Megjött a friss jelentés: fontos számok láttak napvilágot a magyar földekről

Megjött a friss jelentés: fontos számok láttak napvilágot a magyar földekről

agrarszektor.hu
A legfrissebb jelentések szerint a őszi vetésű növények tervezett területe idén 1,67 millió hektár, aminek több mint a felén már megtörtént a talaj-előkészítés. Az őszi gabonaféléknél a tervezett terület majdnem 20 százalékán százalékán végeztek a vetéssel október 8-ig. A zöldségfélék egy részének betakarítása a végéhez közeledik, a termésátlagok tekintetében - a fűszerpaprika kivételével - mindenhol növekedés tapasztalható. Az őszi betakarítású gyümölcsök közül a szőlő és a szilva szedése mutatta a legmagasabb készültségi fokot, de a téli alma szedése is közel 66 százalékban befejeződött már a jelentés napján.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2023. október 8-án a tárgyidőpontra vonatkozó operatív jelentések adatai alapján az őszi vetésű növények tervezett területe idén 1,67 millió hektár volt, melynek akkorra mintegy 53,3%-án már lezárultak a talaj-előkészítési munkálatok. A tavaszi vetésű növények tervezett területe 1,58 millió hektár, ahol a talaj-előkészítési munkák 2,8%-on álltak a jelentés időpontjában - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből.

Az őszi gabonafélék közel egyötödén már befejeződött a vetés

Mint írták, az őszi gabonafélék vetését 1,46 millió hektáron tervezik, és október 8-ig mintegy 278 ezer hektáron, vagyis a tervezett terület 19,1%-án már végeztek is a vetéssel. Az elvégzett munka a tervezetthez képest a rozs vetésénél 64,9%-os, az őszi árpánál 30,8%-os, a tritikálénál 32,2%-os, az őszi búzánál pedig 11,8%-os volt. Az őszi búza (durumbúza nélkül) tervezett vetésterülete 973 ezer hektár, amelyből 115 ezer hektáron fejeződött be a vetés. Az őszi búza esetében az elvetett terület nagysága a 2022. évihez viszonyítva egész Magyarországon nőtt, a legnagyobb mértékben az Észak-Magyarország régióban. Az őszi árpa elvetett területének nagysága a Dél-Alföld régió kivételével bővült az előző évhez képest. Az őszi káposztarepce vetését 185 ezer hektáron tervezték a gazdák ebben az idényben, és október 8-ra el is végezték a munka 99,3%-át.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

A burgonya termőterülete még mindig egyre csökken

A szója betakarítása 88,8%-on állt a jelentés napján, a 2,3 ezer hektáron vetett növényt közel 2,1 ezer hektáron takarították be október 8-ig, 1,5 tonna/hektár termésátlaggal. A burgonya vetésterületének 94,4%-án már betakarították a termést, az országos termésátlag 27,6 tonna hektáronként, 23%-kal növekedett a 2022. évihez képest. A termésátlagot tekintve a szórás nagyon nagy, a legalacsonyabb Tolna vármegyében (14,8 tonna/hektár), a legmagasabb Komárom vármegyében (39 tonna/hektár) volt. A burgonya termőterülete egyébként évről évre csökkenő tendenciát mutat Magyarországon, míg vetőburgonyát 2022-ben még 92,59 hektáron, 2023-ban már csak 80,55 hektáron termesztettek, az étkezési burgonyának pedig csupán 8 ezer hektár volt a termőterülete idén, amint azt az Agrárszektor is megírta.

EZ IS ÉRDEKELHET

A napraforgó vetésterületének 97,7%-át már learatták, eddig összesen 661,3 ezer hektárról 2 millió tonna napraforgót takarítottak be. Az országos termésátlag az előző évi szinthez képest nőtt, 2,9 tonna/hektár lett. A legalacsonyabb termésátlagot Baranya és Csongrád-Csanád vármegyéből (2,5 tonna/hektár), a legmagasabbat Tolna vármegyéből (3,5 tonna/hektár) jelentették. A cukorrépa 14,8 ezer hektáros termőterületének 18,4%-át takarították be, az eddigi hozam hektáronként 54,6 tonna körül alakult, amely a 2022. évi eredményhez képest 19,6%-kal emelkedett. Magyarországon a 2022-es mélypontot követően idén jelentős, 60%-os növekedés volt megfigyelhető a cukorrépa termőterületét illetően, ugyanis a tavalyi, 8621 hektáros termőterület 13651 hektárra nőtt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kukorica hazai 2023. évi termőterülete 746,3 ezer hektár, amelyből október 8-ig 327,2 ezer hektárt, a teljes terület 43,8%-át aratták le. A termésátlag a bázisévhez képest nagymértékben (több mint kétszeresére) nőtt, 7,4 tonna körül alakult hektáronként. A legalacsonyabb termésátlagot Csongrád-Csanád vármegyében (5 tonna/hektár), a legmagasabbat Vas vármegyében (9,8 tonna/hektár) érték el a termelők, a vármegyék között a szórás jelentős volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vetőmag-kukorica betakarítása a teljes terület (25,1 ezer hektár) 72,6 százalékán történt meg a jelentés napjáig, a termésátlag 3,3 tonna/hektár lett, ami 40%-kal haladta meg az előző évi eredményt. A silókukorica betakarítása 99,6%-on állt, termésátlaga 30,6 tonna/hektár, 80%-kal több, mint egy évvel korábban.

Mi a helyzet a zöldségek és gyümölcsök terén?

A jelentésben kiemelt zöldségfélék egy részének betakarítása a végéhez közeledik, a termésátlagok tekintetében - a fűszerpaprika kivételével - mindenhol növekedés tapasztalható. A legkisebb mértékű, 12,8%-os bővülés a paradicsom és a vöröshagyma estében történt. A csemegekukorica termésátlaga 16 tonna volt hektáronként, a tavalyihoz képest másfélszeresére nőtt. Az őszi betakarítású gyümölcsök közül a szőlő és a szilva szedése mutatta a legmagasabb készültségi fokot, az előbbinél 85%-on, az utóbbinál pedig 97%-on állt a jelentés időpontjában. A szilva termésátlaga közel 7,8 tonna volt hektáronként, 8,3%-kal kevesebb a 2022. évinél. A legnagyobb volumenben termesztett gyümölcs, a téli alma szedése 64,9%-on állt a jelentés napján, a termésátlag (21,6 tonna/hektár) pedig az előző évi mennyiség több mint kétszeresére nőtt. Körtéből közel 10 tonna termett hektáronként, 9,7%-kal több, mint 2022-ben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?