Durva, ami a magyar meggyel történik: ehhez jobb lesz hozzászokni?

agrarszektor.hu
Az elmúlt két-három év átlagához képest 40-50 százalékos költségemelkedéssel számolnak idén a magyar meggytermelők, vagyis legalább 280-300 forintos kilónkénti árban bíznak. Habár a feldolgozói árak valamivel ez alatt vannak, a két fél elképzelései nincsenek messsze egymástól. Ugyanakkor sokat számít, hogy mekkora lesz az idei meggytermés, mert jelenleg sokkal kisebb a szokásosnál, a 18 milliméter alatti meggy ugyanis nagyon aprónak számít.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Habár a tavaszi fagyokat megúszta, nem kedvezett eddig az időjárás a magyar meggynek, az aszályos időjárás és a kevés csapadék miatt a gyümölcsméret most sokkal apróbb a szokásosnál - mondta a Világgazdaságnak az idei meggyszezont meghatározó körülményekről Apáti Ferenc, a FruitVeB - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. Az elmúlt napok esőzései is csak a Dunántúlon segítettek, pedig a hazai meggytermőterület 60-70 százaléka Észak- és Északkelet-Magyarországon, valamint Bács-Kiskunban található, ide viszont alig jutott a csapadékból. A szakember elmondása szerint most az a kérdés, hogy a betakarítás előtt egy-három héttel esett csapadék tesz-e hozzá valamit a gyümölcsmérethez. A FruitVeB szakértői szerint a fán megkötődött gyümölcsök darabszáma alapján akár a 75-78 ezer tonnás meggytermés is meglehetne idén, viszont, ha a gyümölcsméreteken nem segített az eső, akkor rosszabb esetben ismét megrekedhet a 60 ezer tonnás szinten a hazai meggytermés.

Ha alacsony marad idén a termésmennyiség, akkor az is probléma lehet, hogy mennyi lesz a 18 milliméter fölötti átmérőjű, konzerv- és hűtőipari feldolgozásra alkalmas gyümölcs. Az ennél kisebb méretű meggy ugyanis nem kell a feldolgozóknak, maximum a léipar veszi meg. A konzerv- és a hűtőiparnak viszont a 18 vagy még inkább a 20 milliméteresnél nagyobb méret a megfelelő, vagyis az a termelő, akinek nagyméretű termése lesz, nagyon jó árat érhet el a piacon - közölte Apáti Ferenc.

A termelői árelvárások egyébként a kilónként 90 eurócentnek megfelelő forint körül mozognak, minimumként pedig az elmúlt két-három év mintegy 200 forintos átlagárát - ami a belföldi feldolgozóknak beszállított első osztályú meggyre volt jellemző - plusz a 40-50 százalékos költségemelkedés megfizetését remélik, vagyis legalább 280-300 forintos kilónkénti árban bíznak. A feldolgozói induló árakról egyelőre annyit lehet tudni, hogy valamivel ez alatt vannak, de azért nincsenek messze a két fél elképzelései. Hogy az induló áraktól a szezonban felfelé vagy lefelé lesz elmozdulás, az annak függvénye, hogy sok vagy kevés terem a 18 milliméteresnél nagyobb meggyből, és mennyire torlódnak össze a leszüretelt mennyiségek

 - tájékoztatott a szakember. 

Apáti Ferenc beszélt arról is, hogy 2017-ig a 20-24 ezer tonnás exportból 12 ezer tonna Németországba ment, a magyar meggykivitel azóta feleződött, és már a németekhez is csak körülbelül hétezer tonna kerül. A szakember szerint azért vesztettünk el ennyit az exportpiacunkból, mert 2018-2020 között a sok júniusi csapadék miatt minőségi problémák voltak a meggyel, laza volt a húsa, felrepedt, rossz volt a feldolgozhatósága. Kiemelte, ilyenkor az exportőr sem mer szállítani, mert fél, hogy az áru "kifolyik a ládából", mire Németországba ér, és a német konzervgyárak sem nagyon mernek venni. A német piac egyébként a FruitVeB elnöke szerint visszaszerezhető, mert habár próbálkoznak a lengyel meggyel, de semmi nem alkalmasabb konzervipari célra, mint a magyar gyümölcs, ugyanis az az állaga miatt sokkal jobban feldolgozható, mint az alapesetben puhább lengyel. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?