Megjött a friss jelentés: fontos számok láttak napvilágot a magyar földekről

Megjött a friss jelentés: fontos számok láttak napvilágot a magyar földekről

agrarszektor.hu
A legfrissebb jelentések szerint a őszi vetésű növények tervezett területe idén 1,67 millió hektár, aminek több mint a felén már megtörtént a talaj-előkészítés. Az őszi gabonaféléknél a tervezett terület majdnem 20 százalékán százalékán végeztek a vetéssel október 8-ig. A zöldségfélék egy részének betakarítása a végéhez közeledik, a termésátlagok tekintetében - a fűszerpaprika kivételével - mindenhol növekedés tapasztalható. Az őszi betakarítású gyümölcsök közül a szőlő és a szilva szedése mutatta a legmagasabb készültségi fokot, de a téli alma szedése is közel 66 százalékban befejeződött már a jelentés napján.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2023. október 8-án a tárgyidőpontra vonatkozó operatív jelentések adatai alapján az őszi vetésű növények tervezett területe idén 1,67 millió hektár volt, melynek akkorra mintegy 53,3%-án már lezárultak a talaj-előkészítési munkálatok. A tavaszi vetésű növények tervezett területe 1,58 millió hektár, ahol a talaj-előkészítési munkák 2,8%-on álltak a jelentés időpontjában - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből.

Az őszi gabonafélék közel egyötödén már befejeződött a vetés

Mint írták, az őszi gabonafélék vetését 1,46 millió hektáron tervezik, és október 8-ig mintegy 278 ezer hektáron, vagyis a tervezett terület 19,1%-án már végeztek is a vetéssel. Az elvégzett munka a tervezetthez képest a rozs vetésénél 64,9%-os, az őszi árpánál 30,8%-os, a tritikálénál 32,2%-os, az őszi búzánál pedig 11,8%-os volt. Az őszi búza (durumbúza nélkül) tervezett vetésterülete 973 ezer hektár, amelyből 115 ezer hektáron fejeződött be a vetés. Az őszi búza esetében az elvetett terület nagysága a 2022. évihez viszonyítva egész Magyarországon nőtt, a legnagyobb mértékben az Észak-Magyarország régióban. Az őszi árpa elvetett területének nagysága a Dél-Alföld régió kivételével bővült az előző évhez képest. Az őszi káposztarepce vetését 185 ezer hektáron tervezték a gazdák ebben az idényben, és október 8-ra el is végezték a munka 99,3%-át.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

A burgonya termőterülete még mindig egyre csökken

A szója betakarítása 88,8%-on állt a jelentés napján, a 2,3 ezer hektáron vetett növényt közel 2,1 ezer hektáron takarították be október 8-ig, 1,5 tonna/hektár termésátlaggal. A burgonya vetésterületének 94,4%-án már betakarították a termést, az országos termésátlag 27,6 tonna hektáronként, 23%-kal növekedett a 2022. évihez képest. A termésátlagot tekintve a szórás nagyon nagy, a legalacsonyabb Tolna vármegyében (14,8 tonna/hektár), a legmagasabb Komárom vármegyében (39 tonna/hektár) volt. A burgonya termőterülete egyébként évről évre csökkenő tendenciát mutat Magyarországon, míg vetőburgonyát 2022-ben még 92,59 hektáron, 2023-ban már csak 80,55 hektáron termesztettek, az étkezési burgonyának pedig csupán 8 ezer hektár volt a termőterülete idén, amint azt az Agrárszektor is megírta.

EZ IS ÉRDEKELHET

A napraforgó vetésterületének 97,7%-át már learatták, eddig összesen 661,3 ezer hektárról 2 millió tonna napraforgót takarítottak be. Az országos termésátlag az előző évi szinthez képest nőtt, 2,9 tonna/hektár lett. A legalacsonyabb termésátlagot Baranya és Csongrád-Csanád vármegyéből (2,5 tonna/hektár), a legmagasabbat Tolna vármegyéből (3,5 tonna/hektár) jelentették. A cukorrépa 14,8 ezer hektáros termőterületének 18,4%-át takarították be, az eddigi hozam hektáronként 54,6 tonna körül alakult, amely a 2022. évi eredményhez képest 19,6%-kal emelkedett. Magyarországon a 2022-es mélypontot követően idén jelentős, 60%-os növekedés volt megfigyelhető a cukorrépa termőterületét illetően, ugyanis a tavalyi, 8621 hektáros termőterület 13651 hektárra nőtt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kukorica hazai 2023. évi termőterülete 746,3 ezer hektár, amelyből október 8-ig 327,2 ezer hektárt, a teljes terület 43,8%-át aratták le. A termésátlag a bázisévhez képest nagymértékben (több mint kétszeresére) nőtt, 7,4 tonna körül alakult hektáronként. A legalacsonyabb termésátlagot Csongrád-Csanád vármegyében (5 tonna/hektár), a legmagasabbat Vas vármegyében (9,8 tonna/hektár) érték el a termelők, a vármegyék között a szórás jelentős volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vetőmag-kukorica betakarítása a teljes terület (25,1 ezer hektár) 72,6 százalékán történt meg a jelentés napjáig, a termésátlag 3,3 tonna/hektár lett, ami 40%-kal haladta meg az előző évi eredményt. A silókukorica betakarítása 99,6%-on állt, termésátlaga 30,6 tonna/hektár, 80%-kal több, mint egy évvel korábban.

Mi a helyzet a zöldségek és gyümölcsök terén?

A jelentésben kiemelt zöldségfélék egy részének betakarítása a végéhez közeledik, a termésátlagok tekintetében - a fűszerpaprika kivételével - mindenhol növekedés tapasztalható. A legkisebb mértékű, 12,8%-os bővülés a paradicsom és a vöröshagyma estében történt. A csemegekukorica termésátlaga 16 tonna volt hektáronként, a tavalyihoz képest másfélszeresére nőtt. Az őszi betakarítású gyümölcsök közül a szőlő és a szilva szedése mutatta a legmagasabb készültségi fokot, az előbbinél 85%-on, az utóbbinál pedig 97%-on állt a jelentés időpontjában. A szilva termésátlaga közel 7,8 tonna volt hektáronként, 8,3%-kal kevesebb a 2022. évinél. A legnagyobb volumenben termesztett gyümölcs, a téli alma szedése 64,9%-on állt a jelentés napján, a termésátlag (21,6 tonna/hektár) pedig az előző évi mennyiség több mint kétszeresére nőtt. Körtéből közel 10 tonna termett hektáronként, 9,7%-kal több, mint 2022-ben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?