Már nem a kukorica a magyar földek sztárja? Ez a növény taszíthatja le a trónjáról

Már nem a kukorica a magyar földek sztárja? Ez a növény taszíthatja le a trónjáról

A tavalyi történelmi aszály hatására átalakulni látszik a fontosabb szántóföldi növények vetésterülete: míg a kukoricát a korábbinál kisebb területen vetették a magyar gazdák, az őszi búza termőterülete több mint egytizedével nőtt a tavalyihoz képest, meghaladva az egymillió hektárt. Május közepén pedig, úgy tűnik, bejött annak a számítása, aki őszi búzát vetett. Az Agrárszektor által megkérdezett gazdák szerint ugyanis a vetés, és az azóta eltelt idő során minden adott volt ahhoz, hogy jó, megfelelő időjárás esetén akár rekordszintű termés szülessen idén az őszi búzánál.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2022-ben tapasztalt rendkívüli aszály komoly változásokat hozott a magyar szántóföldi növénytermesztésben, ugyanis jócskán átalakította a vetésszerkezetet. Míg a megelőző években a kukoricát és az őszi búzát csaknem azonos területen vetették, az aszály és a terméskiesés hatására az előbbinél jelentős, a becslések szerint akár 10-30%-os csökkenésre is lehet számítani a vetésterületet illetően. Ezzel szemben az őszi kalászosok termesztésében valóságos fellendülés volt tapasztalható, az őszi búza 1 millió hektárnál is nagyobb termőterülete csaknem 13%-kal nagyobb a tavalyinál, és az ötéves átlagot is 4%-kal meghaladja. Míg az őszi árpánál mintegy 20%-os vetésterület-növekedést lehetett tapasztalni, az őszi káposztarepce termőterülete ugyanekkora mértékű csökkenést mutat.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

És bár a tavalyi évet alapvetően az aszály határozta meg, az őszi hónapokban jelentős mennyiségű csapadék hullott a magyar földekre, ami helyenként ugyan késleltette a vetési munkálatokat, de összességében inkább az állományok hasznára volt. Ugyanez mondható el az enyhe télről, amelynek során az őszi búza meg tudott erősödni, és legalább közepes, de inkább jó állapotú állományokkal tudott ráfordulni a tavaszra. De milyen is a helyzet most a búzaföldeken? Milyen képet festenek az állományok, mi várható a következő időszakban? Az Agrárszektor erről kérdezte meg a magyar gazdákat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.-nél 1100 hektáron vetetettek őszi búzát, valamint további 900 hektáron őszi árpát és tritikálét, mondta el kérdésünkre a vállalkozás növénytermesztést felügyelő vezérigazgató-helyettese. Szabó Péter beszélt arról is, hogy a vetések jól sikerültek, az enyhe tél, és a szeszélyesebb tavasz nem okozott gondot az állományoknál, amelyek jól tudtak bokrosodni, így jól jöttek ki a télből. A szakember beszélt arról is, hogy a kultúrák megkapták valamennyi szükséges növényvédelmi kezelést: voltak gyomirtó és gombaölő szeres kezelések, valamint fej- és lombtrágyázás is. Szabó Péter kiemelte, hogy az elmúlt napokban, hetekben lehullott csapadék is nagyon sokat segített, és hogy ez talán már ki fog tartani a tenyészidőszak végéig. A Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztésért felelős vezérigazgató-helyettese szerint az őszi búzánál átlagosan 6-7, a csúcsfajtáknál pedig 7-8 tonnás termésre lehet számítani hektáronként, de az árpánál és a tritikálénál is 6 tonna fölötti termés várható.

