Durva, ami a magyar meggyel történik: ehhez jobb lesz hozzászokni?

Durva, ami a magyar meggyel történik: ehhez jobb lesz hozzászokni?

agrarszektor.hu
Az elmúlt két-három év átlagához képest 40-50 százalékos költségemelkedéssel számolnak idén a magyar meggytermelők, vagyis legalább 280-300 forintos kilónkénti árban bíznak. Habár a feldolgozói árak valamivel ez alatt vannak, a két fél elképzelései nincsenek messsze egymástól. Ugyanakkor sokat számít, hogy mekkora lesz az idei meggytermés, mert jelenleg sokkal kisebb a szokásosnál, a 18 milliméter alatti meggy ugyanis nagyon aprónak számít.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Habár a tavaszi fagyokat megúszta, nem kedvezett eddig az időjárás a magyar meggynek, az aszályos időjárás és a kevés csapadék miatt a gyümölcsméret most sokkal apróbb a szokásosnál - mondta a Világgazdaságnak az idei meggyszezont meghatározó körülményekről Apáti Ferenc, a FruitVeB - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. Az elmúlt napok esőzései is csak a Dunántúlon segítettek, pedig a hazai meggytermőterület 60-70 százaléka Észak- és Északkelet-Magyarországon, valamint Bács-Kiskunban található, ide viszont alig jutott a csapadékból. A szakember elmondása szerint most az a kérdés, hogy a betakarítás előtt egy-három héttel esett csapadék tesz-e hozzá valamit a gyümölcsmérethez. A FruitVeB szakértői szerint a fán megkötődött gyümölcsök darabszáma alapján akár a 75-78 ezer tonnás meggytermés is meglehetne idén, viszont, ha a gyümölcsméreteken nem segített az eső, akkor rosszabb esetben ismét megrekedhet a 60 ezer tonnás szinten a hazai meggytermés.

Ha alacsony marad idén a termésmennyiség, akkor az is probléma lehet, hogy mennyi lesz a 18 milliméter fölötti átmérőjű, konzerv- és hűtőipari feldolgozásra alkalmas gyümölcs. Az ennél kisebb méretű meggy ugyanis nem kell a feldolgozóknak, maximum a léipar veszi meg. A konzerv- és a hűtőiparnak viszont a 18 vagy még inkább a 20 milliméteresnél nagyobb méret a megfelelő, vagyis az a termelő, akinek nagyméretű termése lesz, nagyon jó árat érhet el a piacon - közölte Apáti Ferenc.

A termelői árelvárások egyébként a kilónként 90 eurócentnek megfelelő forint körül mozognak, minimumként pedig az elmúlt két-három év mintegy 200 forintos átlagárát - ami a belföldi feldolgozóknak beszállított első osztályú meggyre volt jellemző - plusz a 40-50 százalékos költségemelkedés megfizetését remélik, vagyis legalább 280-300 forintos kilónkénti árban bíznak. A feldolgozói induló árakról egyelőre annyit lehet tudni, hogy valamivel ez alatt vannak, de azért nincsenek messze a két fél elképzelései. Hogy az induló áraktól a szezonban felfelé vagy lefelé lesz elmozdulás, az annak függvénye, hogy sok vagy kevés terem a 18 milliméteresnél nagyobb meggyből, és mennyire torlódnak össze a leszüretelt mennyiségek

 - tájékoztatott a szakember. 

Apáti Ferenc beszélt arról is, hogy 2017-ig a 20-24 ezer tonnás exportból 12 ezer tonna Németországba ment, a magyar meggykivitel azóta feleződött, és már a németekhez is csak körülbelül hétezer tonna kerül. A szakember szerint azért vesztettünk el ennyit az exportpiacunkból, mert 2018-2020 között a sok júniusi csapadék miatt minőségi problémák voltak a meggyel, laza volt a húsa, felrepedt, rossz volt a feldolgozhatósága. Kiemelte, ilyenkor az exportőr sem mer szállítani, mert fél, hogy az áru "kifolyik a ládából", mire Németországba ér, és a német konzervgyárak sem nagyon mernek venni. A német piac egyébként a FruitVeB elnöke szerint visszaszerezhető, mert habár próbálkoznak a lengyel meggyel, de semmi nem alkalmasabb konzervipari célra, mint a magyar gyümölcs, ugyanis az az állaga miatt sokkal jobban feldolgozható, mint az alapesetben puhább lengyel. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?