál 44,5 tonna/ha, a lilahagymánál pedig 42,9 tonna/ha körüli hozammal lehet számolni). Az alacsonyabb hozam és a csökkenő termőterület együttesen vezet a 18%-os terméscsökkenéshez, bár meg kell jegyezni, hogy Hollandiában a 2021-es év kiemelkedően nagy hagymatermést takarítottak be.

Wim Waterman hagymakereskedő szerint a holland hagyma egyfajta hiánypótló, réskitöltő szerepet tölt be a világpiacon, ami azt jelenti, hogy amíg egy országban van elegendő saját termésű hagyma, addig nem importálnak, mert a holland hagyma mindig túl drága a helyben termesztetthez képest, viszont amint hiány keletkezik, egyből megjelenik az import. A szakember szerint az orosz-ukrán háború és a dél-kelet európai rossz termés miatt elsősorban Dél- és Kelet-Európában nő majd meg a kereslet, bár valószínűleg először olcsóbb lengyel hagyma érkezik ezekre a piacokra, és csak aztán jelenhet meg a holland áru. A kereskedő ellentmondásos évnek látja 2022-t, véleménye szerint a holland hagyma iránti kereslet még mindig elmarad az ilyenkor szokásos szinttől. Ennek oka elsősorban az, hogy a nagy ázsiai piacokon, például a Fülöp-szigeteken a kínai hagyma egyszerűen túl olcsó ahhoz, hogy a holland kereskedők felvegyék vele a versenyt. Az európai piac fejleményei viszont reményt keltőek, várhatóan a szezon második felében jön el a mi időnk - már ha nem lesznek gondjaink a betárolt áru minőségével vagy a tárolási költségekkel. Izgatottan várjuk a déli féltekéről érkező híreket a decemberben megkezdődő betakarításról is, de egyelőre prognózist még korai lenne felállítani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?