Sok magyar gazda fordít hátat ennek a növénynek: pedig óriási biznisz lehet idén

Sok magyar gazda fordít hátat ennek a növénynek: pedig óriási biznisz lehet idén

Évek óta csökken a repce vetésterülete Magyarországon, a számítások szerint 2022. őszén mintegy 16 százalékkal kisebb területen vetettek repcét a magyar gazdák, mint 2021-ben, és közel 32 százalékkal maradt el a vetésterület a 2020-as évihez képest. Ez azt jelenti, hogy sokan fel is hagytak a növény termesztésével, az idei év azonban mintha kárpótolni szeretné azokat, akik kitartottak a repce mellett. Az őszi vetés idejére a talajok nedvességtartalma közel megfelelő volt, és bár az enyhe tél okozott némi aggodalmat a gazdák körében, azóta rendeződött a helyzet a földeken. Az Agrárszektor több gazdát is megkérdezett arról, milyen állapotban vannak most az állományok, milyen kezelésekre volt szükség eddig, ahogy arról is - ami talán a legfontosabb -, hogy milyen termés várható idén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon a 2018-as év volt a legjobb az őszi káposztarepce számára, ekkor több mint 330 ezer hektáron termesztették, a termésmennyiség pedig meghaladta az 1 millió tonnát is. Ezt követően még évekig folyamatos növekedés volt megfigyelhető a növény vetésterületében, ám a termésmennyiség erős csökkenésnek indult. Ez pedig azzal járt, hogy a vetésterület is visszaesett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022. júniusi jelentése szerint az 2021-ben 209 ezer hektáron vetettek őszi káposztarepcét a magyar gazdák, ami 52 ezer hektárral volt kevesebb az előző évnél. Egy év alatt tehát 20%-kal csökkent a repce termőterülete hazánkban. A 2022-es őszi vetéseket jelentős mértékben befolyásolta az évet meghatározó rendkívüli aszály, amelynek hatására tovább zsugorodott a repce vetésterülete: Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályának vezetője idén januárban úgy nyilatkozott, hogy a magyar gazdák mintegy 180 ezer hektáron vetettek őszi káposztarepcét, ami újabb 16%-os visszaesést jelent.

A 2022-es nagy szárazság után ősszel szerencsére megérkeztek az esők, és mire a vetésre került sor, megfelelő állapotban voltak a földek is. Noha a tavalyi év után több, az Agrárszektor által megkérdezett gazda is felhagyott a növény termesztésével, voltak olyanok is, akik idén vállalták a kockázatokat. De milyen állapotban is vannak most az állományok? Hogyan viselték az enyhe telet és a szeszélyes tavaszt? Milyen termésre van kilátás? Az Agrárszektor erről kérdezte a magyar gazdákat.

Németh Zoltán, a Baki Agrocentum Kft. növénytermesztési ágazatának vezetője kérdésünkre kifejtette, hogy ősszel 450 hektáron vetettek repcét, és 5-6 éve nem sikerült olyan jól a vetés, mint ezúttal. Egységes volt a növények kelése, minden a legnagyobb rendben volt, még az enyhe tél és a hol hűvös, hol nyáriasan meleg tavasz se okozott problémát a növényeknek. A szakember elismerte, hogy nagyon fejlett állományokkal vágtak neki a télnek, emiatt kissé aggódtak is, de - mint kiderült - feleslegesen. Ami a tavaszi hidegeket illeti, Németh Zoltán elmondta, hogy most már olyan hibridek vannak, amelyeknél a hidegek már nem jelentenek akkora problémát, és biostimulátorokat is használnak a hőmérsékleti stresszhatások enyhítésére. A zalai vállalat növénytermesztési ágazatvezetője beszélt arról is, hogy a repcénél jelenleg 30%-os a virágzás, és hogy a vetéstől számítva már 9 növényvédelmi kezelést ejtettek meg, de betakarításig még további kettőre fog sor kerülni. A várható kilátásokat illetően Németh Zoltán optimista volt, úgy fogalmazott, nagyon szomorú lenne, ha 4 tonna/hektár alatti szintet hozna a repce, de az állományokat elnézve inkább 4 és 5 tonna/hektár közötti hozam várható idén.