A Rákóczi Mezőgazdasági Szövetkezet 500 hektáron vetett őszi búzát, és minden rendben volt a vetéssel, árulta el a békési vállalkozás növénytermesztési ágazatvezetője. Benkó György beszélt arról is, hogy az enyhe tél, és a hol hűvösebb, hol nyáriasabb tavasz hatására a búzában vírusos tünetek látszódnak. A szakember szerint azonban egyelőre minden rendben levőnek látszik, jól és ígéretesen néznek ki az állományok. A növényvédelem terén elmondható, hogy gombaölő, rovarölő és gyomirtó szeres kezelést már kaptak az állományok, de a búzánál lesz még egy-egy kezelés gomba- és rovarölővel. A kilátásokat illetően Benkó György úgy fogalmazott, hogy a búza szempontjából egy jó év várható, különösen akkor, ha még ebben az időszakban megfelelő mennyiségű esőt kapnak az állományok.

Zoványi György, a Fejér vármegyei Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. növénytermesztési igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy idé 1890 hektáron vetettek őszi búzát, és bár kicsit megcsúsztak a vetésekkel, alapvetően minden rendben volt. A szakember beszélt arról is, hogy a tavaszi aszály nyomai most fognak eltűnni a földekről, illetve, hogy sokkal több gombabetegséggel és levéltetűvel kellett megküzdeniük, mint korábban. Ezek ellen folyamatosan védekezni kell, valamint a sárgarozsda ellen is, amiből most egy nagyobb járvány van éppen, mondta Zoványi György, hozzátéve, hogy mindezek ellenére az állományok a virágzás előtti állapotban vannak, és nem néznek ki rosszul, de annyira jól se. A Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. növénytermesztési igazgatója szerint az őszi búzát illetően idén egy erős közepes és egy jó közötti termés várható.

A zalai Dabronc-Marcal Kft. ügyvezetője, Simon Lajos az Agrárszektornak elmondta, hogy idén 300 hektáron vetettek őszi búzát. A vetéssel minden rendben volt, és az enyhe téli, illetve az idei tavaszi időjárás sem okozott gondot az állományokban, mondta a szakember, hozzátéve, hogy az őszi búza jelenleg zászlósleveles állapotban van. Simon Lajos elmondta, hogy több növényvédelmi kezelést is kaptak az állományok, legutoljára - megelőző jelleggel - egy gombaölő szeres kezelés történt, de összességében úgy véli, nagyon jó állapotban vannak. A dabronci szakember szerint nehéz megmondani, mi várható, hiszen a búza még nem kezdett el kalászolni, de az előző évekhez viszonyítva egy hektáronkénti 6-8 tonnás terméssel lehet számolni.

Ennél optimistább volt a Baki Agrocentum Kft. növénytermesztési ágazatának vezetője, aki kérdésünkre elmondta, hogy idén 700 hektáron vetettek búzát, és bár kicsit később végeztek vele, mint szerették volna, összességében nem volt semmi gond az ősszel. Németh Zoltán beszélt arról is, hogy az enyhe időjárás miatt az őszi búza áttelelése zökkenőmentes volt, mostanra pedig a zászlóslevél és a kalászolás közötti, nagyon jó állapotban vannak az állományok. A szakember elmondta, hogy a gomba- és a rovarölő szeres kezeléseket összevontan végezték el, eddig összesen három kezelésre került sor. Németh Zoltán közölte, hogy erős sárgarozsda-járvány van a megyében is, de prevenciós jelleggel meg tudták oldani a védekezést. A várható hozamok kapcsán a Baki Agrocentum Kft. növénytermesztési ágazatvezetője úgy fogalmazott, hogy 8-9 tonna is lehet hektáronként, mivel a hűvösebb és csapadékosabb május kedvez a növények fejlődésének.

Május közepén elmondható tehát, hogy akik őszi búzát vetettek, azok legalább egy közepes, de inkább jobb eredményben reménykedhetnek. A kedvező időjárás és a tavaly annyira hiányolt csapadék most adott hozzá. Adott azonban a kérdés, hogy ha idén az őszi búzánál jó termés születik, az hogyan fogja befolyásolni a vetésterületeket? Tovább fog-e nőni a búza termőterülete a kukorica rovására, vagy visszaáll-e a korábbi, közel azonos méretű vetésterület a két legfontosabb szántóföldi növény tekintetében? Egyelőre nincs senki, aki ezekre a kérdésekre válaszolni tudna.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02