Egyre több magyar gazda ültet ilyen növényt: idén nagyot kaszálhatnak vele

Egyre több magyar gazda ültet ilyen növényt: idén nagyot kaszálhatnak vele

A 2023-as év egyik nagy meglepetése lehet az őszi árpa, amelynek a termőterülete több mint 20 százalékkal nőtt az a tavalyi esztendőhöz képest. A tavaly megélt rettenetes aszály következményeképpen mind az őszi káposztarepce, mind a kukorica termőterülete csökkenni látszik, az őszi vetésű kalászosok ellenében. Az állományok pedig igazolni látszanak a gazdák tippjét: ha megfelelő marad az időjárás, akkor akár rekord termés is születhet idén árpából. Az Agrárszektor ezúttal arról kérdezte a gazdákat, hogy milyen állapotban vannak az állományok, és milyenek a növény kilátásai.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tavalyi év során tapasztalt történelmi aszály nemcsak a termést tette tönkre, de gondolkodásra is késztette a gazdálkodókat. Ebből kifolyólag jelentős átalakulás figyelhető meg idén a szántóföldeken az egyes kultúrák vetésterületét illetően. A tavalyi szárazság, és az amiatt tapasztalt termésveszteség egyik nagy vesztese az őszi káposztarepce lett, amelyet tavaly mintegy 180 ezer hektáron vetettek a magyar gazdák. Ez a megelőző évhez képest egy 16%-os visszaesést jelentett a repcét illetően, amint azt az Agrárszektor is megírta.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lesújtóan alacsony terméseredmények hatására 2022 őszén nőtt az őszi vetésű kalászosok vetésterülete: az őszi búza 1 millió hektáros területe csaknem 13%-kal nagyobb a tavalyinál, és az ötéves átlagot is 4%-kal meghaladja, míg a mintegy 335 ezer hektáron vetett őszi árpa 20% feletti növekedést mutat a korábbi évekhez képest. De milyen állapotban is vannak ezek a frissen telepített árpatáblák? Milyen kilátásai vannak a növénynek újabb esélyt adó gazdáknak? Lapunk ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Az Enyingi Agrár Zrt. 2022 őszén 756 hektáron vetett őszi árpát, közölte Rózsa Ádám, a vállalkozás agronómusa. A szakember elmondta, hogy jól ősszel jól sikerültek a vetések, nem volt smmi probléma. Az enyhe téllel se volt semmi gond, jól jöttek ki belőle az állományok, amelyek megfelelően tudtak bokrosodni a téli hónapok során. Rózsa Ádám beszélt arról is, hogy mivel tavasszal voltak esők, ezért idén nem volt olyan aszály, mint a tavalyi év során, ezért, nem is tökéletes, de jó kondícióban levő állományokkal rendelkeznek. A Fejér vármegyei agrárvállalkozás agronómusa a növényvédelem kapcsán elmondta, hogy mivel tavaly ősszel sok volt a levéltetű, ezért védekezni kellett ellenük, ugyanakkor az idei tavasz eleje eseménytelennek volt mondható. Az elmúlt időszakban tapasztalható esőzések és az egyre melegebbé váló időjárás azonban ideális feltételeket teremtett a gombás betegségek kialakulásához, így most ezekre fokozottan oda kell figyelni. A szakember elmondta, hogy mivel még most kezdődött el az árpa virágzása, korai lenne becsléseket mondani a várható termést illetően, ám az már most látszik, hogy idén jó éve lesz ennek a kultúrának Rózsa Ádám szerint a környékükön nem kiemelkedően jó, de összességében jó terméssel lehet majd kalkulálni.

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Jászapáti 2000. Mezőgazdasági Zrt. agronómusa, Lénárt Mihály a kérdésünkre elmondta, hogy erre a szezonra 535 hektáron vetettek őszi árpát, amit tavaly október elején rendesen és időben el tudtak vetni. Szeptember elején volt elég csapadék, így az árpa szépen kikelt és megerősödött az őszi és téli hónapok során - mondta a szakember, hozzátéve, hogy az enyhe téli időszak során sem tapasztaltak semmi rendelleneset az állományokban. Valódi meglepetés növény lesz idén az őszi árpa, mondta Lénárt Mihály, aki azt is elmondta, hogy az állományok már virágzanak. Az agronómus azt is elárulta, hogy náluk a gyomirtással egyszerre kapott gombaölő szert és lombtrágyát az őszi árpa, ezen kívül egyéb kezelésekre nem volt szükség. Lénárt Mihály szerint kifejezetten jó termésre van kilátás idén, akár 5-6 tonna is lehet hektáronként, de ehhez az kell, hogy továbbra is megfelelő maradjon az idő. A szakember ugyanakkor jelezte, hogy a Jászságban szükség lenne egy jó alapos esőre.

A Békés vármegyei Rákóczi Mezőgazdasági Szövetkezet idén 200 hektáron őszi árpát, tudtuk meg a vállalkozás növénytermesztési ágazatvezetőjétől, Benkó Györgytől. A szakember is arról számolt be, hogy a vetésnél nem volt semmi gond, és az enyhébb téli, majd a változékony tavaszi időjárás ellenére is minden rendben van az állományokkal. Benkó György szerint egyelőre minden ígéretesnek tűnik, az őszi árpa állományok jól néznek ki, jó minősítést kaptak. Ehhez persze arra is szükség volt, hogy a gombák, rovarok és gyomok ellen kezeljék az állományokat, sőt, az árpa azóta még egy kezelést kapott a gombák és a rovarok ellen. A szakember szerint már most jók a kilátások, és még ha nem is születik idén rekord termés, akkor is jó évre számíthatnak az árpával foglalkozó termelők a térségben. Minden az időjárástól függ: ha nem lesznek esők, akkor közepes termések várhatóak, ha viszont igen, akkor akár rekordot is dönthet idén az őszi árpa Békésben - tette hozzá Benkó György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31