A Fejér vármegyei Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. növénytermesztési igazgatója, Zoványi György az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy az őszi időszakban 783 hektáron vetettek repcét, amely ugyancsak jól sikerült. Bár az enyhe téli időszakban az állományok nem úgy fejlődtek, ahogy kellett volna nekik, mostanra behozták magukat, és most azt lehet mondani, hogy az állományok 80%-a jó, a maradék 20%-a pedig közepes állapotban van. A szakember elmondta, hogy már ősszel is végeztek gyomirtást, rovarirtást és regulátoros kezelést, idén pedig a repcebecő-ormányos és a repce-fénybogár ellen védekeztek és végeztek regulátoros kezelést, illetve mindkét alkalommal lombtrágyáztak is. Zoványi György úgy véli, most egy 3,5-4,5 tonna/hektáros hozamra lehet számítani, de ha marad a kedvező időjárás, akkor meglesz a 4 tonna fölötti eredmény.

A Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. idén 400 hektáron vetett repcét, tudtuk meg a vállalat növénytermesztést felügyelő vezérigazgató-helyettesétől, Szabó Pétertől. A szakember is arról számolt be, hogy nagyon jól sikerült a vetés, a decemberi esőkhöz megérkezése előtt sikerült befejezni a munkálatokat, és az előző szezonhoz hasonlóan most is nagyon jó tőállományuk van. Szabó Péter elmondta, hogy az enyhébb tél ellenére sem volt semmi gond a növényekkel, jó a habitusuk, sok elágazással és vaskos szárral. Mint mondta, és szerencsére sikerült kijuttatni a fejtrágyákat az esők előtt, a rovarölős és gombaölős permetezések során pedig lombtrágyát is juttatnak ki. A szakember úgy fogalmazott, hogy mostanáig két növényvédelmi kezelést hajtottak végre, a zöldbimbós állapotig meg tudták ejteni a rovarölős és a regulátoros kezelést. A kilátásokat illetően a a borsodi vállalat vezérigazgató-helyettes bevallotta, hogy most eléggé optimisták, mert megismétlődhet a tavalyi 4,2-4,3 tonna/hektáros átlag, bár az elmúlt évben volt olyan táblájuk is, ahol hektáronként 5 tonna felett volt az eredmény.

Égető Sándor, a hódmezővásárhelyi HÓDAGRO Zrt. növénytermesztési főmérnök helyettese kérdésünkre elmondta, hogy ősszel 265 hektáron vetettek repcét, és semmi okuk nem volt a panaszra. A szakember hozzátette, hogy az enyhe tél és a változékony tavasz sem jelentett semmi problémát, a repcék ne m stresszeltek be. Az állományokat illetően Égető Sándor úgy fogalmazott, hogy már virágoznak, lassan elérik a teljes virágzást, és már elvégeztek három gyomirtást és 3-4 rovarölőszeres kezelést is, illetve ezekkel együtt lombtrágyáztak is. A Csanád-Csongrád vármegyei vállalkozás növénytermesztési főmérnök helyettese szerint jelenleg 3,2-4 tonna/hektáros hozamra van kilátás, feltéve, hogy az időjárás továbbra is kedvező marad.

Látható tehát, hogy bár idén tovább csökkent az őszi káposztarepce vetésterülete Magyarországon, az időjárás mintha kárpótolni akarná a gazdákat a tavalyi aszályért, és mindent megtenne azért, hogy jó eredmények szülessenek. Kérdés azonban, hogy kitart-e a betakarításig a kedvező időjárás, illetve hogy az idei termés elég lesz-e ahhoz, hogy megállítsa az évek óta tartó trendet, és ne zsugorodjon tovább a repce termőterülete Magyarországon. A tavalyi aszály több, az Agrárszektor által megkérdezett gazda kedvét is elvette ettől a növénytől, de akik kitartottak mellette, egyelőre optimisták a jövőt illetően.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02